Megérkeztél


Szóval megérkeztél Londonba... kicsit fáradtan talán, de sok optimizmussal és tenni akarással. A nálunk londoni szállást foglaló érkezőknek semmi okuk az aggodalomra, hiszen szállásuk készen várja őket, sőt, a szállásra eljutás sem jelent gondot, hiszen a taxi  már ott  várja őket a reptéren, és egyenesen a szállásukra viszi őket csomagjaikkal együtt.    
 
Sok éves londoni szállásközvetítői  tapasztalatunk alapján pontosan tudjuk, hogy újonnan érkezett lakóink mennyire lelkesek és izgatottak, és mennyi új élmény éri őket az első pár napban. Mi igyekszünk mind a szerződéskötés során, mind utána is minden kérdésre válaszolni, és segíteni a további hivatalos tennivalókban, hogy minél hamarabb otthon érezd magad és elindulj az új távlatok felé. Nagyon sok kérdésedre azonban megtalálhatod a választ a weboldalunkat böngészve is, valamint ha a szállásfoglalásod során kapott tájékoztatót figyelmesen elolvasod.
Újonnan érkező lakóinkkal történő szerződéskötés menetéről bővebben olvashatsz a Szállás menü pont alatt.
A további hivatalos teendőkről, információkról, illetve segítségről, melyeket nyújtani szeretnénk - illetve tudunk az elinduláshoz, a továbbiakban szedjük pontokba.
 
Londoni közlekedés

Európában egyedülállóan szervezett és talán a legforgalmasabb és legkiterjedtebb hálózatú tömegközlekedéssel rendelkezik London.  
A londoni útvonal tervező megtekintéséhez kattints ide.

Ez az útvonal tervező nagyon hasznos és javasoljuk mindennapos használatát, bárhova szeretnél is eljutni Londonban, bármilyen tömegközlekedési eszközzel.
 
Mit kell tudnod általánosan a tömegközlekedésről?
 
- Bár Londonban számtalan közlekedési vállalat van, mégis egységes rendszerben működnek  Transport for London (TFL) név alatt.- „Nagy-London” területét díjszabás tekintetében 9 zónára osztják. Az egyes zóna a belváros, majd - ezt körülölelve - sorba következnek a zónák.
- Amint lehet, szerezz be egy metró térképet (Tube map) és azt mindig tartsd magadnál. Ingyenes térképet minden nagyobb földalatti állomásnál találsz kitéve.
- Vannak olyan megállók amelyek zóna határon helyezkednek el, ezek a két zóna bármelyikére vonatkozó jeggyel/bérlettel használhatóak.
 
További részleteket a londoni tömegközlekedési vállalat hivatalos weboldalán találhatsz. Ezen a honlapon tájékozódhatsz az aktuális forgalmi rend változásokról is, ami különösen gyakran érinti a metrót. Szinte minden hétvégén le van zárva karbantartási munkálatok miatt egy-egy szakasz, illetve hétköznap a csúcsidőben jelentős késések fordulhatnak elő.
 
Underground közlekedés                         
 
A metrót a londoniak nemes egyszerűséggel csak Tube-nak hívják, és több mint 10  vonallal működik, főként a Temzétől északra. Az eligazodás   elsőre bonyolultnak tűnhet, mivel nálunk a fővárosban csak 4 metróvonal működik, de hamar rájössz, hogy nagyon sokat tesznek azért, hogy megkönnyítsék az eligazodást a londoni közlekedők számára.
Minden Tube vonalnak megvan a maga neve és hozzáadott színe, pl.: Victoria vonal, amelyet mindig világoskékkel jelölnek a térképeken. A metróállomásokon szó szerint szinte minden sarkon mutatják az adott metró útvonalát, és hogy melyik peronra kell menni, hogy a megfelelő irányba szállj fel. Folyamatosan értesítik az utasokat a legkisebb késésről is, illetve ha esetleg szünetel a szolgáltatás valamely okból, de ebben az esetben is alternatív utakat ajánlanak fel.
 
Mindig oda kell figyelned arra, hogy az utazás megkezdése előtt ellenőrizd mely zónákra van érvényes jegyed, mert a büntetés akár 80 GBP is lehet, ha nem megfelelő a jegyed vagy bérleted az adott utazásra. Jegy illetve bérlet érvényesítő kapukon lehet lejutni a metrókhoz a legtöbb állomáson, és kifelé is csak hasonló ellenőrző kapukon át lehet kijutni.
 
A londoni metrótérkép megtekintéséhez kattints ide.

