Friss hírek

Metróhuzatban

Metróhuzatban

2014. 08. 29.







 A Buckingham Palotától a London Eye-ig, a Westminster Apátságtól a St Paul Katedrálisig, este pedig hajókázás a Temze partján. Az említett helyek mind London kihagyhatatlan látványosságai közé tartoznak, melyek megtekintése turistaként egyenesen kötelező, ám az említett pontok közti távolságok aligha járhatóak be gyalogszerrel.

 Londonban a legfőbb tömegközlekedési eszköz a földalatti, amelyet a helyiek subway-nek, szlengesítve pedig sokszor csak Tube-nak hívnak. Tekintve, hogy a buszok a gyakran kialakuló forgalmi dugók miatt inkább a rövid távú közlekedést hivatottak szolgálni, a több mint 1570 km2 területű fővárosban a távolabbi pontokat – pláne, ha még az idő is fontos – metróval ajánlatos megtenni.  Igaz, a vonalak első sorban a főváros északi részét hálózzák be, a londoni utasok az összesen 11 vonalból álló hálózatnak köszönhetően a Heathrow repülőtérről csupán egy átszállással akár egészen  Upminsterig is eljuthatnak. Bár minden metróvonalnak van külön neve – részben a turistákra való tekintettel – legtöbbször egy-egy színnévvel azonosítják a vonalakat, így például a District járatot általában csak A “zöld”-nek hívják. További érdekesség, hogy a londoni metróképet böngészve különböző állatformák fedezhetőek fel a hálózatban.

 Aki Londonba megy, és egymástól távol eső pontokat szeretne valamilyen tömegközlekedési eszközzel megközelíteni, annak bizony plusz költségekkel is számolnia kell, ugyanis a tömegközlekedés természetesen Londonban sem ingyenes. Jó hírünk azonban, hogy itt összegyűjtöttük a legnépszerűbb lehetőségeket.

 A London Pass korlátlan utazási jogot biztosít valamennyi busz-, villamos-, földalatti járatra, valamint a vasútra és a Dockland Light Railway-re, a városkártyának köszönhetően ráadásul London legfőbb múzeumai és látványosságai is ingyenesen megtekinthetőek.  (Így például a Windsor Kastélyban sem kell plusz költségekkel számolniuk a London Pass kártyával rendelkezőknek.) 1-3 vagy akár 6 napig érvényes városkártya is kiváltható, valamint felnőtt és gyermek kártya egyaránt igényelhető, akár az újságárusnál is beszerezhető.

 Az Oyster card működési rendszerét tekintve egészen más, mint a London Pass, ugyanis az Oyster cardra bankkártya segítségével előzetesen kell pénzt tölteni. Láthatóan a vásárlás bonyolultabb, az Oyster cardnak köszönhetően azonban a jegyárak mindennapos kifizetéséhez viszonyítva hosszútávon jelentős pénzösszeg takarítható meg.

 A több mint 400 km-es pályán működő metróvonalak elsősorban a gyors és kényelmes utazást hivatottak szolgálni London különböző látványosságai és városrészei között. Mégis azt hiszem, bátran állíthatjuk, hogy a jól kiépített és modern metróhálózat megtekintése már önmagában is hatalmas élményt nyújthat a kedves utazóközönségnek.

Géczy Ráhel