GY.I.K.

Olyan kérdésed van, amelyre nem találsz választ? Írd meg nekünk és válaszolunk.


SZÁLLÁS

-Hol vannak a szállások?  

 Észak, és Kelet Londonban.

-Melyik városban tudtok szállást adni?
 Csak Londonban.

-Minden szoba ugyanolyan felszereltségű-e?
 Igen. Természetesen minden lakónknak ugyanolyan felszereltségű szobát biztosítunk.

-Mennyire felszereletek a konyhák a főzéshez?
 
Minden alapvető edényt és eszközt megtalálsz főzéshez és sütéshez.
 
-Hány fürdőszoba van a házakban?
 
Ez a ház méretétől függ, de általában kettő.

-Van olyan szobátok, amihez külön fürdőszoba tartozik?
 
Igen. Kérlek jelezd igényedet már a foglaláskor kollégáink felé.

-A mosáshoz és takarításhoz biztosítjátok az alapvető gépeket?
 Igen, természetesen mosógépet, porszívót és minden szükséges berendezést biztosítunk a házakban.

-Vasaló illetve hajszárító van-e a szálláson?
 Vasaló van, de hajszárítóról neked kell gondoskodnod.

-Zárhatóak-e a szobák?
 Igen.

-Kinek kell szólni, ha elromlik valami a házban vagy a szobában?
 
A hibák bejelentésének módját és a hibabejelentésekkel foglalkozó kollégáink elérhetőségeit megadjuk minden újonnan  beköltöző lakónknak. 

-Milyen gyorsan oldjátok meg a hibaelhárítást?
 
A hiba minőségétől is függ. Van saját karbantartó kollégánk, de vannak olyan problémák, amelyek esetében szükséges  a tulajdonos előzetes engedélye, ezért az ő hozzájárulása nélkül nem kezdhetünk neki a javításnak, és így  a hibaelhárítás bizonyos esetekben hosszabb ideig is eltarthat. Illetve vannak olyan problémák, amelyek elhárításához  szerelőt kell hívni.

-Hétvégén is van ügyintézés?
 
Londoni irodánkban kollégáink elérhetőek emailen illetve telefonon, amennyiben sürgős esetről van szó, és  természetesen azonnal intézkednek.

-Van-e lehetőség hétvégén vagy késő este beköltözni?
 
Igen, de kérjük előre jelezd kollégáinknak, hogy fel tudjanak készülni az érkezésdre.

-Szobacserére van lehetőség?
 Igen, cégen belül mindig igyekszünk megtalálni a neked legmegfelelőbb helyet. 

-Milyen egy átlagos lakóközösség a házakban?
 
Többnyire 20 és 40 év közötti korosztály. Szintén munkavállalás céljából Londonba költözött fiatalok. Lakóink szinte  mind magyarok, eltekintve néhány kivételtől, például ha valakinek a párja más nemzetiségű. 

-Hogyan fogadhatok vendéget a szállásomon?
 
Ottalvó vendég fogadására van lehetőség, de csak előzetes irásbeli (info@iranylondon.hu) egyeztetés esetén a londoni  irodánkkal! Két formája van a vendégfogadásnak, attól függően, hogy melyiket választod a vendéged maradhat veled  egy szobában, de foglalhatsz neki külön szobát is. Természetesen lakóink vendégeinek kedvezményes áron  biztosítunk szállást.

-Milyen szabályok vonatkoznak a dohányzásra?
 
Az ingatlanokban és azok közvetlen közelében a dohányzás TILOS.


ÁLTALÁNOS

-Miben tudtok segíteni?
 Elsősorban londoni szállásfoglalásban, de egyéb szolgáltatásaink keretében munkavállalási információkkal, és az újonnan  érkezőknek a szükséges ügyintézésben is tudunk segítséget nyújtani.

-Mennyi pénzzel érdemes elindulni?
 Kb. 1000 font személyenkénti indulótőkét javasolunk, de ez egyénenként változhat.

