Programok

London Zoo - avagy az állati viág!

London Zoo - avagy az állati viág!

2014. 09. 02.
Londonba készülsz? Egyedül, barátokkal, a pároddal, vagy a családoddal, de még nincs konkrét programod? Csíped az állatokat? Kíváncsi vagy a világ legöregebb állatkertjére? A gyerek rágja a füled, hogy menjetek valami izgis helyre, vagy éppen ellenkezőleg, ki se akar mozdulni?


   Szuper ajánlatunk van számodra, ugyanis a London Zoo kiváló hely arra, hogy egy szuper napot tölts el a szabadban! Az állatkert gyönyörű természeti környezetben, a Regent’s Park északi végében található, egészen pontosan a Regent’s Canal partján. Ahogy azt már megemlítettük, ez a világ legöregebb állatkertje, ugyanis napra pontosan 1828. április 27.-én nyitotta meg először kapuit a nagyérdemű közönség előtt, s mind a mai napig ugyanazon a területen látogatható.
   Kezdetben a Zoological Society of London (Londoni Zoológiai Társaság) tudományos kutatásokra gyűjtött itt össze állatokat. 1847-ben azonban kicsit változtattak a működési koncepción, és a hely azóta hivatalosan is állatkertként üzemel. Mivel ez a világ legelső állatkertje a Földön, sok “első” és “leg”-gel büszkélkedhet. Íme néhány turistacsalogató ezek közül: itt található a világ legelső hüllőháza, mely a második világháború után került ide, 1949-ben, pont abban az évben, mikor a magyar atléta, Major István megszerezte az Európa-bajnoki címét. A következő dátum 1953, mely egyaránt fontos  fordulópontja volt mind az irodalmi, zenei és filmes életnek, a londoniaknak elsősorban mégis arról híres ez az év, hogy ekkor nyílt az első akváriumuk. 1981-ben pedig csupán pár hét elteltével került ünnepélyes átadásra a világ első rovarháza, valamint a London-City repülőtér terve (melyet Reg Ward készített).
   A huszadik század legelején a trópusi állatokat télen zárt állatházban tartották, hiszen nem bírták volna a londoni  hideg teleket. Persze az mára már elképzelhetetlennek tűnne, hogy szűkös helyekre zsúfolják be az állatokat, így a lakók “állatbarátabb” megoldásként nagy “istállók”-ban telelnek.
   A 80’ években anyagi problémák merült fel az üzemeltetéssel kapcsolatban, ugyanis az állatkert nem kapott elég állami támogatást, hatalmas mérete pedig nagymennyiségű pénzt vitt el, kezdett csődbe menni. Azonban az emberek összefogtak, és adományaikkal megmentették a Londoni Állatkertet. Így az adakozásra azóta is felhívják minden odalátogató figyelmét, ha pedig a London Zoo-ba látogatsz, különböző szervezetek figyelemfelkeltő akción is részt vehetsz.
   Őserdők vadregényes világának szerelmesei, figyelem! Hála a 90’ évek felújításainak, a szafari madarai (a terem eredeti néven: African Bird Safari), és a majmokkal teli részlegekben minden a bolíviai őserdőre hajaz. Ez a hely azért különleges, mert a látogatók és az állatok között nincs kerítés, tehát semmi sem gátolja a két fél érintkezését. (Mindenki figyelmét felhívjuk értéktárgyaik, és a nasijuk védelmére, mert a csimpánzok közül páran igencsak kópék, és el-el csennek pár dolgot a turistáktól, hogy aztán a továbbiakban saját felhasználásukra alkamazzák.)
   És ha már állatkert, természetesen a benne fellelhető állatokról sem feledkezhetünk meg! Néhány különleges turistacsalogató tény: Obaysch volt a leghíresebb londoni víziló, aki több tízezer embert vonzott naponta a London Zoo-ba. De  e falak közt gyönyörködtette a nézelődőket többek közt egy quagga is, egy különleges zebrafaj utolsó képviselője. Azonban ha a leghíresebb lakójukról érdeklődnénk az állatkerti gondozók közt, vitathatatlanul az ő saját Micimackójukat emlegetnék, akit a kanadaik ajándékoztak a London Zoo-nak. Elbeszélések szerint az író, A. A. Milne a fekete mackó meglátogatása után írta meg Micimackó történetét. (Arról, hogyan lett a feketéből barna, nincs információ).
   Az Amfiteátrumban különböző előadásokon, bemutatókon vehetsz részt, szakképzett gondozók társaságában, akik minden kérdésre szívesen válaszolnak. Ez az interaktív ismerkedés a környezettel elsőként a gyermekeknek lehet izgalmas, amikor az előadók közel hozzák az állatokat egy kis farkasszemezésre, no meg simire. De ugyanilyen izgalmas az etetési idő is, így ha van idő, azt sem érdemes kihagyni.
   A pillangók szerelmeseinek az állatkert egy valóra vált álom, hiszen itt található a Butterfly Paradise. Ha pedig inkább a négylábú házikedvencek, a cicák a kedvenceid, akkor is remek ötlet az állatkert, hiszen az óriási területén több nagymacska faj látható.
   Alig két hete mindegyik állatot mérlegre állították a gondozók, s bizony lemázsálták őket. Így kapták meg eredményként, hogy a London Zoo jelenlegi lakói közül a legapróbb egy mindössze 4 miligrammos csiga (a faj egyébként a kihalás szélén áll, és nagyon kevés lelhető fel állatkertekben is). Ellish, a zsiráf pedig a maga 457 centijével, és egy tonnás súlyával magának hódította a legek koronáját. Figyelem, a zsiráfpasiknak komoly magasságokkal kell rendelkezniük, hogy a leányzót meghódíthassák! Pár tény a zsiráfokról, amit a gondozók is elmesélnek az odalátogatóknak: a nyelvük színe azért fekete, hogy a nap ne tudja megégetni. Ultrahangokkal kommunikálnak egymással. A vadonban élő társaik pedig azért állva alszanak, mert túl sok időt rabolna el a feltápászkodás a menekülésből -itt persze mindenkit megnyugtatnak, hogy az éber és szemfüles állatkertlátogatók bizony ha Fortuna melléjük pártol, és szerencséjük van, láthatják kedvencüket “elterülve” is szunyókálni.
Végül pedig nincs is más dolgunk, mint nagyon kellemes kirándulást, és jó szórakozást kívánni a londoni vakációhoz, azon belül is az állatkerthez!


Ebben rövid promofilmben betekintést nyerhetsz a London Zoo mindennapjaiba:


Főbb adatok a londoni állatkertről:
Elérhetőség Regent's Park, Outer Circle, London NW1 4RY
Honlap
Nyitvatartás Egész évben, 10.00-18.00
Utolsó belépés a zárás előtt fél órával!
Akadálymentesítettség Kerekesszékkel a legtöbb terület bejárható
Árak Felnőtt: £24.54
Gyerek: £18.63
3 év alatt, valamint London Pass kártyával: ingyenes
Online foglalás és vásárlás esetén a jegyek olcsóbbak!
Idegenvezetés Francia, német, olasz, spanyol, kínai, japán és orosz nyelven zajlik
Megközelítés Leggyorsabban busszal: 214-es busz, Highgate felé


Kincsverő Krisztina