Busz
 
A buszos közlekedés a legolcsóbb formája a londoni tömegközlekedésnek, és általában igaz, hogy bárhova el lehet jutni busszal a városban. A csúcsforgalmi időszakot és az útfelújítások által okozott dugókat leszámítva az egyik legjobban szervezett  busz közlekedést mondhatja magáénak London. A híres londoni emeletes buszokat mindenki ismeri, de ma már egy sokkal modernebb változatuk közlekedik a régi, hagyományos double-decker helyett. Nem csak emeletes buszok szállítják azonban az utasokat, hanem egy szintes, hagyományos buszok is. Olyan sok és egymást részben átfedő járatról van szó, hogy átfogó busztérképet mint olyat nem lehet találni Londonról, de az online Journey Planner (utazástervező) segítségével mindig megtalálhatod a megfelelő járatot.
 
Alapvető tudnivalók a buszos közlekedésről:
 
- Minden buszmegállónak megvan a maga betű jele, amit az útvonal tervezőben is látni fogsz.
 
- Vannak olyan megállók amiben csak jelzésre állnak meg a buszok, ezeket a megállókat megismered a piros táblájukról (Request Stop), ilyenkor állj a táblához és ints a vezetőnek ha fel akarsz szállni.
 
- A táblákon sötétszürke sávban találod a megálló nevét és alatta világos szürke mezőben azt az irányt amerre haladó buszok megállnak az adott megállóban.
 
- Bizonyos járatokon nem tudsz jegyet venni, ezekre már csak érvényes jeggyel vagy bérlettel szállhatsz fel. Ezeket a járatokat sárga mező (Buy ticket before boarding) jelöli a táblákon.
 
- Vannak nappali, 24 órás és éjszakai járatok. Az éjszakai járatok számát N (Night) betűvel jelölik a számok előtt.
 
- Sok buszmegállóban elektromos kijelző jelzi a buszok számát és várható érkezésük idejét. Ezek a kijelzők általában pontosak.
 
- A buszokon mindig az első ajtónál kell, illetve lehet felszállni, és jegyet/bérletet kell érvényesíteni mielőtt még tovább haladhatnál a busz belsejébe. A leszállás pedig csak a második ajtónál lehetséges, de leszálláskor már nem kell sem a jegyet, sem a bérletet érvényesíteni, nem úgy  mint a metró megállókban.
 
- Fontos udvariassági szabály, hogy itt a buszokon az előbb említett rendszer miatt is a felszállás után rögtön a busz belseje vagy emelete felé kell húzódni, hogy a többi utas is fel tudjon szállni. Nem kell aggódni a leszállásnál sem, mert ha jeleztél a busz vezető mindenképpen megvárja míg az ajtóhoz férsz és leszállsz. Bemondják és mindig ki is írják kijelzőn a következő megállót illetve a busz végállomását is.
 
Oyster - Jegy vagy bérlet?
 
Londonban is igaz, ami otthon a jegy és bérlet vásárlás esetén, miszerint minél hosszabb időszakra veszed, annál olcsóbb. A legelső időben természetesen inkább azt javasoljuk, hogy a heti bérletet válaszd.
 
Mi is az Oyster kártya?
 
Az Oyster kártya olyan, mintha nálunk összevonnád a bérletet és a buszjegyet. Lehet rá feltölteni pénzt, akkor jegyként használod és egy utazás árát levonja minden felszálláskor, de lehet rátölteni bérletet is, ez esetben az adott időszakra a rajta lévő pénzből nem von le semmit. A legkedvezményesebb tömegközlekedési jegyárakat csak az Oyster Card megvásárlásával lehet elérni. Ezzel a metrójegy pl. 4,50 GBP helyett 2,10 GBP (maximális napi limit 8,40 GBP, tehát ennél több semmiképpen sem kerül a kártyáról levonásra, még ha több mint 4 utazásra is használjuk), a buszjegy pedig 2,40 GBP helyett 1,40 GBP (maximális napi limit 4,40 GBP).
 
Az Oyster kártyádat online is fel tudod tölteni (katt ide), illetve nyomon követheted az esetleges árváltozásokat és legfrissebb információkat.
 
