Friss hírek

​Olasz művészet költözik Londonba

​Olasz művészet költözik Londonba

2014. 07. 16.






 Giulio Paolini: To Be Or Not To Be címen kerül megrendezésre a londoni Whitechapel Galériában (77-82 Whitechapel High Street, London E1 7QX) az a nem mindennapi kiállítás, melynek keretein belül minden kedves érdeklődő megcsodálhatja a rendhagyó installációk egyik mesterének műveit. A tárlat ingyenesen látogatható. A nyitó nap most vasárnap, július 13-án volt, azonban a kiállított mesterművek egészen szeptember közepéig lesznek megtekinthetőek a londoni múzeumban. Az utolsó nap majdnem 3 héttel a művész novemberi születésnapja előtt lesz, így remélhetőleg majd erről is ejtenek pár szót a nagyérdeműnek.

 A tárlat résztvevőit pedig a múzeum, azon belül is az erre kirendelt idegenvezetők végigkalauzolják Paolini művészetén, egészen a 60-as évektől kezdve napjainkig. A műkedvelőket pedig hétfő kivételével minden nap nagy örömmel várják, reggel 11-órától.

 A 73 éves olasz művész, aki jelenleg is Torinóban él és alkot,  legtöbb kiállítása hazájához kapcsolódik, azon belül is első sorban a 2010-ben megnyílt MAXXI elnevezésű múzeumhoz, mely Rómában található. Itt is ingyenesen látogathatók a szobrász remekei, olyan művészek mellett, mint William Kentridge vagy Gerhard Richter. Azonban balgaság lenne azt hinni, hogy Paolini itt meg is állt a hírnév felé vezető úton, hisz a 70’ évektől kezdve New York, Zürich, Párizs, Los Angeles, Toronto, valamint Nepál múzeumai is időszakos, vagy állandó kiállításokat nyitottak a művész nevével fémjelezve. Sőt, 1977-ben először Londonban a Lisson Galériában nyílt egy installáció, melyet még mindig megtalálhatunk a Galéria honlapján.

 Most, 2014-ben pedig ismét Londonba látogat egy igen igényesen összeállított válogatás a művész legszebb munkáiból, melyet egyenesen vétek kihagyni, amennyiben vágysz egy kis olasz életérzésre, vagy a tökéletes formákra. Így hát minden kedves olvasónknak bátran ajánljuk Giulio Paolini londoni kiállítását a Whitechapel Galériában. Érdemes megnézni, s ha már úgyis a közelben járunk, akár még Kader Attia kiállítására is beugorhatunk, mely szintén ebben a londoni múzeumban került megrendezésre! Jó szórakozást kívánunk!

Riczik Petra