Paloták

Buckingham Palota

Buckingham Palota

2014. 07. 18.
Biztosan sokan álmodtak már arról, hogy egyszer egy palotában élnek, minden kívánságukat alkalmazottak lesik, s a saját rendezésű báljukra egy gyönyörűen fenséges, hatalmas ruhában lejtenek be, miközben a ruhához választott ékszerek szemkápráztatóak, a cipőket pedig, ami a lábukat ékesíti, minden nő irigyli. Nos, most pontosan ebbe a világba kalauzoljuk el kedves olvasóinkat!

   A London szívében található Buckingham Palace (Buckingham Palota) Nagy-Britannia uralkodói számára meghatározó központként funkcionál már több mint 200 éve, s a “köz” rétegének is legalább olyan szimbólummal rendelkezik, mint az uralkodó család -nem véletlenül, ugyanis itt tölti mindennapjainak egy jó részét maga, a jelenlegi brit királynő, II. Erzsébet is. Otthon tartózkodását mi sem mutatja jobban, mint a palota falán lebegő zászló, mely mintegy jelképként jelzi az uralkodó palotában való jelenlétét.
   A palota épületének alapját 1703-ban Buckingham hercege építtette magának, ám ekkor még „Buckingham-ház” (Buckingham House) névre hallgatott. Kicsivel több mint fél évszázaddal később azonban III. György alkalmasnak találta a rezidenciát egy meghitt családi fészek kialakításához, s mivel az épület közel volt a St. James Palotához – ahol az uralkodó akkoriban székelt -, meg is vette felesége számára, így érthetően ettől kezdve a Királyné Háza (Queen's House) néven tartották számon az épületet, mely otthont adott az uralkodó 15 gyermekének is. III. György, brit uralkodó furcsa szokásainál szerepelt többek közt, hogy az egyik párnahuzatát saját utódjának hitte, a marhasültet elültette, mert úgy vélte, az a fán terem, vagy akár egész udvartartását is lovaggá ütötte, így ezekkel, s az ehhez hasonló cselekedeteivel méltán kiérdemelte a dobogós helyet “A történelem legőrültebb uralkodói” listán. Azonban ahhoz kétség sem fér, hogy remek helyet választott gyermekei felneveléséhez, ugyanis London egyik legismertebb palotája, a Buckingham Palota (akkori nevén Királyné Háza) mesébe illő pompával épült.    
   Természetesen azonban mint semmi más, ez sem maradhatott átépítésektől és felújításoktól mentes a 20. századig -míg el nem érte a mai formáját: az egykori hercegi ház az uralkodói igényekhez képest némiképp szűkösnek bizonyult, így elsődleges kívánalom volt a bővítése. A Buckingham Palotában történt átalakítások során fellelhető francia neo-klasszicista stílus John Nash érdeme, akinek nevéhez fűződik többek között a londoni St. James's Park és a Trafalgar Square kialakítása is.
   1837. júliusában Viktória királynő volt az első brit uralkodó, aki hivatalosan is saját lakóhelyévé nevezte ki a mai Buckingham Palotát, s ez a hagyomány napjainkig fennmaradt. A palota érdekessége, hogy a jelenleg regnáló II. Erzsébet nem csupán hivatalos ügyeinek intézése céljából tartózkodik az épületben, hanem valóban itt lakik. A Buckingham Palota tehát azon kevés turisták által látogatott hely egyike, amely nem csak múzeumi látványosság, hanem valódi élet van benne! A palota lakosztályai ezáltal a királyi család mindennapjainak színteréül szolgálnak, de természetesen a királynő otthonában fogadja hivatalos vendégeit és különféle rendezvények (bankettek, díszvacsorák) is megrendezésre kerülnek itt a protokoll szigorú szabályai szerint.
