Parkok

Hyde park

Hyde park

2014. 02. 18.
Londoni utazásunk során a fontosabb látnivalók megtekintését követően mind vágyunk egy kis aktív pihenésre, zöldellő fákra, nyugalomra, és egy finom, délutáni teára. A 7 királyi park legnagyobbika, a híres Hyde Park tökéletesen megfelel erre a célra! Ráadásul itt nem csak kipihenhetjük a hosszú séták fáradalmait, de további programokban is részt vehetünk, mint a csónakázás, vagy a strandolás!

   Ez a gyönyörű és hatalmas nyilvános kert azonban nem csak a XXI. században szolgálta ki az emberek kényelmét, történelme igen csak régi időkre nyúlik vissza.  A XVI. század elejéig a Westminster - apátság tulajdona volt, azonban 1536-ban VIII. Henrik kisajátította az udvar számára. Kerítéssel vették körbe a birtokot, ami innentől kezdve királyi park lett, őz-és szarvasvadászatra használták. Nagyrészt I. Jakab uralkodása alatt is ezt a funkciót látta el a terület, minimális hozzáférést engedélyezve a civilek számára. Valamint ekkor fogadtak fel első ízben őrt a park felügyeletére, vezetésére. A teljes átalakításra I. Károly idejébe  került sor, az ő nevéhez fűződik a Ring, vagyis a belső körút kiépítése, ami a mai csónakház körül fut. Ennek célja a királyi hintók közlekedésének megkönnyítése volt. A nagyközönség előtt 1637-ben nyíltak meg a Hyde Park kapui.
   1660-ban II. Károly uralkodása idején újabb felújításra került sor. Tégla kerítést építettek köré, és Henrikhez hasonlóan szarvasokat, őzeket telepítettek a parkba, valamint díszszemléket tartottak. 1665-ben a királyi birtok egészen más feladatot látott el, mint korábban, ugyanis kitört a Nagy Pestis járvány, London lakóipedig ide menekültek, majd táboroztak le annak reményében, hogy itt nem érheti el őket a súlyos kór.  A pusztító járványtól végül az 1666-os tűzvész tisztította meg a várost, amit ezután teljeskörű renoválás alá kellett vonni.
   III. Vilmos és Mária 1689-ben úgy döntött, hogy a Nottingham Házból áthelyezik első számú londoni otthonukat a Kensington Palotába, a Hyde Park nyugati oldalára. Ide azonban nem vezetett rendes út korábbi lakóhelyüktől, ezért Vilmos kívánságára kiépítettek egyet, ráadásul 300 olajlámpással rakták ki, hogy sötétedés után is bátran végigmehessen rajta az ember. Ez volt az első mesterségesen megvilágított út Angliában. Nevét a francia Route du roi-ról (Királyok útja) kapta, ám az angol kiejtésben ehhez leginkább hasonló  szavak a Rotten Row elnevezést eredményezték, ami ‘rohadt ösvényt’ jelent.
   Az 1730-as években II. György felesége, Caroline vette kézbe a park irányítását. Hatalmas munkálatokra került sor, kialakították a Serpentine-t, mely Anglia első mesterséges tavainak egyike volt, melyet természetes hatásúra csináltak. Később ennek számtalan másolatát lehetett megtalálni országszerte. A hosszúkás alakú tó vizét eleinte a Westbourne patak táplálta, majd ez sajnálatos módon kiszáradt, s onnantól a Temze látta el ezt a feladatot.. Sok, ma is látható érdekességet készítettek el a királynő uralkodása alatt, ezek egyike volt a Serpentine, melynek északi partján ma a csónakházak, délin pedig a Lido strandfürdő található. Caroline a Kensington Kertet vizesárokkal választotta el a Hyde-tól, ezzel két külön parkot hozott létre. A felügyelete alatt végzett munkálatok eredményei szinte egytől-egyig mind túlélték a következő 100 évet. Ettől kezdve a gyönyörű, zöld pázsitú birtok a nemzeti ünnepek színtere lett. 1814-ben például Regent herceg tűzijátékot szervezett a napóleoni háborúk végének megünneplésére.
   1820-ban negyedik György király átalakítást rendelt el. Decimus Burtont kérte fel a tervek elkészítésére. Ekkor készült el az impozáns bejárat, mely a Trimphual Screenből, és a Wellington Archból állt. Utóbbit végül áthelyezték a Hyde Park Corner körforgalmának közepére. Decimus nevéhez fűződik még a hidak kiépítése, valamint a West Carriage Drive, ami formálisan szétválasztotta a Hyde Parkot és a Kensingtont. A Crystal Palace-t 1851-ben építette Joseph Paxton a Great Exhibition számára, amit Victoria királynő tiszteletére rendeztek meg.
