Nevezetességek

Kulturális Intézmények Londonban

Kulturális Intézmények Londonban

2015. 02. 10.
Ahogy azt már megszokhattátok az Irány Londontól, mindig a legfrissebb programlehetőségekkel készülünk Nektek, így ezen a héten elkalauzolunk Titeket a Kulturális Intézmények világába, természetesen hol máshol, mint London városában?!


   Mindenekelőtt azonban gyorsan tisztáznunk kell, mit is takar a kulturális intézet a mi fogalmaink közt. Ha kulturális intézményekről beszélünk, mindenképpen kijelenthetjük, legfőbb feladatuk nem más, mint egy másik ország hagyományainak vagy szokásainak bemutatása, vagyis kultúraterjesztése, a kulturális örökségek megismertetése, könyvtár üzemeltetése, valamint nyelvoktatás. Mindezek együttesével hozzájárulnak az országképformáláshoz.
   Köztudott tény, hogy London 10 milliós lakosságának huszadát magyarul beszélők teszik ki, akik talán egy jobb élet reményében, talán a könnyebb megélhetés, talán a család után vándoroltak ki. A média jelenleg gazdasági bevándorlóknak pecsételi meg őket, és legtöbbször a rossz oldalát mutatják a miérteknek és hogyanoknak. Azonban egy dologgal nem számolnak. Mégpedig azzal az érzéssel, amit honvágynak nevezünk. S ugyan ha Londont vesszük példának, meg a már említett fél milliós magyar lakosságot, bizony a nagyvárosban is találhatunk olyan boltokat, éttermeket, ami ha nem is 100%-osan, mégis töredék részében hajaz a hazai ízekre.
   Példának okáért a londoni Magyar Éttermet már 8. éve üzemeltetik, mindennapos  nyitvatartással (12-22 óra között), a THE OX and GATE Pub, 341 Oxgate Lane NW2 7HS címen. Ezzel szemben a Soho-beli Gay Hussar étterem (2 Greek Street, London W1D 4NB) 60 éves múltra tekinthet vissza, s ugyan története alatt megélt már 1-2 igazgatóváltást, a sikere töretlen, ezt bizonyítandó, hogy pár éve még a HVG is megjelentetett a helyről egy cikket. Egy szó, mint száz, ha étteremről (vagy cukrászdákról) van szó, a magyaroknak a Temze-parti városban sem kell sokáig keresgélniük. De mi a helyzet azokkal, akik szívesen olvasnának egy kis magyar nyelvű nyomtatott sajtót egy kis változatosság kedvéért, s ne az interneten keressék őket? Vagy egyszerűen csak néhány magyar szóra vágynak, és nem, nem arra gondolunk itt, mikor a sarki közértben az eladó kedvesen ajánlja nekünk a banán helyett az almát, vagy a nagy turistáskodásunk közepette az árusok kezükben a szuveníreket csörgetve kiabálják, milyen jó is a portékájuk.
   Az első Collegium Hungaricumokat, vagyis más néven a magyar kulturális intézményeket még Klebelsberg hozta létre a ‘20-as évek közepén, azzal a nem titkolt céllal, hogy ezek segítségével megkönnyítse a tudományos kapcsolatok kiépítését az országunkkal. A pontosság kedvéért, az első ilyen létesítmények németajkú szomszédainknál, Bécsben, Ausztria fővárosában, valamint Berlinben, Németország fővárosában  létesültek 1924-ben, ezt követte az olasz Róma, valamint az ízig-vérig francia Párizs.
Balassi Intézet -a magyar kultúra ékszerdoboza London városában
   Két híres elődjéről vett mintát, nevezetesen a német Goethe Intézetről, valamint az angol British Council is sokmindenpen példaként szolgált. A Londoni Magyar Kulturális Központ legfőbb feladata a (Magyarország határain túli) magyar kultúránk bemutatása, hagyományaink megismertetése, a kortárs művésze(te)k reflektorfénybe helyezése, hogy külföldön éppoly ismertségnek örvendhessenek hazánk jelképei, mint a határon belül. Ahogy a honlap bemutatkozó szövegében is olvashatjuk, “az intézet arra törekszik, hogy felkeltse a művészetkedvelő brit közönség figyelmét a folyamatosan újuló, ám ugyanakkor hagyományőrző magyar kultúra iránt, és ösztönözze a magyarok és a britek, valamint más nemzetek közötti együttműködést. A Londoni Magyar Kulturális Központ egyben fontos szerepet igyekszik betölteni a Nagy-Britanniában élő magyar közösségek életében is a Londoni Magyar Nagykövetséggel szoros együttműködésben.” Immáron 16 éve, 1999 óta működik a Londoni Magyar Kulturális Központ, melynek címe: 10 Maiden Lane, Covent Garden, London.  Szintén a Balassi jóvoltából találtunk rá számos óvodára-iskolára-egyetemre itt kint Nagy- Britanniában, ahol bizony mi is, gyerekeink is tanulhatnak magyarul. A Facebook oldaluk egyébként a legfrissebb magyar programokkal kapcsolatos információkat mindig naprakészen tartalmazza, az aktualitások mellett pedig a saját rendezvényük fényképeit is közzéteszik. Aki a közérdekű adatokra kíváncsi, mint például elérhetőségek, jó hírünk, hogy a Balassi Intézet honlapján természetesen ezt is mind egy szálig megtalálhatja!

