Friss hírek

​2015, Programok, London, ingyen!

​2015, Programok, London, ingyen!

2015. 01. 15.







Most, hogy vége a nagy karácsonyi és újévi lazításnak (-reméljük, mindenki kitombolta magát!), kezdődik a 2015-ös év, az Irány London pedig ma is elhozza Nektek a legfrissebb londoni programokat! Összefoglalónkban azokat a programlehetőségeket találjátok, melyeket ezen a héten érdemes csinálni London városában, mégpedig ingyen!

Kezdésként rögtön egy érdekfeszítő kiállítás, ugyanis a londoni Hayward Galériában ma nyitják meg az ‘End User’ címre keresztelt tárlatot, mely egészen a hét végéig, vasárnapig áll az érdeklődők rendelkezésére (január 18.), a  belépés pedig teljesen ingyenes. Maga a kiállítás több részre tagolódik, például a ‘Life in Ad Words’ részlegén Erica Scourti olvas fel egy teljes órán keresztül hirdetéseket a kamerának, pontosan megelevenítve Liz Sterry Kay’s Blog-ját. Ennek az elemnek a beépítése pontosan azt mutatja meg a nézelődőknek, mennyi veszéllyel is járhat, ha lépten-nyomon mindent publikálunk az internetre, mert ki tudja, ki látja mondjuk épp a világ másik felén a saját szelfinket, amit aztán illetéktelen módjára felhasználhatnak. Egy másik összeállításban Cory Arcangel zseniális gyűjteményében pedig a nevetségesen vicces, hihetetlenül ostoba és mégis ragyogóan okos, interneten fellelhető  dolgokra helyeződik a hangsúly, mint például a zongorázó macskák, mely videó nézettségi listákat döntögetett a YouTubon. A kiállítást a mai napon 12:00-kor nyitják meg, a többi napon viszont már reggel 10:00-tól látogatható lesz.

Szintén a kiállításoknál maradva, a londoni Stephen Friedman épületében (11 Old Burlington StreetLondonW1S 3AQ) állítják ki Melvin Edwards fémművész számos alkotását, megnyitó kedden 10:00-kor. Művei kivétel nélkül minden szemlélődőnek megelevenítik a 60’-as évek üldöztetését, bezártságát, azokat a háború utáni mindennapokat, ahol az emberek egyik napról éltek a másikra. Éltek, és túléltek. A nézelődőknek 5 nap áll rendelkezésükre, hogy megnézzék a tárlatot, így egészen szombatig, január 17-ig lesz elérhető a kiállítás.

Szerdán, hogy szintén a múzeumoknál maradjunk, de egy kicsit átmozgassuk a sok nézelődéstől elgémberedett izmunkat, a Lululemon Athletica jóvoltából ingyenes jógaesemény veszi kezdetét a Saatchi Galériában ( Duke Of York's HQ, The Duke Of York Square, King's Road, London SW3 4RY). A belépés ingyenes, részvétel lehetősége érkezés sorrendjében, kezdés pedig 19:30-kor. Mivel a befogadóképesség korlátozott, érdemes minél előbb odaérni a rendezvényre! A  rendhagyó yoga egy órán át tart majd, utána pedig egészen este 10-ig várja a látogatókat a galéria kávézója.

Végezetül jazzesítve kicsit a hangulatot, az Irány London esti ajánlata péntekre nem más, mint Emilia Mårtensson, svéd/szlovén énekesnő koncertje. Még anno 3 éve, 2012-ben írt egy rövid jazz-értékelést a a brit The Telegraph egyik újságírója, melyben Mårtensson kisasszony azévi lemezét egyenesen “az év egyik legnagyobb jazzélménye”-ként titulálta. Tehetsége pedig azóta mit sem kopott,  erről mindenki maga győződhet meg a 2015. január 16-án Londonban megrendezett esten, melyre az érdeklődők legnagyobb örömére ingyenes a belépés! a Jazz akkordjait svéd folk dallamokkal remekül vegyítő gyönyörű hangú Emilia mellé az estén csatlakozik még a zongoraművész Barry Green, a basszusgitáros Sam Lasserson, az ütőhangszerek mögé pedig Adriano Adewale áll majd. A nemrég megjelent ‘Ana’ című albumukról válogatják majd a számokat. Az esemény helyszíne: Southbank Centre (Belvedere Rd SE1 8XX), kapunyitás és a koncert kezdete pedig 17:30!
Itt pedig meghallhathatjátok Emilia Mårtensson gyönyörű hangját az ‘If You Go Away’ című számban:



Riczik Petra