Paloták

St James Palota

St James Palota

2014. 08. 11.
Téged is érdekel London történelme? Vagy esetleg a királyi család évszázados múltjára vagy kíváncsi? Bírod a szép épületeket vagy esetleg egy-két őrt akarsz látni, természetesen hogy máshogy, mint az egyenruhájukban, mert csíped a katonákat? A pénz világának rabja vagy?  Akkor tekintsd meg a St James’s Palacet!

   Sajnos sok turista nagy bánatára a Palota nem látogatható, hacsak nem valamilyen hivatalos ügyben mész. Magyarra fordítva neve Szent Jakab Palota, sokáig a királyi család rezidenciája volt -több mint háromszáz éven keresztül-, még a mai rezidencia, a Buckingham Palota előtt. Közel található hozzá az azonos nevű St James’s Park (kicsit magyarosabban Szent Jakab Park), mely egyaránt a Szent Jakabról elnevezett leprakórházról kapta nevét, csakúgy, mint a Palota. A St James Palotába érdemes kiruccannod egy szép nyári, napsütéses napon, hiszen kiváló szabadidős tevékenységek végezhetők a parkjában, gyönyörű a kilátás Londonra, és még ingyenes is a belépés!
   A St James Palace története a méltán híres, véreskezű vagy inkább “feleségfaló” -mert akár annak is nevezhetnénk- VIII. Henrikhez kötődik, ugyanis ő építette. A munkálatok öt éven keresztül, 1531-től 1536-ig tartottak, ekkor nyerte el az épület akkori formáját. Érdekes, hogy egykor helyén, London egyik leprakórháza állt Szent Jakab névvel -ahonnan már fentebb említettük, mind a Palota, mind a Park neve is származik.
   A tizenhetedik században elpusztult Whitehall palota “helyét” a St James’s Palace vette át, ugyanis ez a palota lett az elsődleges uralkodói rezidencia. Utolsó uralkodója azonban IV. Vilmos volt, ki 1837. június 20-án a Windsori kastély falai közt távozott e világról. A St James Palota “karrierjét” az 1809-ben bekövetkezett tűzvész törte ketté. A palota déli és keleti fele odaveszett a tűzvészben, az eredeti épületegyüttesből nem sok minden maradt meg épen. Megmaradt rész a Chapel Royal (Királyi Kápolna), Gateway (Kapuátjáró), két Tudor kori szoba, valamint két darab hat emeletes, karcsú bástya.
   Így nem maradt más, a királyi családnak költöznie kellett, III. György és udvara a Buckingham Palotába rendezte be új rezidenciáját. Maga a Buckingham Palota a mai napig London fő attrakciója, 1837-től Viktória királynő („Európa nagyanyja”) trónra lépésétől-  a királyi család első számú, hivatalos rezidenciája. Itt tölti mindennapjait egyébként a ma is regnáló II. Erzsébet is, ki jelenleg éves skóciai látogatásának tesz eleget, s távollétében a nagyérdemű számára megnyitották otthonát, szabad betekintést adva. Az idei nyári kiállítás fő témája -mert ugye minden évben más-más témát dolgoznak fel a szervezők, nem más, mint a királyi családban felnövekvő csöppségek fotokiállítása.
   A St James Palota mind a mai napig viseli a királyi rezidencia címet, és ugyanúgy használja a királyi család két tagja, Alexandra és Anna hercegnő. 2009-től Beatrice hercegnőnek újítottak fel egy lakást a St James’s Palaceben. A lakás előtte egy magas rangú királyi tisztviselő birtokában volt, ezt kapta meg a főiskolás hercegnő. A londoni palota azonban nem csak a királyi család részére biztosít lakásokat. Sok hivatali lakás is megtalálható benne, valamint természetesen hivatali irodáknak is teret biztosít. A palotakomplexum része a York House (York Ház), amely Vilmos és Harry hercegek egykori lakhelyeként szolgált. A szomszédjában találhatod a Lancester House-t (Lancester Ház), amelyet ma egy kormányszervezet hasznosít. A közelben pedig a Clarence House áll, amely most is a walesi herceg, Vilmos és családja otthona. A 2000-es évek eleje óta pedig itt helyezték el a királyi filatéliai gyűjteményt, hogy biztonságban legyen.
   Azt pedig nagyon kevesen tudják, hogy a Karib tenger kalózainak első részében a Johnny Depp által megformált Jack Sparrow (ahogy képünkön is látszik), a "trilógia" első részében a St James Palota kapuin szalad kifelé. A negyedik részt, melyben a kalózok történetét ábrázolva egy megújult irányvonalat mutatnak be, egy részét szintén Londonban fogatták (greenwichi Old Royal Naval College-ben). Jó hírünk a Sparrow kapitány rajongóknak, hogy 2017. július 7-én ismét a mozi vásznaira hajóznak kedvenc kalózaink! A Disney 3 hete jelentette be a hivatalos premiert, reméljük ezúttal nem tolják el, mint egy éve.
   Visszatérve kedvenc városunkhoz, Londonban négy olyan épület van, amelyekre a jól ismert őrök vigyáznak, ezek között ott a St James’s Palace is! Így ha kedveled ezeket a piros kabátos katonákat, és nem akarsz a Buckingham Palace előtt tömörülni, és "heringpozíciót" játszani a többi turistával, akkor itt is láthatsz egy-kettőt belőlük. A palotaegyüttes hivatalos és ugyanakkor formális ünnepségeknek is helyet ad, illetve állami látogatások helyszíneként is szolgál. A palotában működő bíróságon kell idegen országok diplomáciai kinevezéseit bejegyeztetni, valamint itt található a diplomáciai testület udvarmesterének állomáshelye -ő tartja fenn a diplomáciai kapcsolatokat.
   Ha azonban inkább az üzleti világ iránt érdeklődsz jobban a királyi család történeténél, akkor is jó helyen jársz! A bíróságon kívül más hivatali szervezet is működik itt, a londoni St James’s Palaceben. Talán a leghíresebb közülük a Wealth Management Group, vagyonkezelést végző cég. Több mint 100 ügyféllel rendelkeznek, face-to-face (,,szemtől szembe”) vagyontanácsadást kínálnak. Így ha érdekel a ,,business” vagy a múlt, akkor mindenképp látogasd meg a St James’s Palacet, akár külső szemlélőként vagy üzletemberként! Csak állj meg az utcán és pillants rá! Ez is London látnivalója, és minden percet megér!Itt láthatsz egy videót a St James’s Palotáról korhű képekkel fűszerezve:


Főbb adatok a St James Palotáról:
Elérhetőségek Marlborough Rd, London SW1A 1BS
Honlap
Nyitvatartás Maga a Palota belseje nem látogatható
Árak A hivatalokba ingyenes a belépés
Megközelítés Metróval a Charing Cross megállóig, onnan a The Mallról a StableYard utcán sétálva érheted el gyorsan


Kincsverő Krisztina