Friss hírek

​Menjek/Maradjak London

​Menjek/Maradjak London

2015. 03. 04.





 
A londoni Southbank Centre parkolójában az autók kedvelői igazi csemegét tekinthettek meg a múlt héten. Egészen 25-ig volt látható ugyanis egy érdekes, ideiglenesen kihelyezett installáció (Alex Chinneck fejéből kipattant ötlet alapján készített szobor) a  gravitáció szabályait semmibe véve, ugyanis a tűzpiros Corsa elhelyezése nem mindennapi módon fejjel lefelé történt.Manapság egyre többször kerül szóba a kivándorlás kérdése, s mondanunk sem kell, a magyarországi hullámok jó része a környező németajkú országok után bizony Anglia felé is elérnek. Mégis a legfontosabb kérdés, a “Menjek/Maradjak”, ott motoszkál a fejekben. Ha megyek, miért pont Londonba menjek, és ha maradok, miért ne Londonba menjek? Ezt a témát, a magyar kivándorlók életét dolgozza fel Imre Lóránd Balázs rendező dokumentumfilm-sorozata is, mely péntek óta az interneten ingyenes verzióban is elérhető. A Londonnal foglalkozó epizód a minifilmek második része, a Trafóban már júniusban bemutatták, azonban eddig még nem került a széles publikum elé. (Az első rész New York, a második London, a harmadik pedig a már készülőben lévő Bécs városába kitelepült magyarok ottani életével foglalkozik.)

Ha pedig már a filmezés kerül szóba, természetesen mi sem hagyhatjuk ki a múlthéten lezajlott Oscar-gálát, melyre a világ nagyrészének figyelme összpontosult. Brit vonatkozásban a jelöltek közé került a matematikus, Alan Turing életének igaz történetén alapuló The Imitation Game/Kódjátszma, 8 jelölésből azonban mindössze egyet vihetett haza -sokak megdöbbenésére (kategória: a legjobb adaptált forgatókönyv). Turing karakterét az egyébként szintén londoni Benedict (Timothy Carlton) Cumberbatch alakította, akit a világ a zseniális koponya, Sherlock Holmes bőrében is láthatott már - habár filmes karierje már 2002-ben elstartolt. A detektívről szóló utolsó mű több, mint 80 éve került kiadásra nyomtatásban, azonban ha hinni lehet a híreknek, a napokban előkerült egy vadiúj és eddig ismeretlen Doyle-történet!

A kötet, melyben az utolsó novellák egyikében Sherlocknak rejtélyesen nyoma vész, és a derék Watson doki indul keresésére, a Selkirk Múzeumban látható, valamint angol nyelven elejétől a végéig olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján. Hogy minek köszönhető a rejtélyes előkerülés? Nos, a megoldás egy bizonyos Walter Elliot történész nevéhez fűződik, aki 80 éves kora ellenére a padlásán keresgélt anyagokat egy helyi múzeumnak, s a nagy pakolászás közben rábukkant egy eredeti kiadásra… A múzeum várja a látogatókat 10.00 - 16: 00 közt!
Végezetül egy rövid interjú összefoglaló az előkerült kötetről:



Riczik Petra