Oyster Card a legtöbb metróállomáson vásárolható, és külön Oyster card árúsító helyek is vannak. Fontos, hogy az Oyster kártyát nem csak felszálláskor, hanem akkor is érvényesíteni kell, ha elhagyjuk a metró területét. Ennek hiányában kártyánk a maximális díjjal lesz megterhelve. Az Oyster Card 5 GBP díját, és a rá feltöltött összegből esetlegesen fel nem használt pénzt a visszaváltásnál visszatérítik.
A legolcsóbb megoldás a busszal való közlekedés heti bérlettel, ami minden zónára korlátlanul érvényes 19 GBP. Amennyiben a Tube-ot is szeretnéd használni bérlettel, akkor a bérlet megvásárlásakor meg kell határoznod hány zónára kéred a bérletet a metró esetében, pl.: 1-3 zóna + 19 GBP ami a buszra használható alapbérlet, így együtt 35 GBP/hét.
        
Ügyintézés

National Insurance number (NIno)
 
Az angliai munkavállalás szempontjából a legelső és legfontosabb tennivaló a national insurance szám igénylése! Mindenki, aki munkát szeretne vállalni Angliában köteles kikérni egy ilyen számot, amely tulajdonképpen egyesíti a magyar TB és  Adószámot egyben. Ugyanúgy személyre szól, tehát egyedi szám, és életed végéig ugyanaz marad, akkor is ha közben hosszabb időre  elhagyod esetleg Angliát, de később mégis visszatérsz. Erre a számra fogja munkaadód fizetni azt a pénzt, amit otthon TB járuléknak hívunk (National Insurance Contribution), és az adózással kapcsolatos nyilvántartásokban is ez lesz a megkülönböztető számod.
     
Hogyan lehet igényelni?
 
Fel kell hívnod a Jobcentre Plus-t (Munkaügyi Hivatal) a 0845 600 0643 számon ( He-P 8:00-18:00), a megérkezésed után minél hamarabb, és meg kell igényelni a számot, illetve a személyes interjú időpontját, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy megkapd az NI számot. A telefonon elkérik az adataidat (teljes név, cím, születési adatok, telefonszám, állampolgárság), feltesznek néhány kérdést, mint például mikor érkeztél Angliába és milyen okból kéred az NI számot (egyértelműen angliai munkavállalás céljából), van-e valamilyen betegséged, mozgáskorlátozottság... stb.
 
Minél hamarabb felhívod őket, annál hamarabbi időpontot kapsz. Ez azért fontos, mert általában 2 héttel későbbi időpontot tudnak csak adni a telefonhíváshoz képest. Legyen nálad toll és papír, hogy le tudd jegyezni a referencia számodat, valamint az időpontot és az interjú helyét. Kapsz majd hivatalos levélben is értesítést ezekről 1 héten belül, azonban az a biztos, ha leírod, arra az esetre ha elkeveredne az értesítőd a postán.
 
A megadott időpontra pontosan kell érkezni, mert a sok jelentkező miatt nem fogadják el a késést, és akkor újra meg kell kérni az időpontot, ami késlelteti a szám megszerzését. Ezért azt is ajánljuk, hogy amint megkapod a címet rögtön nézd meg interneten az útvonaltervezővel hogyan tudsz majd eljutni az interjú helyszínére. Az interjú lényege, hogy ellenőrizzék a hivatalos papírjaid, és hogy a fényképes igazolvány alapján valóban te vagy-e az igénylő. Ezen felül hivatalos kérdéseket tesznek fel, mint például mikor érkeztél, hol laksz (lakcím igazolást kérnek), dolgozol-e már, ha igen hol és mit... stb.
Az interjúra mindenképpen vidd magaddal a hivatalos értesítő levelet, melyet kaptál, az útleveled és minden más fényképes igazolványodat. Ha már munkába álltál, akkor egy munkáltatói igazolást, és a velünk kötött szállásbérleti szerződést is, mert elfogadják lakcím igazolóként. Amennyiben attól tartasz, hogy nem beszéled elég jól a nyelvet az időpont megkérésében mi is segíteni tudunk rögtön a szerződéskötés alkalmával. Az interjúra pedig kérhetsz tolmácsot, bár nem mindig tudnak biztosítani, de ebben az esetben bármelyik barátod, ismerősöd elkísérhet és segíthet a tolmácsolásban.
 
Az interjú után a hivatalos megjegyzésben azt mondják 2-3 hét mire megérkezik a levél az NI számoddal, de tapasztalatunk szerint lakóink már 1-2 héten belül kézhez kapják azt. Ha már dolgozol, akkor minél hamarabb értesítsd a munkáltatód és add meg neki az NI számod, amennyibe még állást keresel, érdemes az önéletrajzban lévő értesítési telefonszám és email mellé odaírni, hogy lássák már rendelkezel vele.
 