-A magyar társadalombiztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni?
 Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá, s így  a magyarországi TB jogviszony megszűnik, TAJ számuk passzívvá válik.      
 A külföldi munkavállalásról, illetve a más tagállamban fennálló biztosítotti jogviszonyról bejelentést kell tenni a  Kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervei ( volt regionális  gészségbiztosítási pénztárak)  vagy az OEP nyilvántartási főosztálya felé annak érdekében, hogy az EGT valamely tagállamában dolgozó személy  Magyarországon a járulékfizetés kötelezettség alól  mentesüljön, illetve elkerülje a kettős járulékfizetést.

-Kell vinni magammal az útlevelet is, vagy elegendő a személyim?
 Elvileg elegendő a személyi igazolvány is, amióta EU tag Magyarország, azonban mi azt ajánljuk vidd magaddal az  útleveled is mindenképp ha esetleg bármi történne az egyik igazolvánnyal (lejár, elveszíted ...stb), akkor még mindig  tudod használni a másikat. Ezen kívül még mindig jobban preferálják az útlevelet a hivatalos ügyintézések során - főleg  a bankszámlanyitás esetében.

-Hogyan tudom honosítani a papírjaimat Londonban?
 Angliában a bizonyítvány honosítását a NARIC végzi el. Ez a szervezet nem csak a szakképesítés meglétét ellenőrzi,  illetve fogadja el, hanem egyúttal besorolja azt az angol oktatási rendszer  keretin belül. Ennél fogva az általuk kiadott  igazolás alapján tudni lehet, hogy a Magyarországon megszerzett képesítés milyen képzési szintnek felel meg  Angliában. Részletekért érdemes a NARIC  honlapján érdeklődni.

-Érdemes-e már itthon kikérni az erkölcsi bizonyítványt és elvinni?
 Nem. A magyarországi erkölcsi bizonyítványt nem fogadják el Londonban, azt mindenképpen kint kell kikérni a  Criminal  Records Bureau-tól (CRB).

-Hogyan tudok pénzt hazaküldeni?
 Erre szakosodott pénzküldő cégeken keresztül a leggyorsabb és általában olcsóbb (pl. Western Union, Money Gramm),  vagy banki átutalással, amennyiben már megvan az angol bankszámlád.

-Mit vigyek magammal?
 Első alkalommal csak a legszükségesebbeket. Nyomtasd ki a weboldalon található "Ne hagyj otthon semmit!" listát,  amely segítségedre lehet a felkészülésnél és a csomagoláskor is.

-Hol vegyek áramátalakítót?
 Már itthon is beszerezheted (elektronikai áruházakban) és beteheted a csomagba, de Londonban is könnyen  vásárolhatsz egyet megérkezésed után bármelyik Egyfontos boltban is.

-Van-e hétvégén ügyintézés?
 Budapesti irodánkban hétvégén szünetel az ügyintézés, londoni irodánkban pedig kollégáink ügyeletet tartanak, és  sürgős esetekben elérhetőek lakóink számára emailben, illetve telefonon. 


MUNKAVÁLLALÁS

-Van-e esélyem állást találni ha nem beszélek angolul?
 Javasolt egy alapfokú angol tudással rendelkezni a kiérkezéskor, de volt már rá példa, hogy angol tudás nélkül is  találtak lakóink állást.

-Számít-e az itthoni végzettségem, tapasztalatom? 
 Ez leginkább attól függ milyen területen  szeretnél elhelyezkedni Londonban. Amennyiben a szakképzettségednek  megfelelő  állást keresel,  akkor mindenképpen  számítani fog a végzettség és a tapasztalat.

-Mennyire hamar tudok állást találni?
 Ez legnagyobb mértékben a Te lelkesedéseden és hozzáállásodon múlik. Általános aranyszabály, hogy minél több  helyre jelentkezel és minél több helyre adod be személyesen is az önéletrajzod, annál hamarabb van esélyed a sikerre.

-Milyen bizonyítványokat érdemes honosítani?
 Leginkább a speciális, szakképzettséget adó bizonyítványokat, főleg akkor, ha a saját szakképzettségednek megfelelő  területen szeretnél elhelyezkedni. Egyébként pedig minden olyan bizonyítványt érdemes honosítani, amely az általad  megcélzott munkához szükséges végzettséget igazolja.