Aktuális programok a közeljövőben:

2015. február 11., szerda, 18 óra (Regisztráció 17:30-tól)
Gower Street, London WC1E 6BT
A héten szerdán tart előadást a brit fővárosban angol nyelvű szimpóziumot az “Az idegtudomány és a tudósok - a magyarok tapasztalatai” témakörben 3 kiválló professzor (Freund Tamás professzor, Angus Silver professzor, és Somogyi Péter professzor), a rendezvény meghívott díszvendége pedig a magyarok londoni nagykövete, Szabadhegy Péter lesz. a belépés ingyenes, azonban a korlátozott helyek miatt itt is ajánlatos az előzetes foglalás!

2015. február 12. csütörtök, 19 óra
Londoni Magyar Kulturális Központ
A rákövetkező napon pedig a Balassi épületében kerül megrendezésre “Szép Remények - Hajdan volt idők szépasszonyai nyomában…” címmel Decsi Ilona Luca kiállítása. Képei az egyszerűnek nem nevezhető, gyönyörű ceruzarajzoktól az olajfestményeken át a kollázsok műfajáig felölel rengeteg alkotó folyamatot, amit érdemes megnézni! A belépés itt is ingyenes!

2015. február 21 - március 1.
6 különböző helyszínen
Hevesi Imre farsangi gyermek- és felnőttműsorával várják az érdeklődőket 6 különböző helyszínen, a szórakozás pedig garantált! Belépés gyerekeknként £5.

2015. február 19. csütörtök, 11–11:45
0-5 éves korhatárral hirdeti meg zenei foglalkozását a Balassi Intézet “Kodály-módszerrel gyermekek részére” címmel. A foglalkozáson a szülők gyermekükkel együtt vehetnek részt (ajánlatos 6 hónapos kor fölött), ahol dalokat “otthoni használatra” tanulhatnak meg, nem csupán a zenei készséget javítva, hanem a szülő-gyermek kapcsolatot is elmélyítve. A koordinátor Mária Chambers, a programra pedig előzetes helyfoglalás szükséges a helyek korlátozottsága miatt. Mária Chambersnél a 01483 808 643, 07843 054 940 telefonszámokon vagy e-mailben az info@hcaguildford.org címen. A program jegyköteles, mégpedig £6/gyerek.

Magának a Balassi Intézetnek a bemutatkozó videóját itt nézhetitek meg:


Riczik Petra