Parkok

Green Park

Green Park

2014. 08. 04.
Pihenés, piknik, sport, csevegés vagy csak egy ebéd utáni séta? Elfáradtál a városnézésben? Elszédített a látnivalók sokasága? Akkor gyere a londoni Green Parkba egy kis lazításra!   Hivatalosan a park neve The Green Park, London királyi parkjainak legkisebbje. A Buckingham Palota mögött terül el a maga 21 hektárjával, a Hyde Park (a 7 királyi park legnagyobbja) és a St James Park között. A park látképe egy furcsa háromszöghöz hasonlítható, területén pedig nincs se tó se szökőkút, a szomszédaival ellentétben, viszont rengeteg gyönyörű virággal, és ősöreg fákkal büszkélkedhet.
   Története szerint kezdetben - ahogy az a mendemondákban áll- a St. James kórházban elhunyt leprások mocsaras temetője volt, majd később a rablók igazi kincsesbányája lett, a 18. századig még párbajokat is rendeztek itt. Mára azonban biztonságos, szép, békés hely lett, mely nyugalomra a rendőrök vigyáznak, így félnivalód egyáltalán nincs, nyugodtan mehetsz gyerekestül, a park biztosan jó szórakozás lesz!
   A több mint 350 éves parkban különböző fafajták vannak, melynek tagjai akár száz évesnél is öregebbek. Minden tavasszal sárga virágtengerben gyönyörködhetünk, amit a 250.000-nél is több különböző sárga virág varázsol számunkra oda. (Természetesen a legismertebb virágfajta a nárcisz, de különösebb darabok is fellelhetők.)
   Legfőbb látványossága egy szobor, neve Canada Memorial, melyet a sövénysoron kívül még egy színes virágrengeteg is körülvesz, hogy a legszebb kompozíciót alkossák a turisták képein.
   Ez a hely egy fákkal borított rét, amely kitűnő a szabadidős tevékenységekhez, mint például a kocogáshoz vagy a biciklizéshez. Sőt, a parkot időnként lezárják különböző sportesemények miatt is. Példánknak okáért a következő ilyen sportrendezvény a most szombaton, augusztus 9.-én startoló Prudential RideLondon FreeCycle Festival, mely keretein belül a bringások veszik át a város feletti uralmat! - A tervek szerint pontosan 70000-en.
   Azonban az átlagos napokon a kerékpározás csak és kizárólag a megengedett és az erre a célra kialakított kerékpárúton lehetséges. A parkon keresztülfutó utak némelyike bekapcsolódik London Kerékpár Úthálózatába, így igazi biciklitúrákat is szervezhetünk ide. Az sem probléma, ha nem rendelkezünk saját bringával, hiszen arra is van lehetőség, hogy kölcsönözzünk egyet. A park fenntartói kíváncsiak a te véleményedre, szívesen várják észrevételeidet, illetve leírásodat a biciklizési szokásaidról a e-mail címükre.
   Gyermekes családok több órás programokat is szervezhetnek a parkban, mivel a londoni Green Park kitűnő hely a sétáláshoz, frizbizéshez, focizáshoz, napozáshoz, vagy hasonló tevékenységekhez. A megpihenni vágyókat természetesen padok várják, márciustól októberig pedig napozóágyakat bérelhet bárki, amelyeket akár interneten is le lehet előre foglalni. A bérlés 1 - 4 órára szól, de megválthatóak akár egész napra is.
   És ha már kitűnő az idő, jó a hangulat, akkor mi sem jobb egy családi pikniknél! Vagy egy baráti, esetleg karitatív célú rendezvényt szeretnél szervezni? A londoni parkoknak előre meghatározott befogadóképessége van, amelyről az interneten tájékozódhatsz! A kapacitás 20 vendég, és a piknik, illetve esemény megrendezése előtt időpontot kell egyeztetni a helyi parkfelügyelőséggel (zenelejátszás, labdajátékok vagy sütés/főzés esetén szintén engedély szükséges).