-Mennyi a minimálbér Angliában?
 Jelenleg GBP 6.31, de ide kattintva kaphatsz további tájékoztatást.

-Kaphatok-e fizetést a magyarországi bankszámlámra, amíg nem nyitom meg az angliai bankszámlámat?
 Nem. Kizárólag angliai bankszámlára utalnak fizetést a munkáltatók.

-Hogyan kapok fizetést, amíg nem nyitom meg az angol bankszámlámat?
 Készpénzben vagy csekken.

-Hogyan működik az adózás, és adóvisszaigénylés?
 Az adózás automatikusan történik, hiszen a munkáltató kötelessége fizetni a járulékokat havonta a munkavállaló után.  Az adóvisszaigénylés is automatikusan történik, hiszen az adóév végén az adóhivatal elutalja neked a megfelelő  összeget, amennyiben jogosult vagy rá.

-Kötnek-e és ha igen milyen típusú munkaszerződést?
 Nem minden munkahelyen kötnek munkaszerződést Londonban. Angliában a szóbeli szerződésnek is ugyanolyan  kötelező ereje van, mint az irásbelinek. Természetesen ez nem jogellenes, de ha szeretnéd akkor kérj bátran  a munkáltatódtól hivatalos munkaszerződést.

-Munkaközvetítő esetén kivel állok szerződésben és ki fizeti a járulékokat?
 
A munkaközvetítő irodával, és ők fizetik a járulékokat.

-Kell-e fizetni a munkaközvetítésért?
 Nem. Az EU-ban illegális a munkaközvetítésért pénzt kérni.

-Kaphatok-e munkát amíg nem érkezik meg az NI számom?
 Igen. Amennyiben az NI számot már kikérted és ügyintézés alatt van, akkor nem érhet semmilyen hátrányos  megkülönböztetés emiatt a munkavállalásban. Nem illegális munkát keresni és vállalni addig sem amíg az NI szám  megérkezik.

-Mik a legkeresettebb állások jelenleg?
 A vendéglátóiparban mindig nagy a kereslet: felszolgáló (pincér, pincérnő), takarító (szobalány), chef, konyhai kisegítő  pozíciókra.


EGÉSZSÉGÜGY

-Hova fordulhatok, ha beteg leszek?
 Súlyosabb rosszullét esetén, vagy amíg nem regisztrálsz háziorvosnál természetesen kórházba kell menni, sürgősségi  ellátásra (AE), nem kell hozzá semmilyen papír, csak egy formanyomtatványt kell kitöltened az adataiddal. Kevésbé  súlyos esetben be kell jelentkezni a házi orvosi rendelőbe - ehhez azonban előzetes regisztráció szükséges (erről  bővebben olvashatsz a Megérkeztél menüpontban)

-Amíg nincs NI számom kell-e fizetnem az orvosi ellátásért?
 Nem kell, amennyiben a kórházi ügyeletre mész be.

-Ki kell-e váltanom az EU egészségügyi kártyát?
 Nem feltétlenül kell, mert a sürgősségin a kórházakban nem kérnek papírokat, de nem árt ha van, pl. baleset esetén.


ÜGYINTÉZÉS

NI SZÁM

-Kapok-e segítséget a kinti irodától az ügyintézésben?
 Természetesen, kollégáink igyekeznek minden kérdésedre válaszolni a londoni irodában is, és segíteni amiben csak  tudnak. Minden lakónknak segítünk interjú időpontot kérni az NI szám intézéséhez, segítünk a jogosítvány cserében,  munkakeresési információkat adunk és még sok minden más.Milyen telefonszámot kell hívni az NI interjúhoz? 0845  600 0643 - Job Centre Plus

-Mit fognak az NI interjún kérdezni?
 Az NI interjú célja elsősorban, hogy ellenőrizzék a személyazonosságodat és a papírjaidat. Általános kérdéseket  tesznek fel, akárcsak az előzőekben telefonon az időpont kérés esetében, kiegészítve néhány további kérdéssel, mint  pl. az előző munkahelyed vagy a magyarországi címed.