A National Insurance Number igényléséről szóló hivatalos angol tájékoztatóért kattints ide.
 
Bankszámla
 
Az angliai munkavállaláshoz elengedhetetlen, hogy a munkavállaló  rendelkezzen bankszámlával. Addig is lehet dolgozni  természetesen, de ebben az esetben készpénzzel vagy csekken fizetnek, azonban ezt nem szeretik hosszútávon a cégek, és neked is  körülményesebb megkapni a fizetést mintha csak a bankszámládra érkezne.
 
A bankszámlanyitáshoz az alapfeltétel az útlevél (vagy személyi, bár jobban szeretik az útlevelet) és az angliai lakcím hivatalos igazolása. Ez azt jelenti, hogy valamely hivatalos, vagy annak elistmert szerv igazolja a lakcímedet valamilyen formában. Erre a legegyszerűbb és legjobb megoldás az angol jogosítvány beszerzése, ami igazán egyszerű, ha rendelkezel magyar (EU) jogosítvánnyal. Egy egyszerű cseréről van szó, amelynek ára 50 GBP, és postán keresztül is el lehet intézni legfeljebb 3 héten belül. Az angliai jogosítványon szerepel a lakcímed is, és ez általánosan elfogadott lakcím igazoló nem csak a bankokban, de minden más hivatalos ügyintézés esetén is Angliában.
 
A másik megoldás az NI számodról szóló értesítő felhasználása lakcím igazolóként, mert némelyik bankban ezt is elfogadják, bár nem mindenhol. Fontos azonban, hogy nem az interjúról szóló értesítésről, hanem az interjú utáni hivatalos értesítőről van szó. Egy harmadik megoldásként szokott működni, ha a munkáltatód kiállít egy olyan igazolást, melyen szerepel, hogy nála dolgozol, mióta, milyen beosztásban és milyen munkabérért, és a munkáltató bankjában próbálsz így számlát nyitni.
 
Ugyanazon a bankon belül is vannak eltérések az egyes fiókokat tekintve, sőt, még ügyintézők között is van különbség vajon elfogadják-e a nálad lévő igazolást vagy sem. Ezért nem szabad csüggedni, ha elutasítanak, csak menj be a következő bankba, vagy akár ugyanazon bank következő fiókjába és próbáld meg újra.
 
Fontos, hogy a nagy igény miatt előre kell időpontot kérni a bankban a bankszámlanyitáshoz, és kb. 45 percet vesz igénybe az ügyintézővel való találkozó és a számla megnyitása.
 
A legnagyobb és legismertebb bankok:       
                                                              Barclays Bank 
                                                           
  HSBC
                                                              Lloyds
                                                              TSB
                                                              Natwest
                                                              Nationwide
                                                              Metro Bank
                                                              Citibank
                                                              Santander

  
Jogosítvány
 
 A jogosítány cseréjére több okból is szükséged lehet:
 - mert szeretnél, vagy kell vezetned autót Angliában a munkád miatt,
 - bankszámlanyitáshoz
 - mert fényképes igazolványként elfogadják hivatalos ügyek intézéséhez, és egyben lakcím igazolónak is  megfelel, hiszen Angliában ráírják a lakcímedet is a kártyára.
 
Mire van szükség hozzá?
 
Először is a magyar jogosítványodra, útlevélre vagy személyi igazolványra, a megfelelő igénylőlap  kitöltésére (D1 nyomtatvány), 1 db igazolványképre, 50 GBP befizetésére és mindezeknek elküldésére a megfelelő hatósághoz (DVLA) való elküldésére a következő címre, DVLA, Swansea, SA99 1BT. Bármelyik postán ingyenesen lehet beszerezni a jogosítvány cseréhez szükséges igénylőlapot, melyet egy barna borítékban adnak, és mellékelnek hozzá egy tájékoztatót is melyben pontos útmutatást adnak a kitöltéshez.
 
Fontos, hogy a nyomtatványt szép írással, és kizárólag fekete tollal kell/lehet kitölteni, különben nem fogadják el és visszaküldik. A borítékba szintén bele kell tenni a nyomtatvány mellé az útleveled, vagy a személyi igazolványod, és a magyar jogosítványt. A személyazonosításra küldött dokmentumot természetesen visszaküldik, azonban a magyar jogosítványt nem, ehelyett küldik majd az angolt.
 
