Nevezetességek

London Eye

A mindent látó szem: London Eye

2014. 07. 30.
A londoni látkép minden pénzt megér - tudjuk ezt mi is, és azok is, akik londoni látogatást terveznek. Épp ezért kalauzolunk el titeket magasan a levegőbe, egyenesen a London Eye 32 üvegkapszulájának egyikébe.   Nincs is jobb, mint egy fáradt reggelen egy átmulatott éjszaka után a várost kémlelni – egyedül, vagy valakivel, aki fontos a számunkra, vagy épp lezárni egy hosszúra nyúlt, fárasztó napot a nyüzsgő város felett több, mint száz méterrel. A világ második legmagasabb óriáskereke idén ünnepli a 15. születésnapját (ebből 14 éven keresztül szállított utasokat), így a másfél évtizedes fenn- és helytállása után bátran ajánljuk félénkebb olvasóinknak is. A hosszan tartó, London gyönyörű városa feletti szemlélődés egészen biztosan kikapcsolja az emberben munkálkodó, magasságtól való páni félelmet. S ha túljutottunk a ránk törő bizonytalan érzéseken, és ha sasszemünk (vagy ha egy jó optikusunk) van, akkor akár még II. Erzsébet, jelenleg is regnáló brit királynő nyári, windsori rezidenciáját is megcsodálhatjuk - mondhatni, madártávlatból. Akik viszont a távolba meredés helyett  tényleg “csak” a kilátásban gyönyörködnének, azoknak is jó hírünk van, ugyanis idefentről a Westminster-apátságtól a Tower-hídon át minden egyes épület látható!
   Magát a kereket, mely megnyitása óta könnyedén felküzdötte magát a legnagyobb londoni nevezetességek közé, 1998-ban kezdték el építeni, s egy év alatt készítették el, 1999-ben. Kezdetben sokan kételkedtek, hogy beleillik-e a város összképébe ez a túlontúl is modern építmény, de efféle kérdés manapság már senkinek sem fordul meg a fejében, s a kerék kimondottan a kedvenc turistalátványosságok közé tartozik. A London Eye névre keresztelt, 135 méteres vasépítmény a világ legmagasabb óriáskereke volt a megnyitásától számított hat évig, egészen 2006 májusáig, amikoris a kínai Star of Nanchanga a maga 160 méterével jelképesen elvette az aranyérmet.
   A mindent látó londoni szem a “világ 10 leghíresebb óriáskerekei” listán a közönség szavazatai alapján a második helyet nyerte el (a felmérést idén június közepén készítették), olyan kerekeket megelőzve, mint például a Niagara SkyWheel, melynek hátterében a Niagara vízesés látható, vagy a vegasi High Roller. Mert mint tudjuk, Las Vegasnak minden kell, ami a világban található, legyen szó egyiptomi piramisról, párizsi Eiffel-toronyról, vagy London Eye-ről.
   A kerék – ahogy már említettük, 32 zárt, légkondicionált kapszulája fél óra alatt tesz meg egy teljes kört, így a körforgás lassúsága miatt a beszállás könnyedén megoldható a menet megállítása nélkül is. Azonban a mozgáskorlátozottaknak sem kell kihagyniuk e látványosságot, ugyanis mint Londonban majd az összes helyen, természetesen itt is tekintettel vannak az üzemeltetők arra, hogy akár tolószékkel is élvezni lehessen a város feletti élményt! Anglia legkedveltebb látványosságaként évente mintegy 3,5 millió ember ül bele a kabinokba, hogy szédítő magasságokban élvezhessék a szem elé táruló csodálatos látványt. Azonban kevesen tudják, hogy a kabinok, noha csak 32 van belőlük, mégis a 33-as számig lettek számozva, ugyanis az a fránya babona a tervezőket is utolérte, s így kihagyták a 13-as szerencsétlennek titulált számot.
   Akik szeretnének egy vagy akár több menetre is felülni a London Eye egyik kapszulájába, azoknak ajánlatos már jóval előre megváltani a menetjegyet. Ha interenetről vásároljuk, időt és pénzt spórolhatunk meg, ugyanis London eme látványossága előtt a nap minden percében szó szerint kilométeres sorokban ácsorognak a turisták! Ha viszont előre gondolkodunk és online intézzük a jegyvásárlást, a várakozó turistákkal ellentétben nekünk lehetőségünk lesz a számtalan ajándékbolt egyikében nézelődni, mely – lévén, hogy a kerék közelében kapott helyet, találóan szintén a London Eye nevet viseli.
   Végül pedig már nem is maradt más dolgunk, mint a közelben lévő nevezetességek megemlítése, amelyeket szintén nagyon érdemes közelebbről, talajszintről is szemügyre venni: Big Ben, Parlament, Westminster Apátság, és természetesen a közelben fekszik egy nagy park is, a St James Park. Mint tudjuk, London parkjainak közel harmada zöld  övezetenek minősül, így biztosan kellemes választás egy óriáskerekezés utáni pikniknek!


Végül pedig egy lassú, álmodozásra buzdító zenével és hozzátartozó videóval repítünk mindenkit a London Eye-re:


Főbb adatok a London Eye óriáskerekéről:
Elérhetőség Riverside Bldg, County Hall, Westminster Bridge Rd, London SE1 7PB
Honlap
Nyitvatartás Június 29-augusztus 31.: 10:00-21:00, péntekenként 23:30-ig
Zárva:  Karácsony ideje alatt, vaqlamint újév első hetében
Árak 60 év felettieknek: £16,50 ( online elővétel: £14,85).
(60 év feletti kedvezmény augusztus hétvégéin nem vehető igénybe!)
16 év felettieknek: £19,95 (online elővétel: £17,96).
4-15 év közötti gyermekeknek: £14 (online elővétel: £12,60)
4 éven aluliak számára ingyenes
Akadálymentesítettség Mozgássérültek a kerék megállásakor tudnak beszállni
Megközelítés Metró: Waterloo vonalon South Bank megállónál kell leszállni


Források: Itt Itt


Reigl Angéla