   Ha csak egy kis kiruccanásra vágysz, akkor is érdemes a park honlapján tájékozódni a parkban rendezendő eseményekről. A Green Park honlapján külön felhívják a figyelmet arra, hogy gyűjtsd magad után össze a szemetet, valamint arra, hogy az alkoholos italok fogyasztása megengedett (persze csak 21 év felettieknek), de csak akkor, ha ezzel nem zavarod a többi látogatót.
   A következő érvünk a park mellett elsősorban az állattartóknak szól, ugyanis hasonlóan a legtöbb londoni létesítményhez, ide is magunkkal vihetjük kiskedvenceinket hazulról. Hisz ki ne ismerné azt az érzést, mikor sok esetben szeretnénk egy kicsit levezetni a felgyülemlett feszültséget, mert nem bírunk a kutyánkkal, az már levegőt sem hagy minket venni, és csak pörög és csak pörög és csak pörög... Esetleg egy kedves ismerősünkkel szeretnénk találkozni, amit hűséges társunk megsétáltatásával kívánunk egybekötni. Nos, jó hírünk a blökiknek, és gazdáiknak, hogy a londoni Green Park szívesen látja a kutyákat is -igaz, nem mindenhol megengedett a sétáltatás. Vannak bizonyos tiltott területek, mint például a játszóterek, éttermek, sportpályák. A blökik nem maradhatnak felügyelet nélkül, valamint csak úgy lehetnek a parkban, ha nem zavarják meg az ott élő állatvilágot, nem teszik tönkre a növényzetet. Figyelem, a parkban a felhőtlen szórakozás mellett a tisztaság az első, így minden odalátogatónak ügyelnie kell rá!
   Romantikus randevút tervezel, de még nincs meg az ideális helyszín? Irány a londoni Green park!  Ideális helyszín továbbá egy csevejre a legjobb barátunkkal/barátnőnkkel is. Az úgynevezett „újrafrissitő” pontoknál kávét, rágcsálnivalókat vagy frissen készített szendvicseket kaphatunk, no meg aktuális kedvencünket, a fagyit!
   Aki pedig egy kimerítő, nevezetességekkel teli nap után szeretne lazítani egyet a park zöld gyepén, annak is jó hírünk van, ugyanis környezetében sok londoni látnivaló található, ami turistaként egyenesen kihagyhatatlan program! A közelben magasodik London mindent látó szeme, a London Eye, a maga 32 üvegkapszulájával, és 165 méteres magasságával, a világ második legnagyobb kerekeként. Akik cuki mókusokra, és hatalmas szökőkutakra vágynak, azoknak ajánlatunk nem más, mint a St James Park! A törvényhozás színtere, a Parlament sem messze található, mellette pedig a Westminster apátság foglal helyet, mely 1308 óta a koronázási szertartások helyszíne. V. és VIII. Eduárd kivételével nemigen találunk olyan angliai uralkodót, akit ne a Londonban található Westminster apátságban koronáztak volna meg. A pontos idő iránt érdeklődők a Big Ben óratornyán nézhetik meg, "mennyit is üt az óra", mely a maga 13,5 tonnás harangjával óránként harangjátékkal kedveskedik az arra járóknak!
   A közlekedést nagyban elősegíti, hogy a Parknál található metrómegállóban 3 vonal fut itt össze, a Picadilly, a Victoria és a Jubilee.
Jó szórakozást kívánunk London eme zöld színfoltjában, a Green Parkban!


Alábbi videónkon egy rövid összefoglalótekinthető meg a parkról:


Főbb adatok a Green Park-ról:
Elérhetőség City of Westminster, Greater London
Honlap
Nyitvatartás Egész évben, 0-24 óráig  
Árak Ingyenes
Akadálymentesség Kerekes székkel igénybe vehető
Megközelítés Metró: Green Park megálló, Jubilee, Picadilly vagy Victoria vonalon


Kincsverő Krisztina