   Nem mindennapi vendégségbe invitáljuk tehát kedves olvasóinkat, mintsem egyenesen a Londonban székelő brit uralkodócsalád otthonaként szolgáló Buckingham Palotába! Egy londoni kiruccanásnak egyébként is kihagyhatatlan állomása a királynő rezidenciája, s ezen felül már csak tényleg plusz öröm lehet, hogy II. Erzsébet „lát minket vendégül” a lakhelyén. Bár a királynő szinte biztosan nem tartózkodik majd „odahaza”, mivel a Buckingham Palace nyitvatartása 2014-ben július 26. és szeptember 28. közé korlátozódik, amikoris II. Erzsébet éves skóciai látogatásának tesz majd eleget. Távolléte alatt tehát a londoni palota megnyitja kapuit a lelkes érdeklődők előtt, s a turisták részére látogatható 19 szoba megtekintése során kicsit mi is királyi díszvendégnek érezhetjük magunkat.
   A „királyi vendéglátás” közel 2-2,5 órát vesz igénybe, s látogatásunk alkalmával elkalauzolnak minket többek között a “Díszebédlőbe” (State Dining Room), abba a bizonyos “Kék Terembe” (Blue Drawing Room), ahol többek közt Viktória királynő is az első bálját tartotta, valamint a “Zeneterembe” (Music Room vagy Bow Drawing Room) is, ahol a Canterbury érsek, az anyaegyház feje  a királyi csecsemőket megkereszteli. Jelenleg Justin Welby az érsek, aki kinevezése előtt az üzleti világban tevékenykedett.
   A palotában tett sétánk során nem csak a szépen berendezett termek bútorait, porcelánjait, valamint a világhírű festők (pl. Rembrant, Rubens) festményeit csodálhatjuk meg, hanem szó szerint bepillanthatunk az uralkodói szokások zárt falai mögé. Hagyományos öltözékeket, tradicionális egyenruhákat, ékszereket, ajándékokat és régi filmeket, fényképeket vehetünk szemügyre, s a sétánk végére elérünk a kerti partik színteréül is szolgáló palotakertbe, ahol megcsodálhatjuk az illatosabbnál-illatosabb virágözönt, mely vetekszik a Chelsea Virágkiállítás pompás növényeivel, és a hozzátartozó kis tavacskához, melyben szintén képviselteti magát az élővilág.
   Azoknak, akik ide látogatnak, fontos tudniuk, hogy az értékmegörző ruhatárban kell hagyniuk a kézipoggyászukat, melyet minden esetben repülőtéri ellenőrzéshez hasonlóan vizsgálnak át. Mindazok számára pedig, akik nem vágynak az uralkodói otthon falai közé, ám London nevezetességei közül mégsem szeretnének egyet sem kihagyni, bátran ajánljuk a Buckingham Palota előtti hagyományos őrségváltási ceremóniát, amelyet természetesen azoknak sem szabad kihagyniuk, akik beljebb merészkedtek a vaskapuknál! Az őrségváltás a londoni uralkodói rezidencia előtti téren veszi kezdetét májustól júliusig mindennap 11:30-kor, augusztustól áprilisig pedig minden másnap, szintén 11:30-kor. A látványosság 15-20 percig tart, ám ha látni is szeretnénk valamit, érdemes fél órával előbb érkezni az őrségváltásra, hogy biztosan jó helyet csíphessünk meg a bámészkodáshoz, mert az esemény kiemelt turisztikai látványosságnak számít, amire mindig rengetegen kíváncsiak. Ki-ki maga döntheti el, milyen közelről szeretné megcsodálni és megismerni a Buckingham Palotát, a lényeg, ha Londonban járunk, mindenképpen kanyarodjunk erre!
Így hát minden kedves érdeklődőnknek sok szerencsét kívánunk, hisz ki tudja, itt talán még egy-két hírességgel is összefuthat!


Alábbi videónkban egy olyan képi összeállítást mutatunk, mely egyenesen fotoalbumba kívánkozik!


Főbb infók a Buckingham Palotáról:
Elérhetőség Cím: London SW1A 1AA, Egyesült Királyság
Honlap
Nyitvatartás július 26. - augusztus 31.: 9:30-19:30 között
(utolsó belépés: 17:15)
szeptember 1. - szeptember 28.: 9:30-18:30 között
(utolsó belépés: 16:15)
Árak Felnőtt jegy: 19,75 £
60 év felettieknek, és diákoknak: 18 £
17 éven aluliaknak 11,25 £
5 éven aluliaknak ingyenes
Ruhatár ingyenes, használata kötelező
Akadálymentesítettség Mozgássérültek számára bejárható
Idegenvezetés A túra hossza kb. 2-2,5 óra
A jegyár tartalmazza az audioguide-ot a főbb nyelveken
Megközelítés Metróval: Victoria, St James's Park, vagy Green Park megálló


Riczik Petra