   A híres Speaker’s Corner története egészen 1866-ra nyúlik vissza. A Reformer Liga bevonult a parkba, majd dulakodás tört ki a felvonulók és a rendőrség között. Ennek ellenére a miniszterelnök kérdőre vonás nélkül hagyta, hogy hasonló találkozókat, felvonulásokat szervezzenek ide. Végül a vélemények békés kifejezése érdekében 1872-ben felavatták a Speaker’s Cornert, ahol bárki bármiről szónokolhat a mai napig.
   Aki ma ellátogat London legnagyobb és leghíresebb parkjába, a Decimus által tervezett bejáraton léphet be. Láthatja Caroline királynő Serpentine tavát, és végigsétálhat az első Károly megálmodta Ringen, így felelevenedik előtte a teljes történelem. Mindazon által ez még mindig nem minden. A füves-fás területre látogatók egyik legkedveltebb programja a mókus etetés. London parkjaiban szinte mindenhol megtalálhatjuk a kis szürkés színű rágcsálókat, akik előszeretettel lakmároznak a feléjük nyújtott magokból. Ez remek elfoglaltság a gyerekeknek, de a felnőtteknek is hatalmas élmény lehet. Az elmúlt évtizedekben nagy hangsúlyt fektettek Diana hercegnő megemlékezésére. Elkészült a Diana Princess of Wales Memorial Walk, amin sétálva megnézhetjük a hercegnő életében fontosnak számított épületeket, valamint eljuthatunk a tiszteletére elkészített páratlan szökőkúthoz. A Serpentine tó is több érdekes programot kínál. Megetethetjük a vizén úszkáló kacsákat, vagy csónakázhatunk is rajta. Ha pedig a nyári szezonban járunk itt, vár a déli parton kialakított Lido strand, és a Lido Cafe Bar. Napozhatunk, fürödhetünk, teázhatunk reggel 10-től délután 6-ig! A belépőjegyek felnőttek számára 4,50 Fontba, gyerekeknek pedig 1,50-be kerülnek, természetesen családi jegy vásárlására is van lehetőség. Az ifjúság számára is bőven van program, július 4 és 13 között például egy fesztivál várja az érdeklődőket olyan együttesekkel mint a Backstreet Boys, vagy Neil Young&Crazy Horse. A tíz napos rendezvénysorozatot British Summer Time-nak hívják, jegyeket a koncertekre 54-220 Font körül lehet vásárolni, a többi előadás és program még nem bejelentett. Az viszont biztos, hogy rengeteg gasztronómiai élmények, színházi előadások és filmvetítések nyújtanak majd szórakozási lehetőségeket. Mindezeken kívül rendeznek még itt futóversenyeket, lehet biciklizni, kutyát sétáltatni.
   Megközelítés szempontjából számos lehetőség közül választhatunk, két metróvonal több megállója is érinti a parkot, például a Central vonal Lancaster Gate, Marble Arch, és a Piccadilly vonal Hyde Park Corner és Knightsbridge megállója is a közelben van. A szálláslehetőségek száma is végtelen, az 5 csillagos luxushoteltől a 3 csillagos apartmanokig mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt. Érdemes itt foglalni, mert sok másik látványosság és érdekesség is a környéken van, többek között a Harrods, az Oxford street és a Science Museum.
   A Hyde Park tehát nem csak a történelem különböző időszakait bemutató látványosság, hanem egy lehetőségekkel teli, mindenki számára megfelelő időtöltést nyújtó hatalmas nyilvános kert is egyben.
A park területén készült videót itt tekinthetik meg:
Főbb infók a Hyde Parkról:
Elérhetőség Hyde Park
Westminster, London W2 2UH
Egyesült Királyság
+44 300 061 2000
Nyitvatartás Minden nap 5:00-24:00
Akadálymentesítés Tolókocsival is megközelíthető
Árak Park ingyenes
A strand: felnőtt: 4,50£, gyerek: 1,50£
Megközelítés Metró: Piccadilly line: Hyde Park Corner, Knightsbridge megállónálCentral Line:  Lancaster Gate, Marble Arch megállók


Forrás


Tajnay Dorottya