Tervezés


A következő legkézenfekvőbb kérdés, vajon mire lehet szükséged az elinduláshoz?
 
Először is pozitív gondolkodásra és egy “bármi történjék is végigviszem az elhatározásomat” hozzáállásra. Erre pedig azért van nagy szükséged, mert változtatni sosem könnyű. Amint elkezdesz kutatni és keresgélni az interneten, rájössz, hogy rengeteg információ áll rendelkezésre a londoni élettel kapcsolatban, azonban nem tudod hogyan döntsd el milyen módon szűrd meg ezeket.
 
Ebben szeretnénk most segítséget nyújtani neked, és a lehető legegyszerűbbé tenni az elindulást számodra, méghozzá lépésről lépésre.
Természetesen a londoni életben jártas kollégáink rendelkezésedre állnak budapesti irodánkban is, és szívesen adnak tájékoztatást illetve válaszolnak felmerült kérdéseidre személyesen is.
 
Legelőször is ellenőrizned kell, hogy minden szükséges papírod rendelkezésre áll-e az úthoz.  
 
Legfontosabb az érvényes magyar útlevél és személyi igazolvány. Habár az EU határain belül gond nélkül utazhatsz a személyi igazolványoddal is, nem árt ha az útleveled is nálad van, hiszen előfordul, hogy az angliai hivatalos szerveknél történő ügyintézés során inkább ezt preferálják. Ezen felül, ha esetleg bármi történik az egyikkel a két dokumentum közül, a másik még mindig rendelkezésedre áll utazáshoz és ügyintézéshez.
 
Szükséged lehet egy EU egészségbiztosítási kártyára is, mert amíg nem kapod meg az angliai biztosítási számod (NI number), addig ennek segítségével az itteni kórházakban ingyenes ellátásban részesülsz, azonban ha esetleg baleset érne akkor az előbb említett dokumentumok nélkül is biztosítják a szükséges ellátást, de csak, és kizárólag sürgősségi ellátás esetén. Ezt az ingyenes kártyát az OEP helyi kirendeltségeinél lehet személyesen igényelni, csak az otthoni TB kártya felmutatására van szükség hozzá.
 
A legfontosabb szempont a szállás!

Természetesen elsőre nehéznek tűnhet a  megfelelő és biztos londoni szálláshely felkutatása, amely megérkezésedkor vár. Azonban nem kell tovább keresned, ugyanis ennek megtalálásában Mi lehetünk a legnagyobb segítségedre!
A számok magukért beszélnek! Már több ezer ember vette igénybe szállásközvetítő szolgáltatásainkat, és büszkék vagyunk, hogy mi is részesei lehettünk az ő sikereiknek.
 
Részletesen olvashatsz londoni szállásainkról és a szállásfoglalás menetéről a Szállás menüpont alatt, és biztos lehetsz benne, hogy kollégáink mindent megtesznek, hogy megtalálják a számodra legmegfelelőbb elhelyezést.

Kiutazásod megszervezése
 
Amennyiben már ellenőrizted, hogy minden szükséges papírod megvan, és a szállásfoglalásodat is egyeztetted a kollégákkal, akkor belevághatsz a kiutazásod megszervezésébe.
 
Fontos, hogy lehetőleg ne foglald le a repülőjegyet addig, amíg nem véglegesíted a szállásfoglalásod munkatársainkkal, mert a legfontosabb, hogy biztosan legyen hová érkezned, és ezt előzetes egyeztetés nélkül - a nagy érdeklődésre való tekintettel - nem tudjuk garantálni.
A londoni utazás megszervezésével kapcsolatos részletes tudni- és tennivalókról, valamint a helyi londoni közlekedésről bővebben olvashatsz az Utazás illetve a Megérkeztél menü pontok alatt.
Már az utazásod megszervezése során fontos segítséget nyújthat a kollégáink által emailben, az ügyintézési díj befizetése után kiküldött "Ne felejts otthon semmit" lista kinyomtatása és tanulmányozása is.
 
“Mennyi pénzzel érdemes elindulni?” - a leggyakoribb kérdés melyet kapunk tőletek.
 
Erre nehéz válaszolni, hiszen egyénenként változik mindenkinek az igénye, illetve a képessége arra, hogy hogyan ossza be a pénzét.
Mi abban tudunk segíteni, hogy egy áttekintést adunk nektek az átlagos költségekről, melyek mindenkit érintenek pl. élelmiszer, közlekedés, lakbér … stb. Ezek természetesen csak egy átlagos költségvetés számításai.
Részletes tájékoztatónkat kérd kollégáinktól az irodában.
 
