Friss hírek

Ötöt ütött az óra? Akkor tea!

Ötöt ütött az óra? Akkor tea!

2014. 09. 11.

  




A minap hallottam, amint egy anyuka az ötéves forma gyerekével arról beszélget, mire emlékszik a londoni nyaralásából. S mint tudjuk, a gyerekszájnak senki sem szabhat gátat, sokszor mulatságos, néha meghökkentő, de mindenképpen az igazságot mondja (persze gyermeki szemszögből). Így hát nem is csigázom tovább, a válasz így hangzott: “Jaj, Mama, hát már nem emlékszel, hogy folyton teáznak?” A mostani cikkünkben a teáról fogunk írni, arról a mára már elfogadott és mindennapos programmá vált szokásról, amit minden ízig-vérig angol délután ötkor csinál -már ha ideje engedi.

  A kialakulása egy bedfordi hercegnő, Anne Russel nevéhez fűződik, az ok pedig egyszerűbb, mint gondolnánk. A hercegnő éhségét szerette volna csillapítani a két főbb étkezés közt, nevezetesen a korai ebéd, és kései vacsora közt. -No igen, akkor még nem az a nézet volt elfogadott, hogy este 6 után tilos enni… Azonban a teával még nem fejeződött be a menü, ugyanis apró süteményeket, alkalomadtán pedig akár még szendvicseket is kínáltak az itókához.

  A mai felgyorsult, rohanó világban szokás mondani, hogy senkinek semmire nincs ideje, így ez a nyugodt délutáni teázás sem biztos, hogy minden dolgozó életébe belefér. Azonban ha mégis van egy kis szabadidőnk, és szeretnénk hódolni e délutáni szokásnak, komoly etiketthez kell tartanunk magunkat. Ha mi tartjuk személyesen a teadélutánt, akkor illik meghívót küldeni az esemény előtt 2 teljes héttel, ünnep közeledtével ez 4 hétre bővül, minimum 8, maximum 12 főnek. A teljes program pedig nem haladhatja meg a 2 órát, mert különben már nem “délutáni” a délutáni teázás. A vendégekre vonatkozó etikett pedig szinte már magától értetődik. Nem lehet órákig kevergetni a csészénket, csupán 2-3 határozott mozdulattal. Ha felemeljük az egyik kezünkkel a csészét, másikkal az alátétet is emelnünk kell. A dohányzás pedig mindamellett, hogy káros az egészségre, még el is ronthatja a tea aromáját, így az szintén nem megengedett.

  Ha turistaként járunk London városában, mindenféleképpen legalább egyszer ki kell próbálnunk a teázást! 3 modul közül lehet választani, mégpedig a cream, light, vagy full tea elnevezés közül. Az első verziónál a teánk mellett egy scone, valamilyen lekvárral kerül elénk, míg a light verziónál ehhez a párosításhoz édességet is szervíroznak. Gondolom, mondani sem kell, hogy a full tea egy amolyan “full csomagot” jelent, ahol minden benne van a kért szolgáltatásban a teától kezdve a szendvicseken át az édességekig.

  Végezetül pedig egy érdekes tény arról, hogy miért is isszák az angolok tejjel a teájukat - mert mindenképpen szokatlan ez a magyar gyomornak. Az internetre beírva sok választ kapunk erre. Például, hogy a tej közömbösíti a teában lévő koffeint, vagy hogy ezzel tesztelték, mennyire jó minőségű a keverék, vagy van-e benne méreg (ha összeugrik a tej, akkor bizony baj van!), de viccesen olyan hozzászólásokat is olvastunk, hogy biztos elfogyott otthonról a citromlé… Egy biztos, praktikumnak nem utolsó a hideg tejet beleönteni a csészébe a forró tea előtt, így ugyanis biztosan elkerülhetjük a repedéseket!

Riczik Petra