Munka InformációÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Cégünk fő profilja a szállásközvetítés, azonban szeretnénk segíteni lakóinknak, hogy megkönnyítsük az álláskeresést számukra, és megérkezésük után minél hamarabb munkába állhassanak.
 
Ezért is alakítottuk ki INGYENES szolgáltatásunkat, melynek keretében teljes körű segítséget kívánunk nyújtani a munkakeresésben is.
Fontos azonban kiemelnünk, hogy nem vagyunk munkaközvetítő cég és az álláskereséssel kapcsolatos tájékoztatónk információs jellegű.
 • Természetesen, amennyiben partnercégeinknél álláslehetőség merül fel azt azonnal továbbítjuk felétek és biztosítjuk, hogy önéletrajzod célba érjen. 
 • Nagyon büszkék vagyunk ezen felül lakóközzösségeinkre is, hiszen régebbi lakóink mindig segítenek, amennyiben lehetőségük van rá, és barátként, illetve lakótársként beajánlják az újonnan érkezőket, és az ajánlás már fél siker mint tudjuk.
 • Minden új lakónk teljeskörű tájékoztatást kap a munkalehetőségekről és a munkapiaci helyzetről a szerződéskötés során.
 • Átadunk egy folyamatosan frissített tájékoztatót minden beköltözőnknek, amely tartalmaz egy táblázatot a legfontosabb illetve a már bevált munkaerőközvetítő cégekről, és egy kimerítő listát a munkatípusoknak megfelelően lebontva a legfontosabb specializálódott álláskereső oldalakról.
 • Ezen felül segítséget nyújtunk az önéletrajzírásban (Önéletrajz minta/CV template letölhető innen!) , illetve szerkesztésben is. Igény esetén személyesen is megbeszélheted kollégáinkkal milyen változtatásokat javasolt még tenni ahhoz, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod.
 
További segítségként az alábbiakban szedtük pontokba a  fontos tudni- és tennivalókat a számodra, amelyek megkönnyíthetik álláskeresésedet.
 
Biztosan többször eszedbe jutott már a kérdés “Vajon hogyan is fogjak hozzá az álláskereséshez Londonban?”, amikor még otthon sem érzed könnyűnek a feladatot. A válasz igen egyszerű, légy felkészült!
 

AMIT AZ ANGLIAI MUNKAVÁLLALÁSRÓL MINDENKÉPPEN JÓ TUDNI:
 
Fizetések: A kereseti lehetőség a nyelvtudástól és munkakörtől függ. Az  ügynökségek által kínált pozíciók a minimálbérrel megegyező 6.31 font/órától -10 font/óráig terjednek, ami - az itthoni bérekkel ellentétben - elegendő ahhoz, hogy fenntarts egy egzisztenciát és ne szenvedj semmiben hiányt. A borravaló és a munkahelyen ingyenes étkezés sokszor elegendő ahhoz, hogy szállásodat és a hétköznapi kiadásaidat tudd rendezni, úgy hogy a fizetésedhez nem kell hozzányúlnod.
 
TIPP: Erősítsd a munkahelyeden előforduló szavakban és kifejezésekben az angol tudásodat. Alapszintű nyelvtudás szükséges például a szobalány, takarító, porter (kisegítő, hordár), raktáros, segédmunkás állásokhoz, közepes szintű nyelvtudás pedig a recepciós, bárpultos, pincér és hasonló munkakörben. Természetesen minden jelentkezőnek meg kell felelnie a munkáltató által támasztott feltételeknek, amelyet csak személyes találkozó alapján döntenek el. Ha meg tudsz felelni az interjún támasztott követelményeknek, mint például a megfelelő nyelvtudás és tapasztalat, CSAK akkor fognak alkalmazni.
 
Informálódás: Mivel lakónkként egy olyan lakóközösségbe kerülsz az új lakhelyeden, ahol mindenki szívesen mesél a saját tapasztalatairól  (tanácsok,tippek vagy akár konkrét munka kapcsán), így lakótársaid is sokat segíthetnek a mihamarabbi elhelyezkedésben. Mindennaposak azok a történetek, ahol a lakótársak ajánlásával tudtak elhelyezkedni újonnan érkezett lakóink.
 
TIPP: Fogadj el minden munkát, ami biztosan fizet és készülj fel a magasabb pozíció megszerzésére.
 
