Nevezetességek

London Palladium Színház

London Palladium Színház

2014. 11. 26.
Ezúttal mindenkit a palládium világába kalauzolunk, mely telefonoknál, számítógépeknél használatos, értéke hússzorosa az ezüstnek, és nem mellesleg egy londoni színház névadója is. Megijedni nem kell, nem kémia órát tartunk, csupán Londonba kirándulunk!


   Magáról a színházról, vagyis a London Palladiumról annyit érdemes tudni, hogy a Argyll Street-en található. Története igen sokrétű, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy Színházi volta előtt betöltötte a cirkusz, bazár, sőt még a korcsolyapálya szerepét is! Időrendben nézve az eseményeket, a ma is látható épület 1910-ben épült, azonban homlokzata már a 19. században is állt -ugyan akkor még csak fából készült, és akkoriban Corinthean Bazaar néven funkcionált. Azonban a Palladium történetében ez mindössze egyetlen egy évet tesz ki, ugyanis utána Fredrick Hengler vezetésével 1880-tól egy cirkusznak adott otthont falai közt (mely találóan a Hengler's Circus nevet viselte magán). Az épület történelmének következő fejezetében következett a National Skating Palace fantázianéven üzemelő jégpálya, azonban a projekt sikere nem tartott sokáig, a terv ismét meghiúsult, s egy újabb -ezidáig utolsó átalakítás után (mely megbízást Frank Matcham kapta) az épület elérte a mai funkcióját, vagyis színházzá alakult!
   Akkoriban, az 1900-as évek elején egyszerűen még csak The Palladium-ként hívták az épületet, azonban 1934-től nevét kiegészítették a városéval is, így megszületett a ma is használatban lévő The London Palladium -melyről a “The” kezd lekopni. 1955 és 1967 közt a színház ismertsége rohamszerűen megugrott, ugyanis kihasználva a média világát, élő adásokat készítettek a Sunday Night at The London Palladium című televíziós műsorban, s a hírverést az is elősegítette, hogy műsorvezetőnek Tommy Trinder-t (később Bruce Forsyth-t) kérték fel. Szintén ismertségüket segítette elő, hogy 1931-ben a Palladium színpadáról indították útjára a humoristákból összerakott „Crazy Gang“-ot, mely összeállítás országos hírnek örvendett, milliók követték nyomon előadásaikat. Színházi mivolta mellett pedig a nyolcvanas évek elejétől a szervezők okosan bevezették a koncerteket is a Palladium repertoárába, így lépett fel náluk például Dinah Washington (eredeti nevén: Ruth Lee Jones) is, akit a “Blues királynőjeként” is becéznek, a London Palladium-ban megrendezett koncertjét pedig még maga a valódi brit királynő, az 1926 óta regnáló II. Erzsébet is meghallgatta! Szintén itt énekelt Judy Garland, az Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő, akit 1999-ben az Amerikai Filmintézet beválasztott “Az utóbbi 100 év 100 legnagyobb filmszínésznői” közé. Szintén a London PAlladium híres fellépőinek táborát erősítette már Liza Minnelli, ki énektudása mellett legutóbb a Szex és New York 2 képkockáin kápráztatott el minket. Az ő díjjai: Tony-díj (3), Emmy-díj, Oscar-díj, Golden Globe-díj (3), BAFTA-díj, David di Donatello-díj, Grammy Living Legend-díj.

Híres produkciók:
 • 1994: Oliver!
 • 1998: Saturday Night Fever
 • 2000: The King and I
 • 2002: Chitty Chitty Bang Bang
 • 2005: Scrooge - The Musical
 • 2006: Sinatra at The London Palladium
 • 2006: The Sound of Music
 • 2009: Sister Act
 • 2011: The Wizard of Oz
 • 2012: Scrooge - The Musical
 • 2013: A Chorus Line
 • 2014: Cats
   Ez utóbbi, vagyis a Cats című előadás Nicole Scherzinger, a Pussycat Dollsénekesének főszereplésével (Grizabella) egészen 2015. februárjáig látható a The London Palladium színpadán. Maga a darab egyébként megélt már 10 fordítást, és több, mint 9000 előadást, s így kiérdemelte az a West End-en egyik leghosszabb ideje futó show címet. Jegyek kaphatóak 10817 Ft/fő áron.
   A London Palladium közelében lévő nevezetességek közül pár: Regent’s Park, Hyde Park, 30 St Mary Axe,  Green Park,  St James Palota,  St James Park, Big Ben,  Westminster Palota, és Buckinham Palota.


Judy Garland és Liza Minnelli közös produkcióját itt nézhetitek meg:


Főbb adatok a London Palladiumról:            
Elérhetőség Argyll Street, London W1F 7TF, Egyesült Királyság
Honlap
Nyitvatartás 10:00-20:00
Akadálymentesítettség Mozgáskorkátozottak számára akadálymentesített
Megközelítés Victoria/Bakerloo/Central metróvonalon az Offord Circus megállónál kell leszállni


Riczik Petra