Friss hírek

​Az idei nyári kiállítás

​Az idei nyári kiállítás

2014. 07. 29.
 
  





Ahogy arról már a Buckingham Palotát bemutató cikkünkben is beszámoltunk, július 26-ától, vagyis szombattól idén is megnyitották a palotát a nagyérdemű számára, hogy látogatható legyen. Egészen augusztus 31-ig lehet megtekinteni a jelenleg is regnáló II. Erzsébet királynő otthonát, noha arra semmi esélyünk, hogy az uralkodó család tagjaival is összefussunk a folyosókon, ugyanis Erzsébet éves skóciai látogatásának tesz eleget. Aki a Palota előtti hagyományos őrségváltási ceremónia után testközelből is megszemlélné, hogyan is éli mindennapjait egy igazi, élő királynő, milyen tárgyakkal veszi körbe magát otthonában, azoknak bátran ajánljuk, látogasson el idén a londoni Buckingham Palotába!

  Minden évben a két hónapos nyári látogatás ideje alatt kerül megrendezésre az éves nyári kiállítás, melyhez a szervezők mindig új ötleteket találnak ki. Két éve például, mikor II. Erzsébet gyémánt jubileumát, azaz 60 éve tartó uralkodását ünnepelte, mi sem lehetett volna aktuálisabb, mint a nők legjobb barátai, a szikrázó gyémántok! A tárlat részét képezte többek közt az a 23,6 karátos kő is, melyet a kanadai John Williamsontól kapott. De látható volt az a rózsaszín gyémántos Williamson-bross is, melyet még koronázásakor viselt a királynő. A szervezők nem csak az elmúlt 60 évből gyűjtötték a drágaköveket, hanem olyan ékszerekkülönlegességeket is a nagyközönség elé tártak, amelyek a brit monarchia tagjait ékesítették az elmúlt kétszáz évben (például Viktória királynő apró koronája, melyet 9 centiméteres nagysága ellenére is körülbelül 1200 gyémánt ékesít).

  A tavalyi attrakció keretén belül a divatra fektették a hangsúlyt. 60 festményen keresztül mutatták be a Tudor és Stuart uralkodóház korabeli stílusokat, ékszereket és ruhadarabokat. Ezeket különböző múzeumokból és magángyűjteményekből kapták kölcsön a szervezők, valamint a Wimbledon Művészeti Főiskola jelmeztervezői is elkészíthették az élethű másolataikat, melyek szintén kiállításra kerültek.

  Idén a szervezők megint kitesznek magukért, ugyanis a királyi család legifjabb tagjának első születésnapjára való tekintettel rendkívüli fotókiállítást szerveznek, ahol olyan felvételeket tárnak a közönség elé, melyekhez újságok még sosem juthattak hozzá! Egyenesen a királyi fényképalbumokból - bizony legtöbbjüket a felvételeknek maga a királynő, és férje készítették csemetéikről! A kiállítás címe: “Royal childhood”, vagyis Királyi gyermekkor. Látható lesz többek között a matróztáncot járó Erzsébet hercegnő, aki Margit hercegnővel és az anyakirálynővel “ropja”, vagy a kicsi Károlyt magához ölelő néhai király, a büszke nagypapa, VI. György. Aki pedig még több érdekes fotóra kíváncsi, annak irány London, irány a Buckingham Palota idei nyári kiállítása!

Riczik Petra