Parkok

Kew Gardens

Kew Gardens

2014. 02. 18.
London belvárosától mindössze 30 percre, nyugatra, a District Line metróvonalon fekszik a főváros hatalmas kiterjedésű füvészkertje, mely világviszonylatban az egyik leghíresebb botanikus kert. Az ide látogatók nem csak olyan elképesztő növényekkel találkozhatnak, amilyeneket talán még soha nem láttak, de előadásokon, és minden korosztály számára megfelelő programokon is részt vehetnek.

   A Kew Gardens egyes részei több száz éves múltra tekintenek vissza, történelmi üvegházai közül némelyik már az 1800-as években is létezett. A Pálmaházat például 1844-ben még az a Decimus Burton tervezte, aki annak idején a Hyde park impozáns bejáratát is. Az üvegpalota munkálatai négy évig tartottak, fűtését akkor alagsori bojlerekkel, meleg vizes csövekkel oldották meg, melyeket később olajműködtetésűekre cseréltek. Több mint egy évszázaddal később, életében először teljesen kiürítették, és felújították, újratelepítették az egész épületet. Azóta 16 ezer üvegtábla borítja a palota nagyságú Pálmaházat, ahol a világ legkölünbözőbb trópusi növényeivel találkozhatunk. Él itt afrikai olajpálma, madagaszkári háromszög pálma, kakaó növény, gumifa, banánfa, és papaya növény egészen Amerikából betelepítve, de találhatunk mexikói yamgyökeret is. A pálmaház mellett található a több mint 250 éves Rózsakert, több száz, színpompás rózsafajtával, valamint egy hosszú pergolával (rózsával befuttatott pavilon) amit először 1901-ben állítottak fel a kertben, és futattak be szebbnél - szebb rózsákkal. A pergola közelében helyezték el a Plant family beds nevű ültetvényes részt, ahol tudósok a világ minden tájáról vizsgálják a különböző növények egymásra gyakorolt hatását, egymástól való függését, és ennek megfelelően ültetik őket egyik helyről a másikra, hogy kitapasztalják hol növekednek a legegészségesebben. Ehhez tartozik a Kew’s Jodrell laboratórium, ahol a kutatások molekuláris részét végzik.
   Az óriási, londoni botanikus kertben található a Kew palota, ami első sorban III. György otthona volt, onnantól kezdve, hogy családja bolondnak titulálta és ide száműzte. Napjainkban, 200 év után először nyitották meg a publikum előtt, hogy betekintést nyerhessünk a hajdani király életébe, és a Királyi Konyhába, György első megőrülésének idejébe. Valamint a feleségének, Charlotte-nak készített kerti nyaralót is megtekinthetjük, amit csöndes piknikező helyként használt a királynő, feltehetőleg azért, hogy legyen hova elvonulnia férje tébolyultabb hangulataiban. Ide tartozik még a Queen’Garden, amit a mai napig meghagytak XVII. századi stílusában.
   A vízi növények szerelmeseinek a legnagyobb élményt az észak-keleti csücsökben található Aquatic garden fogja nyújtani, ahol több mint 40 féle tavirózsát, sást, nádféléket és virágzó gyékényt láthatunk, valamint megtekinthetjük a hozzá tartozó Waterlilly Hous-t, ahol a hatalmas levelű vizililiomokat csodálhatjuk meg. A vízi kert környezetét is érdemes megvizsgálni, hiszen csodás eukaliptusz fákat találhatunk, köztük az igen látványos, fehér törzsű hegyi gumifát! A Plant family beds északi oldalán van egy kisebb üvegház, ami szintén a XIX. században épült, s Bonsai House néven emlegetnek, 10 darab ázsiai minifával, melyek közül van, ami már a 150. évében jár. Szintén ekkortájt alkották meg először a vízesésekkel tarkított Szikla kertet, ami 1991-ben nyerte el mai külsejét. Itt főleg hegyi növényekkel és fákkal találkozhatunk, összesen három ezer alpesi fajjal, köztük a Himaya hegységből származó egyedekkel.
