Friss hírek

Filmsztár a kamera másik oldalán

Filmsztár a kamera másik oldalán

2014. 07. 09.





 

  Sokszor nem is gondolnánk, hogy a filmekben látott remek színészek milyen más, elképesztő tehetséggel bírnak még. Denis Hopper Hollywood egy kevésbé ismert csillaga volt egészen az 1960-as évektől a 2000-es évekig. Olyan filmekben lehetett látni, mint az Apocalyps Now, a True Romance, vagy a Blue Velvet, s olyan filmóriásokkal játszhatott együtt, mint Peter Fonda, vagy Bill Cosby. Kevesen tudják azonban, hogy fotográfusként is kiemelkedő tehetség volt, 1961 és 1967 között a színészkedést is feladta, hogy ennek a szenvedélyének élhessen.

  Június 6-án a londoni Royal Academy of Arts-ban megnyitott The Lost Album nevű kiállításához 2010-es halála óta gyűjtik remekműveit. Ennek eredményeképpen a látogatók körülbelül 400 darab elképesztő fekete- fehér fényképet csodálhatnak meg Denis Hopper munkásságából. Témaválasztás szempontjából is igen változatos a londoni tárlat. Erőteljesen mutatja be az 1960-as évekre jellemző amerikai életet és kultúrát kezdve a hippiktől egészen az Andy Warhol portrékig, de találunk kevésbé vidám hangulatú politikai vonatkozású kópiákat is.

 Aki egy kicsit is vonzódik a fényképészethez annak mindenképpen látnia kell Londonban a Lost Albumot, mely magával ragadja az embert, s általa betekintést nyerhetünk egy korábbi világba.

A fekete- fehér fotográfia szerelmeseinek pedig egyenesen kötelező program ez, a jelenleg legkiemelkedőbb londoni fotókiállítás, mely egészen pontosan október 19-ig látható. A belépőjegy ára pedig mindössze £11.50, ráadásul a 16 éven aluliak számára teljesen ingyenes!

Forrás

Tajnay Dorottya