Akkor most már megvannak a szükséges papírok, lefoglaltad a szállást és a repülőjegyet, pénz és bankkártya a zsebben... Most már csak a bőrönd hiányzik és kalandra fel!
 
Mi kerüljön a bőröndbe?
 
Közhely, de általános igazság, hogy nem szabad túlzsúfolni a bőröndöt, csak a legszükségesebbeket kell elsőre elcsomagolni. Ez megkönnyíti magát az utazást is, ráadásul itt is bármit megkapsz, amire szükséged van. Ezen felül a későbbiekben bármikor egyszerűen utánad jöhet a többi használati tárgyad is csomagküldő szolgálattal.
  
Akkor kezdjük!
 
Először is természetesen ruhák. A londoni időjárás, mint már biztosan hallottál róla, sokszor elég szeszélyes tud lenni, főleg az esőzést illetően. Persze nem kell megijedni, nem “monszun időszak” méretű problémáról van szó, de elég sokszor szükség lehet esernyőre, esőkabátra még nyáron is. Az esőket leszámítva az időjárás elég enyhe a magyarországi viszonylatokhoz képest, a tél nem olyan hideg, a nyár pedig nem olyan forró mint otthon.
A közhiedelemmel ellentétben nincs egész évben köd és eső, ezt támasztja alá az is, hogy a nyári átlag hőmérséklet 23 fok. Az előrejelzések elég pontosak és megbízhatóak, mi javasoljuk a BBC online előrejelzését (katt ide), ha szeretnél belekukkantani az éppen aktuális londoni időjárási körképbe.
 
- A Telefon. Fontos továbbá, hogy ellenőrizd, hogy az otthoni előfizetésed rendelkezik-e roaming szolgáltatással, hogy tudj telefonálni a megérkezésedkor addig is amíg nem aktiválod az új, angol SIM kártyádat. Továbbá győződj meg róla, hogy  kártyafüggetlen-e a telefonod. Ez fontos ha ugyanazt a telefont szeretnéd használni valamelyik angliai szolgáltató SIM kártyájával.
 
Bankkártya. Fontos, hogy az a bankkártya, melyet  kint szeretnél használni dombornyomott kártya legyen, hogy online is tudd használni.
 
- A Térkép. A legjobb térkép szerintünk a London A-Z, amiben minden benne van, de fontos, hogy olyan méretű legyen, amelyben nem csak az 1-2 zóna szerepel. Amennyiben van okostelefonod, akkor csak a megfelelő navigációs applikáció letöltésére van szükséged. Amint a szállásfoglalásod véglegesíted velünk, a kollégáink elküldik e-mailben a szállásod pontos helyét a google térképen bejelölve. Ezzel már rögtön meg is nézheted, hogy a londoni szállásod környékén hogyan tudsz eligazodni és közlekedni. Nyomtasd ki és tedd be a csomagba ezt is.
Ehhez kapcsolódóan nagyon hasznos még a londoni útvonal tervező  (journey planner) is, mert többféle opciót ajánl, ami alapján megtervezheted az útvonalad bármely londoni címre, többféle tömegközlekedési eszközzel.
 
- A Laptop. Semmiképpen se hagyd otthon. Szállásainkon 24 órás internet működik, melyhez díjmentesen korlátlan hozzáférésed van. A legegyszerűbb, legolcsóbb és legkényelmesebb módja az otthoniakkal való kapcsolattartásra.
 
Adapter. Az Egyesült Királyságban 240 Voltos az elektromos hálózat, azonban a hálózati csatlakozó formája eltér a nálunk megszokottól. Tehát mindenképpen szükséged lesz legalább egy hálózati átalakítóra, de ha hozol egy hosszabbítót magaddal, és az adapterre azt csatlakoztatod fel, akkor használni tudod az otthoni kábeleket is gond nélkül. Adaptert a repülőtéren, villamossági boltokban és igazából még minden kisebb boltban is kaphatsz Londonban. Azonban nem árt már egyet otthon betenni a csomagba, biztos ami biztos.
Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy az ötletből lett elhatározás valósággá váljon és sikeresen induljon londoni életed. Ezek a lépések és információk szükségesek és  hasznosak ahhoz, hogy megalapozz egy egészen új életet és karriert Londonban.