Parkok

St James Park

St James Park

2014. 06. 12.
Mikor beköszönt a nyár, bizony egyre több ember vágyik a szabadba, legyen akár szó kültéri sportról, vagy egy kis friss levegőn elköltött piknikről... erre keresve sem találhatnánk jobb helyet, mint London parkjait, melyek rengetege közül most a Szent Jakab Parkra/St James Parkra esett a választásunk, és minden kedves érdeklődőnek bemutatjuk. 

  A St. James Park - kicsit magyarosabban Szent Jakab Park – London szívében, Westminsterben található. A park nevét a korábban itt található, Szent Jakabról elnevezett leprakórházról kapta. London egyik legrégebbi parkjának meghatározó jelentőségét mégsem 23 hektárnak megfelelő terjedelme, hanem központi fekvése adja. Az óra járásával megegyezően, tehát északról kelet felé haladva a The Mall és a St. James Palota, a Horse Guards, a Birdcage Walk és a Parlament, valamint a Buckhingham-palota körgyűrűjében helyezkedik el. A St. James Park a legkeletibb kistestvére annak a nyugatra tartó parkegyüttesnek, melynek részét képezi többek között a Green Park, a Hyde Park, illetve a Kensigton Garden is.
  A zöldterület közepén egy kis fantáziával felvértezve egy villáskulcs alakú tavacskát fedezhetünk fel, bár ez a motívum nyilván csak a térképről vagy légi felvételről vehető ki ilyen egyértelműen. A tó - hivatalos megnevezése St. James Park Lake - két csücskében egy-egy sziget helyezkedik el, név szerint a West Island (Nyugati sziget) és a Duck Island (Kacsák szigete), utóbbi rendeltetése talán mindenki számára egyértelmű: a mai napig vízimadarak természetvédelmi területeként funkcionál, s legkiemelkedőbb érdekessége a pelikánok csapata. Hosszú csőrű barátink a 17. század második felétől találhatóak meg a parkban egy orosz nagykövet jóvoltából, s a mai napig diplomáciai ajándék gyanánt kerülnek ide. No persze ha át szeretnénk kelni a tavon, nem kell fürdőruhával vagy netán búvárfelszereléssel készülnünk, elég lesz egy kényelmes cipő, amiben egy kellemes, esztétikai élményekkel és a Buckingham-palota látványával gazdagított sétát tehetünk a hídon, amely szárazföldi útvonalat biztosít nekünk a tó két partja közötti vízrengeteg felett.
VIII. Henrik nevének hallatán többnyire feleségek hada és botrányok tömkelege jut eszünkbe, s jómagam számára sem az ugrana be először az angol királyról, hogy jelentős szerepe volt London mai látképének megalapozásában, ugyanis jelen cikkünk témája, a St. James Park területének megvásárlása az ő nevéhez köthető. A parkosítás azonban 1603-ig váratott magára, mivel I. Jakabbal ellentétben VIII. Henriknek 1532-ben nem zavarta a szépérzékét a terület ingoványos jellege, melyet a Tyburn folyó medrének gyakori elhagyásával hozott létre.
  I. Jakab azonban lecsapoltatta a mocsaras területet, és az így kialakított parkot akár 17. századi állatkertnek is titulálhatnánk, mivel a madárház mellett tevék, krokodilok, de még egy elefánt is otthonra lelhetett itt. A park kinézetén közel 60 év múlva II. Károly franciaországi száműzetéséből való hazatérését követően változtatott, s a francia származású André Mollett tájépítésszel ültettette át a hamisítatlan francia paloták kertjeinek stílusát a londoni St. James Parkba. A park stílusának megreformálásánál is jelentősebb rendelkezése volt azonban, hogy lehetővé tette a belépést London polgárai számára is. A hedonista uralkodó nagylelkűsége mögött azonban némiképp önös célok is meghúzódtak, a parkban szórakoztatta vendégeit is, és olykor jómagát is híres szeretőjével Nell Gwyn-nel. Talán ezért, talán a nagyszámú látogató közönség miatt a park inkább nyújtott alkalmat találkák és kétes ügyletek megvalósításához, mintsem a természet élvezéséhez vagy kellemes nyári sétákhoz...
