Templomok

Westminster apátság

Westminster apátság

2014. 02. 18.
Az apátság hosszú órákra elegendő programlehetőséget kínál, ugyanis látványos építészeti megoldásai, koronázási és temetkezési emlékei mellett számos egyéb érdekességet is tartogat a kíváncsi szemeknek. Az I. világháborúban elhunyt brit katonák előtt tiszteleg a Szent György kápolnában található emlékmű. A Mária kápolnában Tudor-jelképekre lelhetünk, az apátság múzeumában pedig megpróbálhatunk a tölgyfából készült oltárképekhez uralkodókat társítani.

   V. és VIII. Eduárd kivételével nemigen találunk olyan angliai uralkodót, akit a Londonban található Westminster apátságban (Westminster Abbey) ne koronáztak volna meg. 1308 óta a koronázási szertartások fontos eszköze egy trónszék, amely jelenleg az apátság északi részén található. Anglia és Skócia egységét jelképezendően 1996-ig e trónszék alatt volt található a Sors köve (más néven Scone-i kő), amelyet a skót nacionalisták elloptak, s a kő megkerülése után már nem Londonban, hanem Edinburgh-ben helyezték el. S bár a követ már nem csodálhatjuk meg az apátságban, a trónszéket mindenképpen érdemes megkeresni, ha már ott járunk.
   Az Egyesült Királyság nagyjai nem csak „pályájuk kezdetén” látogatnak el Londonban, többségük végső nyughelye is itt található. Kezdetben csak királyi temetkezési helyként szolgált, ám később katonák, tudósok, és egyéb hírességek is megbékélésre lelhettek itt, többek között például: V. Henrik, I. Erzsébet, Charles Darwin, Sir Isaac Newton, Dickens, Händel, és még sokan mások, éppen ezért a síremlékek száma ma már 3300 körüli.
Eme gótikus remekmű a mai napig templomként is működik, illetve az UNESCO világörökség részeként népszerű turista látványosság, ahogyan a Westminster palota is. E két funkció összeegyeztethetősége érdekében az apátság vasárnapokon mindig, az egyházi ünnepekre tekintettel pedig alkalmanként zárva tart. II. Erzsébet és férje Fülöp, akik 1947.11.20-án keltek egybe a londoni Westminster apátságban, a hagyományokhoz híven minden vasárnap szentmisén vesznek részt. Az apátság szertartásait egy 30 iskolás fiúból és 12 hivatásos felnőtt énekesből álló Kórus (The Choir of Westminster Abbey) kíséri énekével.
   London a sportrajongók számára is rengeteg lehetőséget kínál, hogy a városnézés alkalmával is fitten tarthassák magukat, illetve alkalmanként az elmaradt edzés bepótolására is lehetőség nyílik: egyre többen hódolnak a futás közben történő fényképezés őrületének, melynek lényege sokszor éppen a rohanás közben készült elmosódott képek bűvöletében rejlik, de a „kényelmesebb” típusúak akár két keréken is körbetekerhetik a londoni látnivalók jelentős részét. Utóbbira a Royal City Bike Tour keretei között van lehetőség, a túra során a Westminster apátság mellett elkerekezhetünk a Parlament, a Big Ben, a Buckingham palota vagy a Trafalgar Square mellett is.


Kedvcsinálóként egy fotomontázs videó minden érdeklődőnek:

Főbb infók a Westminster apátságról
Elérhetőség    Cím: Westminster Abbey, 20 Dean's Yard, London SW1P 3PA
Telefon: +44 20 7222 5152Magyar honlap:
Honlap
Nyitvatartás Vasárnap és az egyházi ünnepnapokon zárva tart, pontos nyitva tartás a honlapon
Akadálymentesítettség Van akadálymentesített része
Megközelítés Metróval: Circle vonalon, St James's Park megálló
Idegenvezetés Gyakran indulnak 90 perces vezetett túrák (angolul), audioguide a főbb nyelveken
Árak Felnőtt: £25
Diák: £20
London Pass-al ingyenes


Riczik Petra