Programok

Hát ez állati!

Hát ez állati!

2014. 09. 10.
Szeptember elsejével elkezdődött idén is az iskola, persze csak ami a közoktatást illeti. A felsőoktatásban résztvevőknek kicsiny hazánkban még van egy kis ideje, mielőtt elstartolnak. Ezért keresve sem találhattunk jobb programot, mint egy kis londoni állatkodást…


   Londonban, a divat legújabb fővárosában, a No.1-es turistavárosban nem kell sokáig keresgélnünk, hogy állatokra találjunk. Félreértés ne essék, nem a londoni lakosokat minősítjük, és nem is a London Zoo-ra gondoltunk. Persze aki állatkodás helyett hús-vér állatokra vágyik, bátran ajánljuk a London Zoo-t, mely a Regent’s Park mellett terül el. Android rendszerrel működő telefontulajdonosoknak jó hírünk, hogy tölthetnek le a készülékükre London Zoo elnevezésű appot, melyben folyamatosan frissítve szerepelnek a belépőárak, nyitvatartás, minden, az állatkertben fellelhető faj pontos ismeretetője, valamint egy térkép is, helymeghatározóval.
   Mi azonban ezúttal nem az állatkertet céloztuk meg, hanem kényelmes cipőbe ugrottunk, és feltérképeztük a várost. Olykor pedig megmondom őszintén, minket is meglepett az, amit találtunk. Íme néhány példa.
   Pár héttel ezelőtt egy hatalmas polip szállta meg Londont, a Temzeparti várost, s nem máshol, mint az utcáin száguldozott fel-alá. Azok, akik élőben látták az esetet, egytől-egyig arra gondoltak először, most bizony megszállták a városukat. Azonban aggodalomra semmi ok, nem lepik/ték el földönkívüli idegen lények, vagy mutánsok a Földet - erre legalábbis mindenképpen várnunk kell 2016-ig, az X-Men mozik legújabb részéig. (Jennifer Lawrence nevét kevesen kapcsolják össze a mutánsokkal telített mozi kék teremtményével, Mystic-kel. Ha igazak a pletykák, nagy dobásra készülnek az új résszel, ugyanis a Jump Street filmek után  a természetfeletti világában csillogtatja meg tudását Channing Tatum. Már előre várjuk a kockahasakat!) Visszatérve a polipunkra, az igazsághoz hozzátartozik, hogy a méteres csápok nem dobogó szív által voltak vezérelve, szó sincs egy megvadult fenevadról! Sokkal inkább a modern technikáról. Azonban konkrét információnk nem lett, hogy mire is használták fel az óriási, több, mint két méteres fenevadat, ugyanis egyesek filmforgatásokat, mások pedig közelgő sporteseményeket, s annak reklámozását vélték az akció mögött. Mindenesetre kíváncsian várjuk.
  Az előbb említett egyszer csak feltűnt, majd eltűnt polipot előszeretettel használja “reklámalanyaként” a Pepsi Max is. 2008-ban egy mozgólépcsőn alkalmaztak egy lila színű polipot, idén pedig a cukormentes ital rendhagyó reklámja egy londoni buszmegállóban jelent meg, ahol jöttek az űrlények, az aszteroidák, no meg a félelmetes polipcsápok. 
 Egy biztos, az állatokat sok helyen, sokszor -sok esetben elég megdöbbentő ábrázolással használják a nagyvárosban, Londonban. Következő állomásunkon, számomra talán a legmeglepőbb módon egy kakassal futottunk össze. Méreteit, és színeit tekintve kicsit eltér az átlagostól, ugyanis az ultramarinkék árnyalatban pompázó fenevad közel 5 méteres. (Igen, ez nem csalás, nem ámítás, az adatok bizony pontosak!) És hogy hol találkozhattok ti is ezzel az emlékművel, amit egyébként az elesett katonáknak készített egy német művész? Természetesen nem máshol, mint a londoni Trafalgar téren!
 Magát a teret Bacskai Richárd szavaival mutatnám be: “A Trafalgar tér a világ egyik legismertebb tere. Az ezerhétszázas évek második felében királyi istállók álltak azokon a helyeken, melyeken most a szökőkutak díszlenek, a Nemzeti Arcképtár helyén pedig Cherringe falu temetője foglalta a helyet. Egy angol építész, John Nash terveinek köszönhetően született meg a ma is látható Trafalgar Tér.
A tér kellős közepén található az a csaknem 52 méter magas szobor, melyet Nelson admirális emlékére emeltek, ki az 1805-ös trafalgári ütközetben visszaverte Napóleon csapatait. Innen ered a Trafalgar Square elnevezés is.” -Ennek a csatának emel emléket a gigantikus baromfi.
  Hazafelé véve az irányt, a 10 millió lakosú világvárosban, metróra szálltunk. A földalatti metróhálózatról érdemes tudni, hogy 11 különböző vonalból áll (így csaknem az egész várost behálózza). S mindemellett a világ legöregebbje is! Íme, egy újabb leg a “Legek városában”! Egy londoni művész, Paul Middlewick munkából tartott hazafelé a földalattin, mikor először fedezte fel, hogy a város alatti világot behálózó metróvonalak állatok képét rejtik. Az elefánt, kutyus, halacska, és félelmetes bálna mellett azonban komolyabb rajzot igénylő fenevadak is feltűnnek, mint például a T-Rex, vagy denevér. Így hát, miközben semmi más nem maradt már hátra, mint hogy hazamenjünk, két megálló közt mi is állatokat keresgéltünk a metróvonalakban. Ugyan új fajt nem sikerült felfedeznünk, szórakozásnak semmiképpen sem volt piskóta!


A buszmegállós anyagot -melyet persze kandikamerával rögzítettek, itt nézhetitek meg:
Riczik Petra