Friss hírek

A csiga

A csiga

2014. 06. 16.




 

A londoni nevezetességekről szóló cikkeink közt bárki megtalálhatja a Tate Museum bemutatását, azonban most egy rendhagyó, és mégis nagyon aktuális kiállításról írunk, amit a Galéria falain belül rendeznek meg, aktualitásához azonban kétség sem férhet. Remélem, a következő sorokkal nem csak a műkedvelőknek keltem fel az érdeklődését a 20. századi művészetek iránt!

Nem is csigázom tovább senki érdeklődését, és elárulom, a nevezetes esemény nem más, mint egy londoni Matisse kiállítás, mely a “A kivágások” címet kapta -aki ismeri az óriás élettörténetét, az máris érti, miért, aki pedig még nem hallotta, az a cikk végére garantáltan megérti. Maga a tárlat idén, 2014-ben nyílt (pontosan április 17-én), és egészen őszig, szeptember kilencedikéig lesz megtekinthető. Ez a nagy volumenű, és ritka összeállítás a francia zseni majd 120 művét mutatja be a nagyérdeműnek. Megemlítendőnek tartom még azt is, hogy ez bizony nem Matisse összes műve, csupán utolsó szűk, közel 20 éves alkotói korszaka alatt készült mesterművei, mely 1936-ban kezdődött, és halála előtti utolsó pillanatig tartott, ugyanis még utolsó napján is készített egy képet.

Most pedig pár szó a már említett címről. Ha valaki Matisse nevét hallja, rögtön a festészet ugrik be, mint első szó. Azonban ez így nem teljesen igaz, hisz az utolsó korszakában ecset nélkül volt kénytelen alkotni a művész (technikai okok miatt, ugyanis nem érte fel rendesen tolószékéből a vásznat, és nem is esett neki “kézre” a munka). Így jött létre művészetének egy új dimenziója, ahol az ecsetet ollóra cserélte, s képei festék helyett ezekkel a kivágásokkal lettek “felöltöztetve”.

A ritka szépen összeválogatott, és teljes korszakot felölelő gyűjtemény közt egyébként a neves Csiga képe is megtalálható, így bárki megtekintheti! A londoni múzeum pontos címéről, nyitvatartásáról, és árairól a galériáról szóló cikkünkben olvashatnak részletesen!