Paloták

Partrament Parlament

Westminster palota

2014. 04. 02.
Politikusok és jogászok számára az első és legfontosabb napirendi pont London látnivalói között a Westminster Palota (Palace of Westminster vagy Houses of Parliament), mely az Egyesült Királyság országházának ad otthont, de szerencsére ma már az átlagembernek sem kell nélkülöznie a nagypályás döntéshozatal színterenek megcsodálásának élményét.

    Hivatásuknál fogva a Felsőház (House of Lords) és az Alsóház (House of Commons) képviselői látogatják lelkes rendszerességgel munkaidejük alatt az üléseiknek otthont adó turista-látványosságot, amely a 11. századtól joggal nevezheti magát az angol uralkodók elsődleges londoni székhelyének.
Politikusok és jogászok számára az első és legfontosabb napirendi pont London látnivalói között a Westminster Palota (Palace of Westminster vagy Houses of Parliament), mely az Egyesült Királyság országházának ad otthont, de szerencsére ma már az átlagembernek sem kell nélkülöznie a nagypályás döntéshozatal színterenek megcsodálásának élményét. Hivatásuknál fogva a Felsőház (House of Lords) és az Alsóház (House of Commons) képviselői látogatják lelkes rendszerességgel munkaidejük alatt az üléseiknek otthont adó turista-látványosságot, amely a 11. századtól joggal nevezheti magát az angol uralkodók elsődleges londoni székhelyének.
    London városa bepillantást enged lelkes képviselőik munkájába az ülésszakok ideje alatt is, s ráadásul mindezt díjtalanul. Természetesen a nyári szünet ideje alatt sem süvíthet a szél a londoni országház kiüresedett termeiben, ilyenkor ugyanis ezeket megnyitják a turisták számára. Fontos megjegyezni, hogy –miként azt a gyakorlott turisták többnyire már megtapasztalhatták- nem érdemes óriási csomagokkal érkezni egy-egy látnivalóhoz: előszöris azért, mert a nagyobb nevezetességeknél szünet nélkül újratermelődő tömegben kényelmetlenséget okozhat a cók-mókunk, másodszoris előfordulhat, hogy biztonsági okokból nem engednek majd be minket a puttonyunkkal együtt, s lássuk be, ez a fokozott védelem egy parlament esetében kiváltképp indokolt.
    Furcsa módon a londoniak országházuk épületét, illetve az ehhez tartozó óratornyot együttesen hívják Big Ben-nek. Ez a hangzatos turista-csalogató név valójában Benjamin Hallnak állít emléket, aki az átvészelt 1834-es tűzvészt követően vezette az építési munkálatokat London parlamentjének óratornyán, de a közhiedelemmel ellentétben ez a nev nem magát az órát, nemis a tornyot, hanem a harangot jelöli, melynek jellegzetes ütéseit a rádió is közvetíti.
    A Temze északi partján található londoni Parlament olyan neves festők érdeklődését is felkeltette, mint Claude Monet, aki közel két éven át a Savoy hotel nyújtotta panoráma felhasználásával, később pedig a Saint Thomas kórház teraszának látképe alapján igyekezett megörökíteni a 19. és 20. századi London tájképét a parlamenttel megtűzdelve, s így alkotta meg a „Londoni parlament ködben” vagy a „Parlament, napnyugta” című festményeit, melyeket ugyan a helyszínen festett, de később azért a műtermében tökéletesítette őket.


Végezetül egy videó a kedvcsináláshoz:


Főbb infók a Parlamentről
Elérhetőség Cím: Westminster, London SW1A 0AA
Telefon: +44 870 906 3773
Honlap
Nyitvatartás Szombatonként egész évben, hétközben a megjelölt napokon (általában szerdán és pénteken).Vasárnap illetve ünnepnapokon nem látogatható.
Akadálymentesítettség Tolószékkel való közlekedésre van lehetőség
Megközelítés metróval: Jubilee vonal (Westminster megálló)
Idegenvezetés Vezetett túrák angol, spanyol, olasz , francia, német és orosz nyelven, de igény szerint csoportok részére más nyelveken is.
Árak A képviselő ülésén ingyenes a látogatás
A Parlament épületébe jegyet kell venni, és csak vezetett túra van
 

Riczik Petra