A postán a feladáskor be lehet fizetni az 50 GBP regisztrációs díjat, úgynevezett Postal Order segítségével, ezért azonban felszámolnak egy minimális díjat. A feladás során lehet kérni elsőbbségi bélyeget, amely meggyorsítja a levél útját, és lehet külön biztosítást is kérni rá, ha úgy gondolod a személyi/útlevél biztosítására. Többnyire 3 hét alatt szokott a csere megtörténni, ennyi idő alatt megjön mind az új jogosítvány, mind pedig a beküldött  személyi/útlevél. Amennyiben van időd, személyesen is beviheted a DVLA irodájába az útlevelet bemutatni a személyazonosítás végett, és akkor nem kell postázni és otthagyni sem, ez azonban nem igaz a személyi igazolványra. Azt akkor is tovább postázzák, ha beviszed személyesen az irodába.
 
További információkért a DVLA hivatalos oldalának megtekintéséhez kattints ide.

 
Egyéb Tudnivalók
 
Telefonálás
 
Anglia hívószáma 0044 vagy +44, kinek melyik tetszik jobban, a mobilszámok a 44-es országhívó után mindig 7-essel, belföldi hívásnál 07-tel kezdődnek. Vezetékes számok esetében az országhívó után 20, londoni vezetékes hívás esetén 020 számmal kezdődnek többnyire. Elsőre mindig meglepő az újonnan érkezőknek, de a hívószámok sokkal hosszabbak Angliában, mint Magyarországon. Velünk szállást foglaló új lakóink már a budapesti irodában megkapják az angliai SIM kártyát, ha azonban nem tudsz személyesen bemenni az irodába, úgy legkésőbb a szerződéskötés alkalmával tudunk SIM kártyát biztosítani Londonban. Sokszor előfordul, hogy a légitársaságok a repülőút során is felajánlanak SIM kártyát ingyenesen, főként a WizzAir utasai számára.
 
Fontos! Még elindulás előtt ellenőrizd otthon, hogy a telefonod kártyafüggetlen-e, amennyiben ugyanazt a telefont szeretnéd használni Angliában is az új angol SIM kártyáddal. Ezen kívül győződj meg róla, hogy az otthoni előfizetésed tartalmaz-e roaming szolgáltatást, mert előfordulhat, hogy még a magyar számodat szeretnéd használni közvetlenül megérkezés után.
        
Angliában is kétféle módja van a telefonálásnak. Az egyik a feltöltős változat (top-up vagy pay as you go), illetve az előfizetéses. A SIM kártyád először biztosan csak feltöltős lesz, hiszen időbe telik mire előfizetéses felhasználó lehetsz. A legfontosabb, hogy amennyiben átveszed tőlünk a SIM kártyát már otthon, akkor még indulás előtt frissítsd az önéletrajzod az angliai számmal, és máris nagyot léptél előre a munkakeresésben is, ezenkívül rögtön meg is tudod adni az otthoniaknak az új telefonszámod. Az általunk biztosított SIM kártyák az O2 szolgáltatóé, melynél mindig folyamatos kedvezményeket és akciókat találhatsz, és a lefedettség terén is bizonyított.
 
A nagyobb mobilszolgáltatók a következők: O2T-MobileThreeLebaraVodafoneOrangeLycaTesco Mobile
 
Minden egyes szolgáltató ugyanazon az elven működik a feltöltős telefonkártyák esetében, valamivel drágább árakat szabnak meg mint az előfizetéses rendszerben, de sokkal nagyobb szabadságot biztosít számodra, és a sok szolgáltató miatt folyamatos akciókra számíthatsz bármelyiket is választod. A feltöltés nagyon egyszerű akárcsak otthon, de talán még könnyebb is, mert tényleg szinte minden sarki kisboltban fel tudod tölteni a telefonkártyád, és nagyon sok kisebb boltja van a szolgáltatóknak is a forgalmasabb utcákban és metró állomások környékén. Miután megnyitod a bankszámládat, akkor már online is fel tudod majd tölteni a telefonod a szobád kényelméből, vagy akár a telefonodról is anélkül, hogy a boltban sorba kéne állnod. Ehhez mindössze regisztrálni kell magad és a telefonszámod a szolgáltatód weboldalán.
 
Skype  , Viber
 
Már sokan ismerik és használják otthon is ezeket a szolgáltatásokat, és mivel szállásainkon 24 órás, korlátlan internet hozzáférést biztosítunk, Londonban sem jelent problémát, hogy a szeretteidet ingyen hívd ezen internetes szolgáltatások segítségével. Nincs másra szükség, minthogy laptopodra, vagy okostelefonodra letöltöd a Skype vagy Viber megfelelő applikációját, rácsatlakozol az internetre és már telefonálhatsz is.
 
