Nevezetességek

Big Ben

Big Ben

2014. 02. 18.
Big Ben. Ha ezt a két szócskát bármely turista meghallja, Londonra gondol. Szemei előtt megelevenedik a sűrű, köddel borított levegő, mely a szmogtól és a folytonos esőtől ereszkedik a városra, a piros emeletes buszaival, amint elsuhan London jelképévé vált óra tornya előtt, mely a Parlament Bridge Street felőli oldalán helyezkedik el.

   Turisták előtt azonban sokak bánatára nem látogatható, csak a helyiek tekinthetik meg belülről is. Nekünk, egyszerű turistáknak valóban csak ennyit jelent. Azonban a városka lakói a Big Ben név alatt magát a Parlament épületét és az óra tornyot egyaránt értik. Azonban azt már kevesen tudják, hogy az eredeti név valójában egyikhez sem köthető, ugyanis a toronyban lévő mintegy 14 tonnás harangot hívták így. Az elnevezés eredetére két teória terjeng. Az egyik szerint Benjamin Hall, az óriás termetű, mégis jámbor építési vezető emléke előtt tisztelegnek, a másik elmélet szerint pedig Benjamin Count-t szerették volna megtisztelni az elnevezéssel, aki nehézsúlyú bokszolóként rengeteget adományozott, és szívén viselte a rászorulók sorsát. Ki-ki a neki tetsző mondát választhatja.
A jelenleg működő 13,5 tonnás harang szerkezetnek, mely már a harmadik a torony felállítása és üzemeltetése óta, szintén említésre méltó múltja van. Az első harang egy elszámolás miatt 2 tonnával nehezebbre sikeredett az eredeti terveknél, így 16 tonnát nyomott, de mind ezt, mind  későbbi, javított súlyú 14 tonnás újraöntött, immár helyes, 14 tonnás harangot megrepesztette a túl nehéz kalapács (ami szintén megnövelve az eredeti súlyt, a 16 tonnás haranghoz készült, így nem csoda, hogy a könnyebb muzsikát adó szerkezetet is megrepesztette, ugyanis az újraöntés után a készítők figyelmen kívül hagyták, hogy nem a méretekhez arányos kalapácsot helyeznek a harang belsejébe). Az ebből kifolyó vádaskodások miatt 1859-ben két teljes évre leállt a torony működése, és nem jelezte a pontos időt az előtte elhaladó embereknek.
   Ezután a hányatott sors után kezdte el működését 1862-ben a ma is használatban lévő 13,5 tonnás harang. Minden órában harangjáték jelzi mind a negyed, mind az egész órákat, a fél, és mind az egész órákat, melyek fenséges hangjai a szoba órák bimmbammolásaiban is visszaköszönnek, ugyanis a hangokat ott előszeretettel alkalmazzák az órások, így aki nem is engedheti meg magának, hogy már holnap Londonba utazzon megcsodálni a hatalmas 96 méteres tornyot, az behunyhatja a saját szoba órája előtt is a szemét, és miközben hallgatja a nehéz, hosszú kondulásokat, maga köré képzelheti az esőtől párás levegőt, hogy kicsit életszerűbb legyen a kép. A BBC Radio4 jóvoltából pedig 1922 szilvesztere óta az egészek elütését csodálhatjuk akár a tengeren túlról is, ha online elérjük a rádió adását.
   Az óra átmérője hét méteres, és a mutatók tervezésekor figyelembe vették a torony 96 méteres magasságát, a természeti erők, mint hó és szél, valamint a nagyobb testű madarak súlyát is, mely a mutatókat érintheti. Mindezt úgy hangolták össze rendkívüli érzékkel, hogy mindössze egy másodperces késést engedélyeztek csupán. A természeti erőket azért vették figyelembe az óra finom hangolásánál, mert 1962-ben szilveszter éjjelén az erős havazás miatt majdnem 11 percet késett az egyébként pontosságáról oly híres óra.
   A Big Ben érdekessége, hogy az Antarktiszon szintén erre a névre kereszteltek el egy még mai napig aktívan működő vulkánt, valamint hogy a torony, többek közt a környéken épített két metróvonal következtében dőlni kezdett. Legmagasabb pontján ez a dőlés meghaladja a 40 centimétert, mely bizonyos távolságból már szabad szemmel is látható. Szakértők szerint azonban nincs ok pánikra, nem fenyegeti a tornyot a ledőlés, ugyanis négyezer évet jósolnak neki, míg ezzel a dőlési ütemmel számolva túlszárnyalná a ferde épületek olasz királyát, a Pisai Ferdetornyot, ehhez viszont a Ferdetoronynak az elkövetkezendő négyezer évben egyetlen millimétert sem szabadna mozdulnia. Jelenleg csupán az alsóház képviselőinek okoz bosszúságot ez a dőlés, ugyanis az irodaházuk falain repedések jelentek meg.
   2012-ben egy rövid időre átkeresztelték a tornyot Erzsébet – toronyra, Erzsébet királyné gyémántjubíleumának tiszteletére, méltó ékként a koronán az éjszakai kivilágításában ragyogva. Ugyanis Londonban minden éjszaka fényárba borul az óratorony, az óra mind a 4 számlapja. Azonban a turistáknak meg kell elégedniük a külső e remek megjelenésével, ugyanis a számukra csak kívülről tekinthető meg.


Aki viszont mégis érdeklődik a belső működése iránt, annak ajánlom figyelmébe a következő videót:


Főbb infók a Big Benről:
Elérhetőség Cím: London SW1A OAATelefon:
+44 844 847 1672
Nyitvatartás Turisták által nem látogatható, csak a helybeli briteknek
Megközelítés Jubilee vonal (Westminster megálló)


Riczik Petra