Múzeumok

LE

LEGO

2014. 09. 29.
Maga a legó története idén ünnepelte 82. születésnapját, és megannyiunk gyermekkorát aranyozták be kis kockáival. Azonban egy művész, Nathan Sawaya ennél is tovább ment...
   A mai programajánlatunkkal minden kedves olvasónkat egy távoli világba röpítjük vissza, ez pedig nem más, mint a gyermekkor, ahol unaolműzésként mindenki polcán megtalálható volt a kirakóskészlet mellett a legós is. Gyerekként mindenki órákig játszott a kis kockák egymásra építésével, s a játékhoz egy külön ige is létrejött, mégpedig a legózás.
   Nathan Sawaya azonban sosem nőtt ki a hobbijából, mely később túlnőve azt, valóságosan az életcéljává, és munkájává vált. A kis kockákból alkotott valóságos műalkotásai a 'The Art of the Brick' című tárlattal hova máshova is érkezhetett volna, mint kedvenc Temze parti városunkba, Londonba? Megjárva Ázsiát, Amerikát és Ausztráliát, mondhatni, a sok földrészt látott darabok ismét európai földre érkeztek. A kiállítás megrendézésére a londoni Old Truman Brewery épületében kerül sor (pontos cím: Ely's Yard, 15 Hanbury Street, London E1 6QR).
   A kiállítási darabokon a művész, Nathan Sawaya közel 4200 órát dolgozott, és saját kezűleg készítette el tervei alapján a kompozícióit (csakhogy a 4200 órát érzékeltessük, halk megjegyzésként kiegészítenénk, hogy ez 175 napot jelent, 24 órás műszakban, alvás, evés, ivás, és egyáltalán mindenféle szünet nélkül, vagyis közel fél évet). A kiállított darabok fő jellemzői, hogy a letisztult formák használata mellett még a színekre is érdemes odafigyelni, ugyanis ezek egyaránt jelképezik az aktuális, tükrözni kívánt hangulatot. Példának okáért milyen más színt is használhatott volna az alkotó egy úszó alak megjelenítéséhez (mellyel nem titkolt célja a sport iránti érdeklődés fellendítése), mint a kéket? Ami pedig a sárga embert illeti, ki épp mellkasát tépi fel, egyértelműen az irigységtől sárgult el.
   Azonban nem szándékozunk műelemzésbe kezdeni -a látvány úgyis magáért beszél, így inkább arra hívjuk fel kedves olvasóink figyelmét, hogy a kiállításon bizony nem csak nézelődni lehet, ugyanis Sawaya javaslatára egy kis sarokban kialakítottak egy olyan boxot is, ahol minden látogató elkészítheti a saját alkotását -a legókockák száma azonban korlátozott.
   A tárlat lenyűgöző darabjai közel 80000 (80 ezer!) darab kisebb-nagyobb legóból áll, s olyan híresebb műveket is reprodukálnak, mint például Rodin párizsi Gondolkodója, Da Vinci Mona Lisája, mely eredetije szintén Párizsban, azon belül is a Louvre múzeumban található, és szintén e neves párizsi múzeum “sztárja” az eredetileg görög Milói Vénusz is. A torzóról egyébként érdemes tudni, hogy a 2009-2010-es restaurálása során fedezték fel a jobb melle alatt egy kis papírra írva, “hogy ezt a szépészeti beavatkozást 1936-ban végezték”. Természetesen mondani sem kell, Nathan Sawaya mellkorrekció utáni állapotában, a mai valós kinézethez hűen készítette el saját torzóját.
   Maga a kiállítás egyébként ma nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, és egészen 2015. január 4-ig lesz látható. A tárlat megtekintése jegyköteles, így érdemes előre elintézni a foglalást, hogy elkerülhető legyen a sorbanállás!


A LEGO animációs története:

Főbb adatok a kiállításról:
Elérhetőség Ely's Yard, 15 Hanbury Street, London
Honlap
Nyitvatartás 11:00-19:00
Árak Felnőtt: £16.50
Diák/nyugdíjas: £13
Gyerek: £9.50
Családi: £47
Az online vásárlás során további kedvezmények!
Megközelítés Discrit metróval


Riczik Petra