Referencia: Mindenképpen jól jöhet, ha van referencia leveled vagy leveleid. A referencia levél akkor jó, ha rövid, lényegre törő és tartalmazza a főbb feladatokat, amiket elláttál a korábbi pozícióidban. Fontos, hogy a megpályázott állás munkaköri kritériumaira vonatkozó tapasztalatot, képességet igazolja.
 
TIPP: Kiutazásod előtt az eddigi munkáltatóidtól kérj referenciákat angol nyelven ha lehetséges.

ELŐKÉSZÜLETEK:
 
Általánosan igaz a londoni munkakeresés esetében, hogy aki akar, az talál munkát ebben a hatalmas városban. Talán elsőre nem pontosan olyat, amilyet a hosszútávú munkavállalás esetében elképzelt, de mindig van szükség munkaerőre, mindenféle területen. A legfontosabb kulcs a munka megtalálásához, hogy tegyél ennek érdekében és aktívan keress, valamint, hogy időben tájékozódj a londoni álláskeresés és munkavállalás lehetőségeiről.
A jó hír az, hogy a londoni munkakeresés előkészületeit már otthon meg lehet tenni, és így a megérkezésed után már tényleg csak azzal a részével kell foglalkoznod, amelyhez Londonban kell lenned.
 
Mi szükséges az angliai munkavállaláshoz a magyar állampolgáronak?
Az egységes EU szabályozás életbe lépése, és a határok megnyitása óta már nincs szükséged előre beszerzendő hivatalos papírokra, mint vízum vagy munkavállalási engedély ahhoz, hogy londonban vállalj munkát.
Amire szükségesed van, mint EU állampolgárnak a munkavállaláshoz,  azok a hivatalos papírjaid (útlevél, személyi) és az NI szám, melynek igényléséről, és elintézésének menetéről a Megérkeztél menü pont alatt részletesen írtunk, valamint egy angliai bankszámla.
Fontos, hogy már otthon intézd el a hivatalos angol fordítást és honosítást azokra a bizonyítványaidra, képesítési papírjaidra, melyeket Angliában használni szeretnél az álláskereséshez. Az oka egyszerű, sokkal olcsóbb és sokkal kevésbé körülményes, mint kintről elintézni.

Kutatás 
Már otthonról elkezdheted a kutakodást az angliai álláskereső oldalakon. Önéletrajzot is kiküldhetsz próbaként, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem fognak visszahívni magyar telefonszámon, tehát az érdemi keresést akkor lehet megkezdeni, amikor már Londonban vagy és rendelkezel aktivált angol telefonszámmal. Azonban voltak már kivételek, tehát sosem lehet tudni, és elképzelhető, hogy először e-mailben keresnek fel, ha igazán felkeltetted az érdeklődésüket, és már a megérkezésed idejére tudsz egy állásinterjút biztosítani.
Nagyon sok álláskereső oldal működik Angliában, melyeken már otthonról regisztrálhatsz és feltöltheted az önéletrajzod, csak ne felejtsd el frissíteni az elérhetőségeidet amikor megérkezel. Pl.: Gumtree vagy Reed
Érdemes olyan oldalakat is böngészni, melyek kifejezetten az önéletrajz írásra specializálódtak, és ötleteket gyűjteni a minél jobb önéletrajz összeállításához. Amennyiben elakadnál az önéletrajz írással, kollégáink ebben is segítségedre lesznek, de a lap tetején található linkre kattintva letöltheted a mintát.
 
TENNIVALÓK A MEGÉRKEZÉS UTÁN:

Kezdjünk el állást keresni! - Ez a legfontosabb tennivaló, és ha megfogadod az előkészületekről szóló tanácsainkat, akkor már rögtön előnnyel indulsz az álláskeresési versenyben.

Először is ki kell kérni az NI számot. Minél hamarabb, annál jobb, ezt nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hiszen munkába állhatsz enélkül is, de sok londoni munkaközvetítő ügynökség, illetve munkáltató inkább előnyben részesíti azokat a munkakeresőket, akik már rendelkeznek NI számmal. A national insurance szám elintézésének minden részletéről olvashatsz a Megérkeztél menü pont alatt bővebben.
 
Többféle módon tudsz hozzálátni a londoni munkakereséshez.
 