Egészségügy
 
A tervezés menü pontban már említettük, hogy az elindulás előtt érdemes kiváltani az EU Egészségügyi kártyát. Erre minden magyar állampolgár jogosult az OEP-től, aki érvényes TB számmal rendelkezik Magyarországon, és turistaként látogat el más uniós országokba. A kártya felhasználható az EU bármely országában betegség és baleset esetén, nem csak Angliában. Érvényessége 36 hónap a kiállítás dátumától számítva, és teljesen ingyenes a kiállítása, kivéve ha elveszítetted, megrongálódott vagy ellopták, mert ezen esetekben regisztrációs díjat kérnek. A területi OEP hivatalok címeit, telefonszámait és nyitvatartási idejüket az OEP hivatalos weboldalán tudod megnézni.

Az uniós egészségügyi kártyáról és annak funkcióiról, valamint hogy mire jogosít itt olvashatsz részletesen az OEP hivatalos közleményében.
 
NHS - National Health Services
 
 Ahhoz, hogy Londonban jogosult legyél a helyi orvosi ellátásra először is az NI számodra van szükség, ezen felül pedig arra,  hogy a munkáltatód  rendszeresen fizesse utánad a járulékot. A házi orvosoknál Angliában be kell regisztrálni, és ehhez szükséged lesz lakcímigazolásra is. A lakóhelyedhez legközelebbi  háziorvos rendelőjébe kell ellátogatnod és felvenni egy regisztrációs lapot, melyet ki kell töltened, aláírnod és visszaadnod. Kérni  fogják az NI számod, illetve a lakcímed igazolását. Ez nem jelent gondot lakóink számára, hiszen a velünk kötött szállásbérleti  szerződés erre tökéletesen megfelel. Mielőtt személyesen felkeresed őket az NHS honlapjára kattintva megkeresheted a lakcímedhez legközelebbi orvosi rendelőt, ahol regisztrálnak új betegeket.
 
A regisztrálás tényéről levélben fogsz értesítést kapni, és el kell menned egy általános kivizsgálásra a rendelőbe. Felmérik az egészségi állapotod, és a továbbiakban előzetes időpont egyeztetés után az adott rendelőben kell jelentkezni betegség esetén. Amennyiben nincs semmi komoly egészségügyi problémád, akkor lehet, hogy az orvossal nem is fogsz találkozni, mert az asszisztens fogja az alapvizsgálatot elvégezni.
 
Fontos, hogy ha megbetegedsz, és szeretnél elmenni az orvoshoz, akkor minél hamarabb, és lehetőleg reggel telefonálj a rendelőbe időpont egyeztetés végett. Angliában a házi orvosi rendelőkbe nem lehet csak úgy besétálni egy kivizsgálásra akkor sem ha beteg vagy. Természetesen, ha nagyon rosszul érzed magad akkor a lehető leghamarabb fognak fogadni, de ha kisebb és nem súlyos problémáról van szó, akkor előfordulhat, hogy csak a következő hétre kapsz időpontot. Az ellátás ingyenes. Amennyiben annyira rosszul érzed magad, hogy úgy gondolod nem tudsz időpontra várni, akkor mindig bemehetsz a kórház sürgősségi osztályára azonnali ellátásra, viszont lehet hogy sokat kell várakozni.
 
Londonban a kórházakba bármikor be lehet menni a sűrgősségi ellátásra (AE, azaz Accident and Emergency), és a probléma súlyosságához képest kell hosszabb-rövidebb ideig várni a vizsgálatra és ellátásra. Itt azonban nem kérnek NI számot sem, valamint az ellátás itt is ingyenes.
 
A fogászati kezelés Angliában nagyon drága lehet, és az esetleges nyelvi akadályok miatt bonyolultabbnak is tűnhet. Ezért azt javasoljuk, hogy válaszd partnerünket, ahol realis árakkal és magyarul beszélő fogászati szakemberekkel várnak téged.
 
Csomagküldés, Posta
 
A csomagküldéssel kapcsolatos részletekért kérünk nézd meg a Partnereink menü pont alatt említett csomag fuvarozással foglalkozó cég bemutatkozóját és részletes tájékoztatóját. Magyarországról és Angliából egyaránt gyors, pontos és problémamentes szolgáltatással várnak minden kedves régi és új lakónkat.
        
