Friss hírek

Virágkavalkád

Virágkavalkád

2014. 05. 16.
Az ember mindent jelzővel lát el, mindent valamihez kötve rendszerez. Példának okáért ha divatról van szó, akkor mindenkinek először Párizs, a divatmogulok nagyvárosa jut eszébe, a piramisokat pedig kifejezetten Egyiptomhoz kötik, hiába található máshol is. Ha a hétköznapi élet jellegzetességeit nézzük, akkor kétség sem fér hozzá, hogy egy igazi bőrcipő csakis olasz lehet, egy frissen csapolt sör akkor a legjobb, ha német, a pirospaprikát pedig hazánk termeli. De hogy is van ez a mindent körbeölelelő színkavalkádot kibocsájtó virágokkal? Vajon hova kötnék az életvilág legpompásabb darabjait azok, akik igencsak ismerik eme gyönyörű szakma csínnyát-bínnyát? Természetesen Londonhoz, azonbelül a nagy nyári kiállításhoz, mely neve Chelsea Virágkiállítás, ami körülbelül olyan ínyencségnek számít a virág szerelmeseinek, mint az édesszájúak Salon du chocolat-ja (csokoládé kiállítás), melyre szintén Londonban kerül sor minden év őszén.

Csakhogy pár különlegességet említsek, a kiállítás idejére a közönség számára bocsájtott 4,5 hektárnyi területen olyan növények láthatóak, mint a prótea, csillagfürt, vagy a boltokban is kapható krizantém, na persze nem a hagyományos színekben, hanem formabontó zöld árnyalatban, melyet a tavalyi kiállításon attrakcióként mutattak be kék absztrakt vázákban, csakhogy megtörjék a sok zöldet. Minden év májusában kerül megrendezésre a nagyszabású virág show, mely világszinvonalának köszönhetően méltán vált ismerté minden szakmabeli-, és hobbikertésznél, s az elit társasági élet fontos eseméyneinek egyike évtizedek óta. Így ha az a célunk, hogy a növényalkotások mellett hírességeket is nézegessünk a maguk húsvér módján, ideális programot választottunk, hisz többek közt például az uralkodó Erzsébet királynő is minden évben megcsodálja a rózsakertet!

A Királyi Kórház hatalmas parkjában -ahol a már említett sokhektárnyi területet árasztják el a pompásabbnál pompásabb virágköltemények- természetesen az angol rózsák is elmaradhatatlanul a virágkavalkád részesei. Valamint szintén itt találhatóak a világ minden részéről érkező kertészeti termékek mellett a kerti kiegészítők valóságos mekkája is, ahol a bútoroktól kezdve a vízköpő bronzszobrokon át a modern, mégis letisztult formájú kőalkotások is helyt kapnak, melyek olykor sokkal inkább hasonlítanak egy csillagkapura, mint egyszerű térkődekorációra.

A tavalyi, 2013-as év kiállítása két dologról is elhíresült. Az egyik ok vitathatatlanul az, hogy 2013-ban került 100. alkalommal megrendezésre a Chelsea Flower Show, valamint arról is, tavaly a legtöbb helyen felhasznált virág az orchidea volt, mely így valóságos trópusi hangulatot teremtett az esős városban.  Az idei, 2014-es évben május 20 és 24 közt kerül megrendezésre, s már alig várjuk, mi lesz a fő téma, mely jegyében az odaérkező művészeknek alkotnak. 2013-ban csillárokat kellett virágdekorációkként készíteniük, s a növényeken kívül csak gyönygöket és csillámport használhattak fel a néhol extravagáns, vagy éppenhogy konzervatív remekművelkben.

Aki szeretné megtekinteni idén az alkotásokat, annak ajánlatos minél előbb jegyet foglalni, ugyanis a helyszínen nem tudja megváltani a belépéshez szükséges kis papírt, ugyanakkor az internetes foglalásoknál már most betellt az összes hely a legelső napra, 20-ára. A harmadik és negyedik napon általában pont a fele a belépő ára, mint a nyitó és záró napokon, és átlagosan £68 értékben foglalhatunk, ha az egész napot szeretnénk a virágok közt tölteni. Ha viszont csak nézelődni szeretnénk, ajánlatos inkább a késő délutáni órákban menni, amikor a belépés csak harmadába kerül. A jegyüzérekkel vigyázzunk, mert már most keringenek olyan oldalak az interneten, ahol a  2014-es délutáni szakaszjegyeket bőven 100 Font felett kínálják…

Főbb infók a Nagy Virág Kiállításról




Elérhetőség        

Cím: Royal Hospital Grounds, Chelsea

London, SW3 4SL, United Kingdom

Chelsea Flower Show 2014

Nyitvatartás

2014. Május 20-24.

Akadálymentesítettség

Van akadálymentesített része.

Megközelítés

Királyi Kórház parkjában kerül megrendezésre minden évben
Árak

Átlagosan £68 körül