 • Már korábban említettük az online, angol munkakereső és munkaközvetítő oldalakat. Nagyon elterjedt módja az álláskeresésnek Angliában, ilyen oldal például a jobsearch. Amint megérkeztél és megkaptad tájékoztatónkat rögtön kezdd el feltérképezni ezeket az álláskereső oldalakat, regisztrálj és töltsd fel az önéletrajzodat. Amennyiben nagyobb cégeknél, üzletláncoknál is szeretnél jelentkezni munkára, akkor érdemes felkeresni weboldalaikat, mert általában ott is lehet regisztrálni közvetlenül, illetve állásokra jelentkezni, és bekerülsz az adatbázisukba. 
 • Újsághirdetések: Londonban nagyon sok állásokkal foglalkozó újság van, amelyekben mindig friss munkalehetőségekről tájékozódhatsz.
          The News Tribune
          Loot
          Evening Standard
          Metro
 • Rengeteg munkaközvetítő ügynökség működik Londonban. Általában a többségük csak néhány szakterületre és munkára specializálódik (pl. gyári munka, felszolgáló, irodai munka... stb). Ez megkönnyíti a te helyzetedet is, hiszen nem kell mindet végig járni csak a neked megfelelő ügynökségekkel kell felvenni a kapcsolatot. Először   mindig interjúra kerül sor, amennyiben elfogadják a regisztrációdat, és csak utána fognak kiközvetíteni munkákra. Fontos tudni, hogy amennyiben a munkaközvetitő küld ki munkára, akkor velük állsz majd szerződésben, nem közvetlenül a munkáltatóval. A munkaközvetítésért a közös uniós szabályok szerint nem kérhetnek semmilyen közvetítési vagy regisztrációs díjat tőled.
 • Job centre, vagyis munkaügyi központok. Ezek az államilag működtetett központok egy számítógépes adatbázisban gyűjtik össze az állásokat és ezek között lehet keresni. A hozzád legközelebbi jobcenterben érdemes beregisztrálni és böngészni az állásajánlatok között. Természetesen te is feltöltheted az önéletrajzodat az adatbázisba, és téged is megkereshetnek a munkáltatók.  A www.jobcentreplus.gov.uk oldalon találhatod meg a szállásodhoz legközelebb eső munkaügyi központot.
 •  A város hihetetlenül népszerű célpont a turisták számára, ezért érdemes elsőre a londoni vendéglátóiparban munkát keresni. Londonban egymást érik a kávézók, éttermek, szállodák, ezért nagyon nagy igény van munkavállalókra folyamatosan Legnépszerűbb állások a vendéglátásban: felszolgáló, barista, bar tender, kitchen porter (konyhai kisegítő), room attendant (szobalány), recepciós, takarítói állások.

TANÁCSOK HOSSZÚ TÁVRA:

jó önéletrajzon nagyon sok múlik, hiszen ez az első benyomás, tehát folyamatosan frissítsd azt tapasztalataiddal és éppen aktuális munkahelyeddel, hogy a londoni álláskeresésed sikeres legyen.
 
Minden munkaadónak nagyon fontos, hogy legyen minél több munkatapasztalatod az Egyesült Királyságban. Minél több tapasztalatod van, hosszú távon annál jobb Munkalehetőségeket kaphatsz meg. Megérkezésed után érdemes elvállalni olyan munkákat, amiket hosszú távon nem tudnál elképzelni, de mégis később sokat számít majd, mert vannak olyan állások, amelyeknél feltétel valamennyi munkatapasztalat.

Többször utaltunk rá, hogy London egy kb. tízmillió lakosú világváros. Ennek megfelelőlen hatalmas, és a városon belüli távolságok mind kilométerben, mind időben igen nagyok. Ezért amikor munkát keresel, mindenképpen érdemes azt is figyelembe venned, hogy ésszerű távolságon belül legyen a szállásodtól. 
 
Sokszor kérdezik lakóink, hogy ha már munkába álltak, akkor kell-e Angliában adóbevallást készíteniük, a válasz nem, amennyiben alkalmazottként dolgoznak.
 
Angliában minden munkavállalót megillet táppénz (statutory sick pay), amennyiben már 4 napot kihagyott betegség miatt (hétvégét is beleértve), akkor is ha közvetlenül a betegség előtt állt munkába. A munkáltató azonban a 8. nap után orvosi igazolást kérhet a munkavállalótól.


