Friss hírek

Múzeumból vízre, vízről múzeumba!

Múzeumból vízre, vízről múzeumba!

2014. 09. 24.





 
Arról már egy korábbi cikkünk során beszámoltunk, hogy London (egymástól gyakran távol eső) látványosságait a legkönnyebben metróval lehet megközelíteni.

Ugyan a legtöbb vonal felszíni állomásokon végződik, azonban a belvárosban, ahol igazán érdemes lenne nézelődni, utazásunk a londoni metrón közel 20 méterrel a föld alatt zajlik. Ezért most minden kedves olvasónknak egy olyan lehetőséget hozunk el, ami nem csak hogy nem a föld alatt zajlik, hanem egyenesen elrugaszkodunk a földtől! No nem kell rosszra gondolni, a tériszonyosok is biztonságban érezhetik magukat, ugyanis nem a levegőbe repítjük kedves olvasóinkat, hanem “meghajóztatjuk”!

Ajánlatunk pedig nem más, mint a londoni Tate Board fantázianévre keresztelt hajóút, mely -ahogy a neve is mutatja, a 2 londoni Tate állomás közt közlekedik, nevezetesen a Tate Britain és Tate Modern múzeumok közti úton, többek közt a London Eye mellett is elhaladva.

Az előbbi múzeumban főként az olyan letisztult formákat alkalmazó brit mesterek munkái kapnak helyet, mint például Henry Moore, a 20. század nagy szobrászainak egyike, vagy William Blake, ki a 18. század vége és 19. század eleje közt élte művészeti fénykorát. Igen, William Blake a festő, nem pedig a ‘98-ban készült Aki másnak sírt ás… című film, melyben William Blake karakterét Johnny Depp alakította. Míg utóbbi múzeumban, a Tate Modern több szintes, erőműből műemlékké alakított épületében nem máshova, mint a brit modern művészetek Mekkájába csöppenhet minden kedves nézelődő. A Tate Modern egyébként most zárta le a legújabb kísérletét, ahol kis görgőkön haladó robotok mutatták be a festményeket. A kísérlet igencsak elnyerte a nézők tetszését, akik a nem mindennapi tárlatvezetést az interneten követhették nyomon a 4 kis kalauz előadásval. Sokan azt élvezték a legjobban, mikor két kis robot hosszú perceken keresztül méregette egymást… Reméljük, ez a záróra utáni látogatás nemsokára ismét aktuális lesz!

A Tate Boat a hét minden napján közlekedik 9:45-18:00 közt, mintegy 40 perc alatt megtéve a két múzeum közti távolságot. A hajóra robogót nem lehet ugyan felvinni, azonban kerekesszékkel és vezető kutyákkal is fel lehet szállni, valamint igényelhető több nyelvű Guide is, melyen a parton elsuhanó nevezetességeket mutatják be!

Honlap

Riczik Petra