Friss hírek

​Piros pipacs mindenhol!

​Piros pipacs mindenhol!

2014. 08. 22.





 
  A piros egyenruhás őrök mellett ezúttal egy újabb állandó színfottal gazdagodott a Tower of London. A több, mint 15 millió életet követelő I. világháborúban a britek 888 ezer főt vesztettek el a frontra küldött katonáikból. Egészen pontosan 888246 ember nem térhetett már soha haza szeretteihez a háborúból. Rájuk emlékezve pedig egy nem mindennapi installációval várják a Tower of London falai közt a látogatókat, ahol a halottaik emlékére számra pontosan ennyi vörös pipacsot állítanak ki, ahányan az I. világháború alatt elvesztették életüket (no persze csak a britek közül).

  Az, hogy miért ezt a virágot választották az installáció megálmodói, vitatott tény. Egyrészt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a virághoroszkóp szerint (ahol minden virág szimbolikus jelentését leírják) ezek az aprócska, általában út szélén vadon növő növények az érzékeny emberi életet jelölik. Másrészt, és ehhez mindenkinek kevesebb gondolkodásra van szüksége, egyértelműen nem elhanyagolható tény a pipacs vérvörös színe, mely a kiontott életeket átvitt értelemben is jelképezi. Azt, hogy a két állítás közül melyik áll a valósághoz legközelebb, mindenki maga döntse el! Az elhelyezés azonban mindenképpen a második verziót támasztja alá, ugyanis nem máshonnan, mint az egyik lőrésből alábukva indul a virágtenger. Egy viszont 100%-ig biztos, elázni nem fognak az esős városban sem, ugyanis egytől egyig kerámiából készültek a pipacsok.

  Maga a lerakás már hetekkel ezelőtt elkezdődött, önkéntesek segítségével, és az előzetes tervek szerint november 11-én kerül  helyére az utolsó darab is. Ha valakinek ismerősen cseng a dátum, akkor egy nagy pirospont a történelemtanároknak, ugyanis ez nem más, mint az I. világháborút lezáró béke aláírásának napja.

  Ne feledd! Ha egy igazán sokszínű nevezetességre vágysz, akkor a londoni Tower a neked való célpont! Rejtély, mi minden zajlott falai között... a lefejezésektől kezdve az állatsimogatón át anno még a királyi családnak is adott otthont! Esténként végzik itt el a Kulcsok-ceremóniáját, amit ha ügyesen előkészíted, és 2-3 hónappal még az utazás előtt lefoglalod, akkor Neked is lehetőséged van megnézni! Ki tudja, talán egy éjszakai látogatás során még az állítólagos ott kísértő Boleyn Annába is “belefuthatsz” a piros pipacsok mellett!

Riczik Petra