  A 18. században a királyi lovasgárda helyet kapott a park keleti csücskében, illetve a királyi család megvásárolta a mai Buckingham-palota épületét. Jelentős változást a park történetében a 19. század és IV. György hozott újra, amikor is elnyerte mai formáját a megbízott építész John Nash munkája nyomán. A szigorú sorokba rendezett fák helyett kanyargó ösvényeket alakítottak ki, és a tó is természetesebb formát kapott és a szabályszerű virágágyásokat huncut bokrok, cserjék váltották fel. A kert ezen formája ma már tényleg megfelel romantikus nyáresti séták kivitelezéséhez. Ezen időszak során a Buckingham-palota is elnyerte kibővítése által mai kinézetét, ugyanis ekkor épült a Marble Arch az épület bejárata elé, s ezt követően 1851-ben került az Oxford Street és a Park Lane közé, s a 20. században vette át régi helyét a Viktória emlékmű. Ezalatt a The Mall felvonulási útvonallá építése miatt tett szert meghatározó szerepre London közlekedési hálózatában, ám a közforgalom használatba majd fél évszázaddal a megépítését követően vehette csupán.
  Ha a fentiek fényében kedvet kapunk az „angol park-kultúra” felfedezéséhez, tömegközlekedés által a legközelebb metróval tudunk jutni, az érintett megállók: (talán nem kis meglepetésünkre) St. James's Park, Victoria, Westminster. Mindenesetre a romantikus sétáink éjfélnél tovább nem tarthatnak, ekkor ugyanis a park bezár, de pár óra elteltével hajnali 5-től ismét megnyitja kapuit minden sétálni vágyó előtt.
  A parkot mozgássérült Wc-vel látták el, illetve a kerekesszékekkel történő közlekedés sem ütközik akadályba. A londoni királyi parkok fantasztikus „zöld” útvonalakat kínálnak a kerékpározni vágyók számára, távol a forgalomtól. A kerékpározás engedélyezett minden úton és néhány speciálisan kialakított kerékpárúton a parkokon belül (útvonalakról tájékozódni lehet az interneten az adott park honlapján). Számos kerékpárkölcsönző található a parkok közelében is, ahol letétben lehet kerékpárt bérelni.
  Kutyatulajdonos gazdiknak jó hír, hogy a londoni parkokba – néhány alapvető szabályt betartva, például tiszteletben kell tartani a park tisztaságát, a többi idelátogatót és az ittlévő vadonélő állatokat is – kedvenceinket is magunkkal vihetjük, bár vannak olyan helyek, ahova a belépésük nem engedélyezett, vagy csak pórázon vezetve, ezeket a korlátozásokat mindenhol táblák jelzik. Sőt, ha szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, vagy nekünk éppen nincs kedvünk a parkba eltölteni a szabad óráinkat, nagyszerű lehetőség, hogy a parkokban engedélyezett kutyasétáltatói tevékenységet végző kereskedelmi szervezetek is működnek.
  A londoni parkokat sokan sokféleképpen használják, mégis az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a piknik, különösen a forgalmas nyári hónapokban, mely szezonja bizony most kezdődik. Mivel a parkok területe sem végtelen, a különböző parkokra tekintettel meghatározott számú személy piknikezése megengedett, ez a St. James Park esetében 20 vendég, de nagyobb rendezvények megszervezésére is van lehetőség, ilyenkor kapcsolatba kell lépni az illetékes park irodájával. A piknikezés során, hasonlóan a kutyasétáltatáshoz azért bizonyos minimális szabályokat be kell tartanunk, mindenek előtt például óvakodnunk kell mások vagy az élővilág zavarásától, a cél ugyanis minden esetben az, hogy mindenki jól érezhesse magát.
  A St. James Parkban kihagyhatatlan élményt jelentenek a barátságos mókusok (angolul friendly squirrels), akik a turisták legnagyobb megdöbbenésére olyan szelídek, hogy akár kézből is etethetjük őket. Ha épp nincsenek a közelben, füttyszóra akármikor előbújnak egy szem mogyoróért...
  S végül de nem utolsó sorban a foci elkötelezett hívei is megtalálhatják számításaikat a St. James Parkban, hiszen a park otthont ad Anglia hatodik legnagyobb futballstadionjának, ahol akár 52 387 rajongó is szurkolhat egyszerre az adott meccsen. Az arénát 1892-ben adták át, mely a kezdetektől fogva otthont ad az angol első osztályú futballcsapatnak, a Newcastle United-nek.


És aki még mindig szeretne többet megtudni, annak íme, itt egy 25 perces virtuális körséta a Parkban:Aki pedig cuki mókusokat is szeretne látni, annak ajánlom figyelmébe a mai ínyencségünket:


Főbb infók a St. James Parkról
Elérhetőség Cím: St James's Park, Horse Guards Road, London SW1A 2BJ
Telefon: +44 20 7930 1793
Honlap
Nyitvatartás Minden nap hajnali 5-től egészen éjfélig
Akadálymentesítettség Mozgáskorlátozottaknak speciális mellékhelyiségek vannak, a park területe pedig kerekesszékkel is bejárható
Megközelítés Metró megállók: St. James's Park, Victoria, Westminster
Idegenvezetés Nincs
Árak Belépődíj nincs, a Park látogatása ingyenesRiczik Petra