-Mennyi időbe telik mire megkapom az NI számot?
 Kb. 3 hét az interjútól számítva. Az interjúra időpontot pedig általában 2 hétre adnak a jelentkezéstől számítva.

-Előfordulhat-e, hogy nem kapok NI számot?
 Nem, amennyiben a hivatalos papírjaid rendben vannak. Még nem fordult elő, hogy nem kapott volna lakónk NI számot.

JOGOSÍTVÁNY CSERE

-Érdemes-e a magyar jogosítványt angolra cserélni?
 Igen. Az angol jogosítványokon szerepel a lakcímed is a fényképed és a neved mellett, ezért úgy működik mint a  magyar lakcím igazoló, és nagyon megkönnyíti az ügyintézést a későbbiekben bármit is kelljen elintézned. Sok bank is  ezt kéri a számlanyitáshoz.

-Hol kaphatok a jogosítványcseréhez szükséges nyomtatványt?
 Minden nagyobb postahivatalban a kasszánál kérhető D1-es nyomtatvány, de általában a londoni irodánkban is tudnak  adni a kollégák.

-Mennyi idő a jogosítványcsere?
 Kb. 3 héttel kell számolnod, mire megérkezik az angol jogosítványod.

BANKSZÁMLA

-Melyik bankot ajánljátok a leginkább bankszámlanyitáshoz?
 Barclays, mert rugalmas a nyitvatartása (szombaton is délután 3-ig), és szinte minden sarkon van egy fiókjuk, ami  megkönnyíti a dolgodat az ügyintézés során.

-Hogyan tudom honosítani a papírjaimat Londonban?
 Igazából azt ajánljuk, hogy még otthon próbáld elintézni a honosításokat, mert Londonban nagyon drága és  körülményes. Először is hivatalos, a nagykövetség által elismert fordítóhoz kell vinni a papírokat, és utána következik a  követség ügyintézése a megfelelő hitelesítési papírok és pecsétek kiállításával. Odahaza is egy kicsit hosszabb  folyamat, de sokkal gördülékenyebb és olcsóbb is.

-Melyik a legjobb telefonszolgáltató?
 Mi az O2-t ajánljuk és ennek megfelelő SIM kártyát is adunk, mert jó a lefedettsége és barátiak az árai a külföldi  telefonálás esetén is, azonban nagyon nagy különbség nincs az árak terén a szolgáltatók között, inkább a lefedettségi  mutató a fontos. A T-Mobile és a Lebara lefedettsége is jónak mondható.

-Hogyan és mikor tudom aktiválni a SIM kártyámat amit tőletek kaptam?
 Amint kiérkeztél bármikor. Azt azonban tudnod kell, hogy ha az általunk adott SIM kártyát használod akkor a minimum  feltöltés GBP 10. A feltöltést elintézheted bármelyik boltban.

-Mikor tudok előfizetéses telefonszolgáltatásra váltani?
 Amikor már van néhány hónapos munkaviszonyod és van angol bankszámlád.


UTAZÁS

-Melyik légitársaságot ajánljátok?
 Mi leginkább a RyanAir és a WizzAir szolgáltatásait ajánljuk, nem csak a kedvező áraik, de az általuk használt  repülőterek miatt is, hiszen a Stansted és a Luton repterekhez vannak legközelebb a szállásaink.

-Elegendő a személyi igazolvány vagy muszáj vinni útlevelet is?
 Az utazáshoz elegendő a személyi igazolvány is, azonban már említettük, hogy a későbbi ügyintézéshez ajánljuk, hogy  vidd magaddal az útleveled is.

-Mi a súlyhatár a bőröndre?
 
Ez leginkább a légitársaság szabályaitól függ, de általában 20 Kg a feladható csomag súlyhatára. Azért érdemes  megnézni az éppen aktuális feltételeket azáltalad választott légitársaság honlapján jó  előre, hogy fel tudj  készülni megfelelően a csomagoláskor.

