Friss hírek

Divatkiállítás Londonban!

Divatkiállítás Londonban!

2014. 10. 27.Köztudott tény, hogy London a divat fővárosa, így a stílus kedvelőinek kötelező programajánlatunk az a londoni kiállítás (2015. jan. 4-ig tart) a V&A Múzeumban, mely mivel mással is foglalkozhatna, mint ruhákkal, cipőkkel, és kiegészítőkkel? Az esküvői ruhák után ezúttal a “Photographer of Style” elnevezésű fotokiállításon Horst képei kerülnek bemutatásra, szám szerint 250 darab, melyeket a közel 60 éves karrierje alatt “lőtt el”. A német - amerikai fotós alkotói folyamataiba a képek mellett levelezései, és vázlatokkal telt füzetei is megtekinthetőek. No és a képek! Mondani sem kell, hogy a leghíresebb, hírhedtebb képei mellett, melyek mind neki, mind az általa fotózott alanyoknak elismertséget, és ismertséget hozott, láthatunk majd olyan fotográfiákat is, melyek egyenesen ritkaság számba mennek, valamint olyanokat is, melyek elkészültük óta eddig még sosem láttak napvilágot, így a londoni közönség tekintheti meg először. Horst, ki a Chanel, Schiaparelli és Vionnet megbízásából is készített képeket, arról híres többek közt, hogy a 30-as években már kísérletezett a színes technikával is, dacára, hogy akkor még bőven a fekete-fehér élte fénykorát, erről a nagy londoni divatlapok is tanúskodhatnak.

A a V&A szervezői szerint 7 dolgot feltétlen érdemes tudnunk magáról a fényképészről, mielőtt belépünk ebbe a különleges világba.

1. Horst a világ talán legismertebb fotósainak egyike, eredeti néven Horst Paul Albert Bohrmann 1904-ben a manapság úgy felkapott Design és építész szakon végzett, Németországban.

2. Jó barátja volt Coco Chanel. A divatmárkáról egyébként köztudott, hogy általuk került végképp kitörölhetetlenül a divat világába a rövid szoknya, az elegáns, és modern nő szimbóluma. No és kérdezem én, létezik olyan nő a Földön, aki imádja a divatot, de még nem hallott a Chanel N°5-ről, a világ talán legismertebb parfümjéről? (A 2012-es kampányvideót, amiben egyébként Brad Pitt részegítő hangjával buzdítja a női nézőket a parfüm megvásárlására, Londonban készítették).

3. Számos modell felfedezése fűződik Horst nevéhez. Csakhogy párat említsünk az egyébként nem rövid listáról: Lisa Fonssagrives és Muriel Maxwell, valamint Ludmila Leonidovna Feodoseyeva (ismertebb és egyszerűbb nevén: Lud).

4. Leghíresebb, 1939-ben készített Mainbocher fűző című képét ma is körbelengi a rejtély, ugyanis a sminkestől a fodrászig mindenki szépen megnevezésre került, kivéve a kép talán legfontosabbika, a modell nem.

5. A Vogue segítségével tudott elmenekülni Franciaországból a II. világháború ideje alatt, majd 1944-ben amerikai állampolgárságot kapott, nevét pedig Horst P. Horst-ra változtatta (vezetéknevét az egykori német Bormann tiszt miatt cserélte le).

6. Képei, hiába a legnagyobb divatmárkáknak készítette reklámfotóként, sokkal többet ábrázolnak, mint egyszerű de nagyszerű, vagy bonyolult de gyönyörű ruhákat. Ez vitathatatlan!

7. Kevésbé köztudott tény, hogy valójában sosem a divat iránt érdeklődött, hanem az eleganciát, szépséget, és harmóniát kereste modelljeiben, a világban. Ez pedig tükröződött képein is.

Így hát, ha a londoni nyüzsgésben egy kis elegánsra vágysz, bátran ajánljuk a Horst munkásságából rendezett kiállítást! Ne feledd, Irány London, Irány a V&A!

Honlap


Riczik Petra