A MUNKAKERESÉS ARANYSZABÁLYAI:
 1. Minél több cégtől gyűjts email címet, ahová elküldheted az önéletrajzod.
 2. Mindig "tarts több vasat a tűzben", vagyis egyszerre mindig több helyre jelentkezz és add be önéletrajzod és párhuzamosan akár több területen is keress állást.
 3. Ne várj senkire és ne vedd készpénznek, ha azt mondják visszahívnak. Amíg munkába nem állsz, addig folyamatosan kutasd a további állás lehetőségeket, nehogy elszalaszd a lehetőséget egy újabb interjúra.
 4. Mindig legyen "B terv", akkor is ha azt mondják hétfőn munkába állhatsz! 
 5. Mindig legyen frissítve az önéletrajzod (sose felejtsd el ráírni az éppen aktuális telefonszámod, címed... stb.) Londonban általában nem szokás fényképes önéletrajzot kiküldeni, és a születési dátum, a családi állapot és a gyermekek számának feltüntetése sem fontos, ezzel is a diszkrimináció lehetőségét szeretnék kizárni.
 6. Készíts egyszerre akár több fajta önéletrajzot is, hogy párhuzamosan több területen tudj állást keresni, ezzel is növelve esélyeid a gyorsabb munkábaállásra.
 7. Mindig legyen nálad kinyomtatva és USB-n is az önéletrajzod.
 8. Használd a “Házalós módszert” - nagyon jól működik Londonban. Mindenkinek ajánljuk, mert jól bevált és elfogadott álláskeresési módszer. Ezért is fontos, hogy mindig legyen nálad frissített CV kinyomtatva is, hiszen bármelyik útbaeső étterembe, kávézóba, szállodába vagy üzletbe bemehetsz bátran és odaadhatod az önéletrajzodat, akkor is ha éppen nem keresnek új munkaerőt, mert legközelebb már a te önéletrajzod is rajta lesz a listán. Szerencsésebb esetben akár rögtön meg is kérnek, hogy maradj, és kipróbálnak az adott munkakörben. Amikor bemész, kérd meg az alkalmazottakat, hogy szóljanak a menedzsernek/vezetőnek, és ha lehetőség van rá, vele beszélj!
 9. Érdemes megkérdezned ismerőseidet, lakótársaidat, hogy tudnak-e valamilyen munkalehetőségről ott, ahol ők dolgoznak. Sokat számít, ha valaki egy ismerőst beajánl, hiszen a munkaadónak is fontos, hogy lehetőleg megbízható személyt alkalmazzon, és az “ismerős ismerőse” általában jobb benyomást kelt, mint egy teljesen idegen személy, akit senki nem ismer.
 10. Bátran kommunikálj! Rengeteg bevándorló dolgozik Londonban, és senki nem várja, hogy anyanyelvi szinten tudj angolul társalogni. Nyugodtan kérdezz vissza, ismételtesd meg a mondatot amit nem értettél, persze udvariasan. Szépen, lassan bele fogsz jönni akkor is ha az elején esetleg nehézkesebb a kommunikáció, de ennek az alapja a nyelv gyakorlása.
 11. Ha kinéztél magadnak pl. egy londoni éttermet vagy kávézót, ahova szeretnél jelentkezni állásra, akkor érdemes először a weboldalukat böngészni ha van nekik, és információkat gyűjteni, így felkészülten tudsz bemenni az önéletrajzoddal. Fontos, hogy sok étterem vagy kávézó lánc már a weboldalán közzéteszi a jelentkezési lapot, melyet ki kell tölteni, ha munkát keresel náluk, és csak a kitöltött papírral tudsz náluk állásra jelentkezni.
 12. Érdemes személyesen menni a munkaközvetítő ügynökségekhez és a különböző általad előre kinézett üzletekbe, irodákba, éttermekbe,szállodákba is, mert így a fellépéseddel, személyes benyomásoddal lehet, hogy többet érsz el, mint valaki más aki egy cifrább önéletrajzot e-mailben küldött el.
 13. Ha interjúra kerül a sor, akkor ugyanazok a szabályok érvényesek, mint bárhol máshol a világon, beleértve a tiszta, ápolt külsővel való megjelenést, felkészültséget, pontosságot... stb.
 14. Nézd meg előre az útvonalat, és indulj előbb az interjúra, nehogy elkéss. Nézz meg több mint csak egy útvonalat a célhoz, ha esetleg leállna a metró, vagy elterelnék a forgalmat, akkor is el tudj jutni a megbeszélt helyre időben.