Angliában igen szervezetten és jól működik a posta, a híres Royal Mail. Ki ne látott volna már képet a híres piros posta ládáról. Általában kevesebb problémáról hallani a szolgáltatással kapcsolatban, mint a Magyar Posta esetében, persze akkor is előfordulhatnak bakik náluk is. Amennyiben levelet szeretnél küldeni, vannak első és másod osztályú bélyegek (first, second class stamp), amelyek egyrészt árban, másrészt a kézbesítés idejében térnek el. A tapasztalat azt mutatja, hogy csak ritkább esetekben éri meg az az egy vagy két nap az extra bélyeg árat. A levelekért súlyuk után kell fizetni a megfelelő összegű bélyeget, és legjobb légipostával feladni, ha esetleg Magyarországra küldesz levelet.
 
“Tudniillik Londonról”
 
Ma Nagy-London (Greater London) a belvárosból és 32 kerületből (borough) áll. A legjelentősebb központ Westminster, itt található a West End, London legfontosabb kulturális, szórakoztatóipari és bevásárlónegyede, itt található a pénzügyi intézmények kivételével a legtöbb, a városban található cég székhelye és az Egyesült Királyság kormányzati épületei.
 
A londoni City a világ bankjainak központja, és Európa fő üzleti központja. Itt található Európa 500 legnagyobb cége közül több mint száznak a székhelye. A londoni tőzsde nagyobb forgalmat bonyolít, mint New York-i és Tokió-i együtt. A City hétköznapokon rendkívül forgalmas, de hétvégeken meglehetősen csendes, mert lakónegyedek nemigen találhatóak itt.
 
Az egyre növekvő iparosodással London a világ legnépesebb városává vált, egészen a 20. század elejéig, amikor is 1925-ben New York megelőzte. Londonban sokféle népcsoport, kultúra és vallás találkozik. Csak a város területén kb. 300 nyelvet beszélnek. A 2009-es népszámláláson Nagy-London népessége több mint 9.5  millió fő volt, ezzel a számmal a legnépesebb városa az Európai Uniónak, és a második legnépesebb városa Európának Moszkva után. A Londoni agglomeráció becslések szerint 12 és 14 millió fő közé tehető. A város volt a világ legnépesebb városa 1831 és 1925 között, de mára már “visszacsúszott” a 25. helyre világviszonylatban.
 
London történetéről bővebben itt olvashatsz:
 
A színes város
Londonban több mint 200 féle nemzetiség él együtt, igazi színkavalkádról és kultúrális sokszínűségről beszélhetünk. A vegyes etnikai összetétel miatt fontos a tolerancia, a hatalmas népsűrűség miatt pedig fontos kiemelni az egymásra odafigyelés fontosságát. Akármilyen etnikumhoz tartozik is a lakosság, általában mindenki követi az alapvető udvariassági szabályokat, és az angol távolságtartó viselkedés helyett ma már inkább a közvetlenség és segítőkészség jellemző az emberekre. Segítenek eligazodni, ha eltévedtél, általában mindenki kivárja a sorát, és nincs tülekedés a sorban állás során, mindig elnézést kérnek, ha esetleg valaki meglök a metróban, átadják helyüket a rászorulóknal. Fontos, hogy a mozgólépcsők használatánál az aluljárókban mindig a jobb oldalra állj, hogy aki siet az a baloldalon el tudjon menni akadály nélkül melletted. Ezek apró, de annál fontosabb szabályok Londonban.
 
Általában igaz bármiről legyen szó az angol mondás, “a smile goes a long way” vagyis egy mosollyal sokkal többet lehet elérni.
 
Ünnepnapok
Újév (New Year)
Nagypéntek (Good Friday)
Húsvét hétfő (Easter Monday)
Pünkösd hétfő (Whitsun Monday)
Bank Holiday (május utolsó hétfője, és augusztus utolsó hétfője)
Karácsony (dec. 25-26., Christmas day és Boxing day)
 
Magyar Nagykövetség  
Elérhetősége:
Nagykövetség
Cím: 35 Eaton Place, SW1X 8BY, London
Telefon: (00 44) (20) 7201-3440
Fax: (00 44) (20) 7823-1348
E-mail: mission.lon@mfa.gov.hu
 
Konzuli Hivatal
 
Telefon: (00 44) (20) 7235 5218
E-mail: consulate.lon@mfa.gov.hu
weboldal: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/uk/hu
 
Éghajlat
London éghajlata mérsékelt övi. Meleg, de ritkán forró nyárral, hűvös, de ritkán hideg téllel és állandó, sok csapadékkal (szinte napi  rendszerességgel, persze nem ugyanolyan mennyiségben).
 A nyári hőmérséklet ritkán magasabb, mint 30 fok, bár az utóbbi években némi emelkedés volt megfigyelhető. Hóesés ritkán van Londonban. Az átlagos csapadék évente kb. 800–1000 mm. Londonra sajátos mikroklíma jellemző: a sűrűn beépített  terület raktározza a hőt, így a városban gyakran 5 °C-kal is melegebb van, mint a környező területeken. Részletes információkat találhatsz a brit meteorológiai intézet honlapján (katt ide).
 