   Természetesen a Kew Gardens területén is megemlékeztek a szeretett, hajdani hercegnőről, Dianáról, így készült el a Princess of Wales Conservatory, mely 10 különböző klímájú földrész növényvilágát mutatja be, többek között a madagaszkári majomkenyérfát, 1500 féle gyönyörű, közép-amerikai orchideát, ázsiai húsevőnövényeket, és hatalmas kaktuszokat.
   Miért mondják, hogy a Kew Gardens a borzok otthona? Még évekkel ezelőtt a Richmond parkból vándorolt át ide néhány egyed, és mivel London rendkívül beépített város, így nem tudtak tovább vonulni, itt alakították ki otthonukat. Mára körülbelül 24 borz él családokban, vagy kisebb csoportokba verődve a botanikus kert területén, akiket tilos kiirtani, vagy bármilyen módon elpusztítani, mert törvény védi őket.  Sajnos a kertek látogatói nem igen találkozhatnak velük, mert éjjeli állatok, ám 2003-ban a tiszteletükre életnagyságú borz lakot készítettek ahol bárki tanulmányozhatja életmódjukat, és végigmehet a kiépített alagútrendszeren, amiben láthatja milyen odúkat, járatokat ásnak maguknak a borzok, ráadásul ez a gyerekeknek is érdekes program lehet.
   Akik egyéb elfoglaltságra is vágynak London elkpesztő füvészkertjében, azok megnézhetik a Magnóliák nevű kiállítást, ami Barbara Oozeerally 9 éves munkásságát öleli fel, mely közel 150 festményből áll, mind különböző magnólia virágról.
   Akiket pedig érdekenekl egy üvegház átalakításának kulisszatitkai, az részt vehet a Window on the Temperate House túrán. A Temperate House azért érdekes, mert ez a világ legnagyobb viktoriánus üvegháza, ami túlélte az elmúlt évszázadokat, valamint rengeteg olyan növény él benne, amiket vadon már nem találunk meg sehol. Azonban eljött az idő, hogy renoválják, de közben bizonyos időközönként lehetőség van rá, hogy az emberek meglessék a munkálatokat, amíg az idegenvezető az épület történelméről mesél.
   A Kew Gardens olyan hely, ahol mindenki megtalálja a neki való elfoglaltságot. Órákat, sőt napokat lehetne itt sétálgatni, vagy a helyi felfedező kisvasúttal körbe utazni, megnézni a gyönyörű üvegházakat, vagy a csodás kiállításokat. Ennyi élményért igen csak méltányos áron juthatunk be a kertekbe, mindössze 14, 50£ egy felnőtt, és 12,50£ a gyerek belépő. Különösen hasznos lehet gyermekekkel itt kirándulni, hogy már kis korukban ismerkedjenek a természet csodáival, de a szerelmes párok számára is kitűnő választás egy romantikus randevúhoz Érdemes legalább egy napot rászánni a kertekre,mert hatalmas a terület, és végtelen a látnivalók száma.


A parkról egy rövid összefoglaló videó:


Főbb infók a Kew Gardensről:
Elérhetőség Kew Gardens
Brentford Gate,London TW9 3AB
Egyesült Királyság
+44 20 8332 5655
Honlap
Nyitvatartás Márciustól augusztusig: 9:30-18:30-ig,
A palota 10:00-17:30-ig
Akadálymentesítés Szinte az egész terület közlekedhető kerekesszékkel, sőt helyben is igényelhető kerekes és elektromos működésű tolókocsi, egyedül a Pámaház pinceszintje és a Princess of Wales Conservatory emeleti részei nem megközelíthetőek ily módon
Árak 14, 50£ egy felnőtt, és 12,50£ a gyerek belépő
Útvonal District Line metróvonal, Kew Gardens megálló


Forrás

Tajnay Dorottya