Múzeumok

Múzeumból múzeumba, 2015-ben is!

Múzeumból múzeumba, 2015-ben is!

2015. 01. 12.
Jó hírünk azoknak, akik egy ki kultúrára vágynak, a rohanó 2015-ös évben sem kell lemondaniuk a művészetekről, ugyanis számtalan tárlat nyitja meg kapuit Londonban idén is!Kezdetként mindenképpen az lenne a célszerű, ha időrendbe mutatnánk be az eseményeket, és a már nyitva, látogatóra váró kiállításokkal kezdenénk. Mindazoknak, akik vízreszálltak már -akár hobbiból, akár hivatásból, vagy csupán szeretik a hajókat, remek ajánlatunk a London Boat Show névre keresztelt, nevéből adódóan is hajókkal foglalkozó expo. Több száz hajó képviselteti magát a kiállított darabok közt, a tanulni vágyókra pedig oktatók és szimulátorok egyaránt várnak. Megtekinteni egészen január 18-ig lehet, vagyis a hét utolsó napjáig. Itt az idő, hogy első kézből tapasztalhasd, milyen is lehetett a spanyol Bárka (El Barco) forgatása Mario Casas-nak.London Boat Show
Elérhetőség ExCeL London
Cím: One Western Gateway Royal Victoria Dock London E16 1XL
Nyitvatartás 2015. január 12-18.
Árak £20
Megközelítés DLR 10 percenként közlekedő vonalán

Január 12-vel kezdődően nyitja meg kapuit 7 teljes napra a Tudományos Múzeumban (Science Museum) megrendezésre kerülő Nick Hedges fotokiállítás, melyen a fényképész 100 felvétele látható. Hedges kifejezetten az igazi szegénységet, a brit nyomornegyedeket örökítette meg, a háborúk idején pedig az óvóhelyekre “szakosodott”, s felvételein megrázó precizitással ábrázolja az akkori körülményeket. A legmegrázóbb képek egyikén például két 19 éves -mai szemmel még bőven gyerek látható, akik már a saját gyerekeiket nevelik, szám szerint 3-at (a 3 hónapos ikrek mellett egy 15 hónapos kisfiú), emellett két cicával is megosztják a mindössze 10x15 méter nagyságú szobájukat, ahova az ágytól kezdve az “étkezőig” minden be van zsúfolva. De a képei közt láthatunk árván maradt és az utcán kószáló gyerekeket, vagy a munkásszállások korai példájaként működő Rothschild lakásokat, vagy épp a hajléktalanoknak üzemeltetett lepusztult szállókat. A tárlat Nick Hedges munkásságának mindössze 4 évét foglalja össze, az 1968-72 közti időszakot, ahol a mélyszegénységben élők gyakran a manapság már alapvetően az élethez tartozó dolgokat nélkülözték. Az Offline nemrég megjelent online cikkében a következőt írta a fotós kiállításáról: “Manapság sokaknak az a legnagyobb problémája, hogy még nem a legújabb PlayStation hever otthon a szekrényükön, vagy nem iPhone 6-os lapul a zsebükben. De nemcsak az ő figyelmükbe ajánlanánk Nick Hedges elképesztő erejű fotósorozatát, amin az 1960-as, '70-es évek igazi szegénységét örökítette meg: a fotós három éven keresztül járt Nagy-Britannia nyomornegyedeibe fényképezni, ahol felnőttek és gyerekek éltek szinte felfoghatatlanul nehéz körülmények között. Szegények persze mindig voltak, és mindig is lesznek, ezért a téma soha nem veszít aktualitásából. Jöjjenek hát a megdöbbentő képek, egy letűnt korból, feketén-fehéren.”

Make Life Worth Living: Nick Hedges' photographs for Shelter, 1968-72

Elérhetőség
Science Museum
Cím: Exhibition Rd London SW7 2DD
Nyitvatartás 2015. Január 12-18.,
10:00-18:00
Árak Ingyenes program!
Megközelítés Circle vagy District metróvonalon megközelíthető

A 16-19. századot felölelő festőzsenik munkáiból készítenek egy londoni kiállítást, mégpedig Peter Paul Rubens és öröksége, valamint Rembrandt kerül a falakra! Előbbi a Királyi Művészeti Akadémia (Royal Academy of Arts) épületében kerül megrendezésre január 24-ei megnyitóval, s egészen április 10-ig várja a nagyérdeműt. Rubens sajátos stílusa nagy hatással volt az európai festészetre, így nem véletlenül a londoni tárlaton sem egyedül az óriás képeit állítják ki. Megtekinthető lesz Van Dyck-tól Cézanne-ig minden nevesebb festő, aki a ‘Rubens-korszaka’ alatt festett. A Tate Múzeum még 2012-ben rendezte meg a saját showját, melyben kifejezetten Rubens és Nagy-Britannia kapcsolatára fókuszált, ugyanis a festő egy teljes évet töltött britföldön 1629-ben. Ezzel ellentétben a Királyi Művészeti Akadémia Rubens teljes munkásságát kísérli meg feldolgozni, olyan nevek párosításával, mint például Watteau, Turner, Delacroix, Manet, Renoir, Klimt vagy Picasso, természetesen a már említett Van Dyck és Cézanne mellett.

Rubens and His Legacy: Van Dyck to Cézanne
Elérhetőség Royal Academy of Arts
Cím: Burlington House, Piccadilly, London W1J 0BD, Egyesült Királyság
Nyitvatartás 2015. január 24.2015. április 10.,
10:00-18:00
Árak Felnőtteknek £16.50, 16 éves kor alatt viszont ingyenes a belépés
Megközelítés Jublee metróval

Ami a Rembrandt kiállítást illeti, a National Gallery tárlata a festő késői alkotásaival foglalkozik, azokat gyűjti egy csokorba. A világ egyik legjelentősebb festőjének, a 17. század egyik legnagyobb alkotójának képei mindössze egy hétig lesznek megtekinthetők a Temze-parti fővárosban, Londonban. Festményei mellett számos metszete, rézkarca is a tárlat része.

Rembrandt: The Late Works
Elérhetőség National Gallery
Cím: Trafalgar Square, London WC2N 5DN
Nyitvatartás 2015. Január 12-18.,
10:00-18:00
Árak Egységesen £18
Megközelítés 11-es busszal

Jó múzeumozást kíván 2015-ben is mindenkinek az Irány London!


Riczik Petra