Üzletek nyitvatartása 
Az ünnepnapokon általában minden zárva van, és még a londoni  tömegközlekedés is csak gyéren működik. Érdemes előre felkészülni ezekre a napokra bevásárlással. Általában a boltok reggel 7 és este 18:00 vagy 19:00 között vannak nyitva, de a nagyobb áruházak akár este 20-21 óráig is (pl. Tesco, Sainsbury’s). A bankok általában csak 9 órakor nyitnak, és este 17-17:30-ig vannak nyitva, azonban nagy előnyük, hogy szombatonként és kinyitnak többnyire délután 15:00-ig. Vasárnapontként is kinyit a boltok többsége, bár nem mindegyik, és akkor is csak délelőtt 11 órakor és hamar, már délután 17 órakor bezárnak.
 
Fizetőeszköz
Bár az Egyesült Királyság is része az Európai Uniónak, mégsem használatos az Euro mint hivatalos fizetőeszköz, mert nem tagja az Euro  zónának. Továbbra is a font sterling (Pound v. Sterling) a hivatalos fizetőeszköz Angliában.Papírpénz az 50, 20, 10, 5 fontos, és érmékben használatos a 2 és 1 fontos, valamint van 50, 20, 10, 5, 2, és 1 penny-s. Elsőre kicsit nehéz megszokni a sokféle érmét, de rájössz, hogy a színük és alakjuk és súlyuk különbözősége miatt hamar meg lehet  tanulni különbséget tenni  köztük.
 
Mértékegység rendszer
Bár Angliában is átálltak már hivatalosan a metrikus rendszerre, amelyet mi is használunk Magyarországon, azonban még mindig használatban vannak a hagyományos mértékegységek is.
 
                                         1 Mile (mérföld)  -  1609 méter 
                                         1 Pound (font)  -  0.45 kg vagy 454 gramm
                                         1 Foot (láb)  -  30 cm
                                         1 Inch (hüvelyk)  -  2.5 cm
                                         1 Pint  -  0.57 liter
                                         1 Gallon  -  4.54 liter
                                         1 Ounce   -  28 gramm
 
Dohányzás, Alkoholfogyasztás
2007 óta érvényben lévő törvény alapján Angliában sem lehet a középületekben dohányozni, sőt, még dohányzásra kijelölt hely sem lehet  ezekben az épületekben. Így aki dohányozni akar, annak ki kell mennie az utcára. Azonban vigyáznotok kell, mert az utcán tilos a  csikkeket eldobálni csak úgy, és ha a rendőr meglátja akkor akár 75 fontos büntetést is kiszabhatnak. Középületeknek minősülnek a hivatalok, irodák, üzletek, szórakozó helyek, éttermek, bevásárló központok. Alkoholt nem lehet középületek környékén, tömegközlekedési eszközökön fogyasztani, amibe bele tartozik az az eset is, ha csak á  álldogálsz egy kinyitott üveg sörrel a buszon vagy a metrón. Bírság jár azoknak, akik ezt a szabályt megszegik, és felül azoknak is, akik a  figyelmeztető táblák ellenére ott fogyasztanak alkoholt, ahol nem szabad.
 
Pénz hazaküldése
Itt Angliában több lehetőség közül választhatsz a pénz hazaküldését illetően.  
 
Megteheted a bankon keresztül,  átutalással. Talán ez a legegyszerűbb módja, mert interneten saját magad intézheted a bankszámládról vagy telefonon keresztül, ügyintéző segítségével. Az ár kb. 8 fonttól kezdődik, a pénz mennyiségétől és a gyorsaságtól függően változik.
 
Továbbá vannak más erre szakosodott cégek is, mint a Moneygram és a Western Union, akiknek a hozzád legközelebbi kirendeltségeit megtalálhatod a honlapjaikon:
 
Western Union
Money Gram
1st contact
 
A tranzakció eljárási díja ezeknél a cégeknél általában 10%-a az utalandó összegnek, viszont a pénz azonnal felvehető a címzett személy által bármelyik otthoni kirendeltségüknél.