Parkok

Regent’s Park

Regent’s Park

2014. 07. 13.
Aki Londonba látogat, nem hagyhatja ki a királyi parkokat, ugyanis a vadvirággal borított rétek, félreeső erdős, vizes és nádas területek biztosítják, hogy mindenki megtalálja a számításait, akár gyerekzsivajtól hangos, pokróccal borított fűtengerben pihenne, akár egy romantikus csónakázással szeretne eltávolodni a város zajától.

   Alábbi cikkünkben a Regent’s Parkot ajánljuk - pároknak a kettesben eltöltendő kikapcsolódáshoz, családosoknak a délutáni együttléthez, baráti társaságoknak a közös élményekhez és sportoláshoz, a magányos farkasoknak pedig a hosszú, gondolatébresztő sétákhoz - mely a maga szerény 410 holdnyi területével London egyik legkedveltebb és leghatalmasabb szabad parkos tere. Az állat alakokban tetszelgő sövények senkit ne riasszanak meg - a parknak szerencsére nincsen Stephen King Ragyogását idéző véres háttértörténete, sőt nevezhetjük bátran a nyugalom szigetének is.
   A gyönyörű zöldövezet eredetileg VIII. Henrik vadászterületeként funkcionált, majd 1845-ben nyilvánították mindenki által látogatható, nyitott parkká. Egész nyáron különböző gasztronómiai és zenei fesztiválok csalogatják a látogatókat; zenepavilonok, egy gyönyörű rózsakert, teniszpályák, finom fagylaltok és éttermek gondoskodnak róla, hogy ne maradjunk étlen-szomjan a kikapcsolódás alatt, sőt, még csónakot is kölcsönözhetnek az arra vágyók! A park adottságai közé tartozik a május végétől kora szeptemberig nyitva tartó szabadtéri színház, a bábjátékok és a londoni állatkert, a London Zoo is. Mozgássérültek számára épített toalett helyiség és kisgyermekes családok számára pelenkázó is rendelkezésre áll – mint a legtöbb helyen London városában.
   A park terültén több játszótér is található, de mind közül a legérdekesebb talán a Hannoveri Kapu névre keresztelt Kánaán, ahol a meglévő játszótér mellé felépítettek egy faházat, hatalmas homokozóval, ahol kicsik és nagyok kedvükre szórakozhatnak.
   Jó hírünk van a sport szerelmeseinek is! A Regent’s Parkban találjuk London központjának legnagyobb területű, sportolásra alkalmas füves pályáját, amely szabadidős tevékenységek széles skáláját kínálja azoknak, akik a zöldben keresik a feltöltődést! Ha pedig az állatkerti séta vagy sportolás után bárki szükségét érzi némi energiapótlásnak, mi a The Garden Café névre hallgató kávézót ajánljuk, mely a park belső részében várja mindazokat, akik a 60-as évek kávézóinak hangulatát szeretnék felidézni gőzölgő reggelivel, ebéddel, teával és süteménnyel. Az éttermet hamarosan felújítják, hogy helyet kaphasson benne egy fatüzelésű kemence, amelyben ínycsiklandó pizzák és egyéb kemencés ételek készülhetnek majd.  Karácsony napjának kivételével reggel 8 és este 19 óra között a kávézó dolgozói szeretettel várják az éhes-szomjas, nassolni vágyó látogatókat.
   Természetvédők figyelem! A park egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy üzemeltetői nagy hangsúlyt fektetnek a biodiverzitás megőrzésére és fejlesztésére. Az elmúlt húsz évben nemcsak a parkot látogató polgárok igényeit vették figyelembe, hanem a vadállatokét is – hisz végső soron királyoktól és királynéktól függetlenül mindig is ők lesznek a természet elsődleges uralkodói. A park dolgozói méltán lehetnek büszkék arra, hogy nagy számban vonzzák a madárkedvelőket is, hisz számos faj megtalálható a kapuikon belül. Így aki egy napsütéses délelőtt a szokásos séta mellett madárlesnek is hódolna, annak garantáljuk a remek kikapcsolódási lehetőséget a londoni Regent’s Parkban! Természetesen több állatvédelmi projekt is kapcsolódik a területhez: a nádas-tavas területek kiépítése, az őshonos fajok ültetése (kocsányos tölgy, nyírfa) is nagyban hozzájárul a természetvédelemhez. A gyepgazdálkodásban végbement változásokat az idelátogatók is biztosan észlelik; a fű és a virágok is egyre nagyobbra nőnek, így még könnyebb gyönyörködni bennük. Itt aztán biztosan mindig zöld a fű, és kék az ég! A gondosan kiválasztott földterületeken 10000 fajta őshonos vadvirágot ültettek, hogy úgy érezhessük, London valódi „őserdejében” járunk. A Queen Mary Kert és a gyönyörű rózsakert mellett a vadvilág átütő, élő jelenléte teszi oly különlegessé a virágokkal gazdagon borított parkot.
   A John Nass által tervezett park több mint 12000 rózsabokrával, az ország legnagyobb, ingyenesen megfigyelhető vízimadár állományával, eldugott, árnyas és szabad területeivel, a szabadtéri színpaddal töretlenül a legkedveltebb londoni parkok listájának élén szerepel.  Ha Te is meglátogatnád - és miért ne tennéd? -, akkor biztos egy felejthetetlen napot tölthetsz el itt barátaiddal, családoddal, vagy akár a gondolataiddal együtt!
Tehát irány London, irány a Regent’s Park!


Az alábbi videón egy kis bepillantást nyerhettek a Regent's Park lenyűgöző élővilágába egy kis virtuális sétán:


Főbb adatok a Regent’s Parkról:
Elérhetőség Chester Rd, London NW1 4NR, Egyesült Királyság
Nyitvatartás Minden nap 5:00-21:30
Karácsony napján zárva
Árak A belépés a parkba ingyenes
Akadálymentesítettség Mozgássérülteknek külön toalett található
Megközelítés Metróval: Bakerloo vonalon Regent's Park megálló


Forrás


Reigl Angéla