-Hogyan juthatok el a reptérről a szállásra?
 Érdeklődj budapesti irodánkban a fuvarozó elérhetőségeiről. A reptérről a szállásra való eljutást már előre meg tudod  tervezni a londoni útvonal tervezővel, illetve oldalunkon is találsz erre vonatkozó  hasznos információkat az Utazás megtervezése menüpontban. Javasoljuk, hogy nyomtasd ki az útvonal tervet  indulásod előtt és tartsd magadnál a kézitáskádban. Amennyiben okostelefonod van, akkor azon bármikor tudod  használni ugyanezt az útvonaltervezőt ha van internet kapcsolatod.

-Mennyi idő az út a reptérről a szállásra?
 Általában másfél óra tömegközlekedéssel, bár ez néha függ a napszak forgalmától is.


KÖZLEKEDÉS

-Heti vagy havi bérlet?
 Az első időben mindenképpen a heti bérletet ajánljuk, amíg pontosan ki nem alakul merre és mivel közlekedsz  rendszeresen. A későbbiekben már jobban megéri havi bérletre váltani.

-Milyen típusú Oystert vegyek a megérkezésemkor?
 A megérkezésedkor feltöltős (top-up) Oyster kártyát vegyél, azonban hosszútávon érdemes heti bérletet tölteni a  kártyádra, mert árban sokkal jobban megéri. Több információt erről kollégáink is tudnak adni a londoni irodában.

-Busz vagy metró?
 A buszos közlekedés olcsóbb és a fejlett buszhálózat miatt bárhova el tudsz jutni metró nélkül is, azonban azzal  számolnod kell, hogy sokkal hosszabb lehet így az utazás. Amennyiben kizárólag a gyorsaság számít  akkor mindenképpen a metrót ajánljuk. Szállásaink mindig fontos tömegközlekedési pontok közelében vannak, így  bármelyiket is válaszd,  biztos hogy nem lesz gond a közlekedés.

-Milyen a tömegközlekedés a szállásaitok környékén?
 Mindig ügyelünk arra, hogy szállásaink fontos tömegközlekedési pontok közelében legyenek, így bármelyiket is válaszd - busz vagy metró -, biztos hogy nem lesz gond számodra a közlekedés.Mennyire jó az éjszakai közlekedés Londonban  (amennyiben éjszakai munkát kapnék)? Az éjszakai tömegközlekedés igen jónak és megbízhatónak  mondható Londonban, sok éjszakai és 24 órás buszjárat működik minden irányban a szállásaink környékén.

-Melyik térképet ajánljátok?
 London A-Z, illetve ha okostelefonod van akkor a navigáció kérdése már meg is oldódott amennyiben a megfelelő  navigációs alkalmazást letöltöd rá.

-Vezethetek-e magyar rendszámú autót Angliában?
 Igen de legfeljebb 6 hónapig egy éven belül, és bármikor tudnod kell igazolni, hogy még kevesebb mint 6 hónapja van a  kocsi Angliában (pl. kompjeggyel). Amennyiben hosszútávon szeretnéd az autót kint használni, úgy érdemes minél  előbb elintézni az angliai nyilvántartásba vételét. A rendőrség elkobozhatja azt a járművet, amely esetében nem tud  meggyőződni a biztosítás érvényességéről, vagy az időtartamról amióta a kocsi Angliában van.

-Hogyan parkolhatok magyar autóval?
 Csak az ingyenes parkolóhelyeken, mert külön engedély szükséges (residence permit) ahhoz, hogy parkolhass a  legtöbb utcában. Ezt azonban nem adják meg magyar rendszámú autóra , mert magyarországon van regisztrálva az  autó, és az engedély alapfeltétele az autónak az adott címre való beregisztrálása, ahova a parkolási engedélyt kéred.

-Vezethetek-e Angliában magyar jogosítvánnyal?
 Igen. A magyar jogosítvány annak lejártáig érvényes, de be is cserélhető angol jogosítványra. Ez tőled függ, de ha  munkádhoz van rá szükséged, jobb ha becseréled, mert a biztosítás sokkal drágább lesz, ha magyar jogosítvánnyal  akarod kötni. 

Olyan kérdésed van, amelyre nem találsz választ? Írd meg nekünk és válaszolunk.